Σε εικόνες – Τα 7,4 ρίχτερ που ταρακούνησαν την Ταϊβάν
Τρομακτικές εικόνες και βίντεο από τα δευτερόλεπτα που φάνηκαν σαν αιώνας στην Ταϊβάν. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει ζήσει το νησιωτικό κράτος τα τελευταία 25 χρόνια.
- 3 ΑΠΡ 2024
«Πανικός δεν υπάρχει, όλα λειτουργούν κανονικά», μετέφερε Έλληνας ομογενής σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε πριν από μερικές ώρες με επίκεντρο στα ανοιχτά της Ταϊβάν, κάνοντας τη γη του νησιωτικού κράτους να σείεται για ώρα με ορμή και όλα τα οχήματα, τους συρμούς των τρένων και τα πολυώροφα κτίρια να μετακινούνται πάνω-κάτω σαν να βρέθηκαν ξαφνικά στη μέση μιας αόρατης, θα λέγαμε, τρικυμίας, όπως φαίνεται απ’ τα βίντεο που αναπαράγονται στα social media.
Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να παρομοιάσεις με τα δικά μας δεδομένα έναν σεισμό της τάξης των 7,4 βαθμών Ρίχτερ, μάλιστα με μικρό εστιακό βάθος, όταν ζούμε σε μια χώρα που μικρότερα νούμερα από αυτό φέρνουν τρόμο και κρύο ιδρώτα.
Στην Ταϊβάν, βέβαια, τα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά:
Έχουν επιβεβαιωθεί 45 ενεργά ρήγματα στο μικρό νησιωτικό κράτος, αλλά αυτό που κάνει τους σεισμούς ένα συχνό φαινόμενο (περίπου αναλογεί ένας ισχυρός σεισμός το χρόνο, άμα υπολογίσει κάποιος ότι μεταξύ 1901 και 2000 είχαν γίνει 91 mega-σεισμοί με 48 από αυτούς να επιφέρουν απώλεια ζωής) είναι ξεκάθαρα η γεωγραφική του τοποθεσία – σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τις ακτές της Ταϊβάν τέμνονται δύο τεκτονικές πλάκες, εκείνη της Ευρασίας και η πλάκα των Φιλιππίνων.
Για την ακρίβεια, το νησί βρίσκεται κατά μήκος του λεγόμενου Δακτυλίου της Φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια ζώνη εξαιρετικά σεισμογενής και επιρρεπής σε φυσικές καταστροφές όπως ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες και τσουνάμι.
Ωστόσο, ακόμη και για τους κατοίκους που είναι εξοικειωμένοι με την ξαφνική μετακίνηση της γης κάτω από τα πόδια τους, «η εμπειρία ήταν κάπως πρωτόγνωρη», όπως σχολίασε για την εμπειρία τους ο ομογενής Χρήστος Σαραντίδης, χρόνια κάτοικος στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, «ήταν διαφορετικός σεισμός σε σχέση με άλλους που έχουμε ζήσει».
Όπως επιβεβαίωσε το σεισμολογικό κέντρο του κράτους, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που συνέβη τα τελευταία 25 χρόνια στην Ταϊβάν, από τον σεισμό του 1999 αντίστοιχων Ρίχτερ που είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 2.400 ανθρώπους και είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 50.000 κτίρια.
Προς το παρόν, έχουν επιβεβαιωθεί 9 θάνατοι και πάνω από 700 τραυματίες από τον σεισμό, με τους δύο αριθμούς να αναμένεται να ανέβουν όσο προχωρούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης στα κτίρια που ισοπεδώθηκαν.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να αποκαλυφθεί ένας αντίστοιχα τραγικός απολογισμός, όπως του 1999. Παρά την ανησυχία που έχει εκφραστεί στη διεθνή κοινότητα, όσο και των προειδοποιήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ενός ορμητικού τσουνάμι τις επόμενες ώρες, οι καταστροφές είναι επικεντρωμένες στην –κοντινή από το επίκεντρο του σεισμού– παράκτια πόλη Χουάλιεν, στις ανατολικές ακτές του κράτους.
Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα άμα είχε αργήσει ο σεισμός μια-δυο μέρες: το Χουάλιεν αποτελεί δημοφιλές θέρετρο για τους κατοίκους κι από σήμερα ξεκινάει στην Ταϊβάν ένα τετραήμερο αργίας, με χιλιάδες κόσμου να έχουν προγραμματίσει ένα σύντομο break στις παραλίες του Χουάλιεν, που τώρα βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μεταξύ των συντριμμιών και του φόβου για ένα ορμητικό κύμα πολλών μέτρων.
Από την άλλοι, φαίνεται ότι οι μετασεισμοί έχουν εκτονωθεί. Περίπου τρεις ώρες μετά το κυρίως (διπλό) χτύπημα του σεισμού, σημειώθηκαν ακόμη 13 δονήσεις των 5 βαθμών Ρίχτερ – μια δύναμη αρκετή για να συντρίψει κτίρια τα οποία ισορροπήσουν μετά βίας από το προηγούμενο χτύπημα. Σε κάθε περίπτωση, τα σωστικά συνεργεία και το σεισμολογικό κέντρο παραμένουν σε επιφυλακή, αλλά όπως είπαμε στην αρχή, για το μεγαλύτερο μέρος του νησιωτικού κράτους, η ζωή συνεχίζεται κανονικά.