Eurokinissi
ΠΑΣΧΑ

Σε ποιες άλλες χώρες σπάνε αυγά όπως οι Έλληνες

Τι νόμιζες; Πως μόνο εμείς σπάμε αυγά -το οποίο μπορεί να ισχύει και diplis;

Καλή υπόλοιπη Μεγάλη Εβδομάδα να έχεις. Και καλό Πάσχα. Υποθέτω πως εθιμοτυπικά, μετά το «Χριστός Ανέστη» το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, θα τσουγκρίσεις και το κόκκινο αυγό σου, για το καλό. Θέλω να πιστεύω και ότι θα κατευνάσεις το ανταγωνιστικό σου πνεύμα, αυτήν την άγια ημέρα.

Παρεμπιπτόντως, το έθιμο να βάφουμε τα αυγά κόκκινα ανάγεται στους πρώτους Χριστιανούς της Μεσοποταμίας. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού κατά τη σταύρωσή Του.

Ήξερες ωστόσο, πως από μόνο του το αυγό είναι σύμβολο; Χάρη στο σκληρό του κέλυφος αντιπροσωπεύει τον σφραγισμένο τάφο του Ιησού. Το δε ράγισμα από το τσούγκρισμα, συμβολίζει την ανάστασή Του και την έξοδο από τον τάφο. Με την ευκαιρία, ας δούμε και μια άλλη λεπτομέρεια.

 ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΣΠΑΜΕ ΑΥΓΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Παραλλαγές του τσουγκρίσματος των αυγών υπάρχουν σε λίγες χώρες. Πουθενά δεν έχει την ένταση και τον ενθουσιασμό που έχει στην Ελλάδα. Προφανώς και το πιο κοντινό παράδειγμα είναι ακριβώς δίπλα μας (από αριστερά όπως βλέπουμε το χάρτη της Ευρώπης).

Στην Ιταλία κάνουν ό,τι κάνουμε εμείς μετά το «Χριστός Ανέστη» και σε έκδοση World Championship. Η Ascoli Piceno, πόλη στο κέντρο της χώρας φιλοξενεί διοργάνωση που έχει ως αντικείμενο το τσούγκρισμα αυγών, το οποίο λέγεται “scuccetta”. Διεξάγεται τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν διατίθενται τουλάχιστον 1000 -όχι βαμμένα- αυγά στους διαγωνιζόμενους .Ο νικητής των τελευταίων χρόνων είναι ένα παιδί που φέτος έγινε 9 ετών.

Από εκεί και πέρα, σε διάφορα μέρη της Αυστρίας, της Βαυαρίας και της γερμανόφωνης Ελβετίας, το τσούγκρισμα βαμμένων πασχαλινών αυγών είναι ευρέως γνωστό ως «Ostereiertitschen» ή «Eierpecken». Και τα δυο σημαίνουν χτύπημα αυγών/αυγομαχία. Επίσης, πρόκειται για παράδοση του Πάσχα, που «κρατάει» από το 1810 και διεξάγεται σε μορφή διαγωνισμού.

Στη Μεγάλη Βρετανία παμπ κάνουν επίσης, πρωτάθλημα τσουγκρίσματος αυγών. Στη νότια Λουιζιάνα επίσης τσουγκρίζουν αυγά την Κυριακή του Πάσχα. Το event λέγεται Pâques (δηλαδή Πάσχα) και ο κάθε νικητής οφείλει να τρώει το αυγό του -κάθε- ηττημένου, ώστε να περάσει στον επόμενο γύρο. Αυτό επαναλαμβάνεται έως τον τελικό. Σύμφωνα με τον θρύλο, όποιος επικρατήσει θα έχει καλή τύχη για όλο το χρόνο.

Καλή Ανάσταση.

Exit mobile version