Σε λίγους μήνες, η Ινδία θα είναι η πληθυσμιακή υπερδύναμη του πλανήτη
Η Κίνα μένει πιο πίσω, παραχωρώντας τη δημογραφική πρωτιά στην Ινδία, όπως αποτυπώνει report των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, οι κίνδυνοι από τις ανισότητες ελλοχεύουν.
- 8 ΝΟΕ 2022
Το γνώριζες ότι στα αγγλικά το ανάποδο του baby boom είναι το baby bust; Το δημογραφικό φαινόμενο της υπογεννητικότητας παρατηρήθηκε στους δείκτες όλων των χωρών της Δύσης μέσα στην πανδημία, εξαιτίας της ανασφάλειας και όχι μόνο. Την ίδια στιγμή, το 2021, η Κίνα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ σε γεννήσεις, μετρώντας μόλις 7.52 γέννες ανά 1.000 άτομα.
Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, το φαινόμενο πηγάζει από μια βαθύτερη αιτία – την πολιτική του κινεζικού κράτους για τις γεννήσεις σε βάθος χρόνου:
Το 1980, η Κίνα εισήγαγε την πολιτική του «ενός παιδιού»: για να ελέγξει τον πληθυσμό του κράτους, το Κομμουνιστικό Κόμμα εφάρμοσε για δεκαετίες ένα πρόγραμμα, το οποίο πρακτικά επέτρεπε σε κάθε οικογένεια να έχει ένα-δύο παιδιά.
Και παρότι από το 2015 το κράτος έχει αντιστρέψει την πολιτική του, προωθώντας περισσότερο τις γεννήσεις, η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που ακούγονταν από το καλοκαίρι:
Η Κίνα και η Ινδία παραμένουν στην κορυφή της πληθυσμιακής πυραμίδας, αφήνοντας σε απόσταση τις ΗΠΑ (337 εκατ. το 2022), αλλά μέχρι το 2023 οι δύο πολυπληθέστερες χώρες της Ασίας θα αλλάξουν θέσεις:
Η Ινδία αναδεικνύεται σε νο1 πληθυσμιακή δύναμη του πλανήτη, με 1.4 δισ. πληθυσμού το 2023 και εκτιμώμενη ανάπτυξη στα 1.5 δισ. μέχρι το 2030 και 1.66 δισ. μέχρι το 2050, σύμφωνα με το report των Ηνωμένων Εθνών.
Για τη μεγάλη εικόνα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο πληθυσμός του πλανήτη θα ξεπεράσει τα 8 δισ. μέσα στο 2023. Και παρότι η Ινδία θα βρεθεί στην κορυφή από άποψη πληθυσμιακού δυναμικού, δεν εγγυάται κανείς αντίστοιχη ανάπτυξη στο βιοτικό επίπεδο.
Οι ανησυχίες της επόμενης μέρας
«Αναρωτιόμαστε πώς η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα διαχειριστεί το αίτημα της οικονομικής ανάπτυξης και των εξελίξεων υποδομής, οι οποίες μπορούν να εκτοπίσουν τους κατοίκους της», ανέφερε μιλώντας για την πληθυσμιακή εξέλιξη της Ινδίας ο Christophe Z. Guilmoto που άπτεται των δημογραφικών θεμάτων στο γαλλικό ινστιτούτο Recherche pour le Développement (IRD). «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της φτωχοποίησης ενός ήδη εύθραυστου λαού».
Σύμφωνα με ένα report για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη (The Future of Global Economic Power), οι οικονομικοί δέκτες τόσο της Κίνας όσο και της Ινδίας διαγράφουν αυξητική πορεία και, εάν υποθέσουμε το μέλλον από την πρότερη εμπειρία που έχουμε στους αντίστοιχους δείκτες, «η Ινδία θα γίνει η νο1 υπερδύναμη του κόσμου από άποψη οικονομίας μέχρι το 2100, εξελίσσοντας το μερίδιό της στην παγκόσμια οικονομία στο 33.8% από 6,8% που είναι τώρα».
Αλλά ο παράγοντας που απειλεί είναι οι ανισότητες: από περιοχή σε περιοχή, η Ινδία χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες, οι οποίες αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο έντονες με την ανάπτυξη του πληθυσμού.