Σίφνος: Πού θα φας, πού θα πιεις και πού θα κολυμπήσεις
Παραδοσιακά κυκλαδοχώρια, γραφική αρχιτεκτονική, παραλίες με καθαρά νερά, μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική, τοπικές λιχουδιές και μέρη για διασκέδαση: Όλα όσα μπορείς να κάνεις στο νησί.
- 27 ΙΟΥΛ 2023
«Είναι όμορφα σου λέω άμα χαράζει στο Αιγαίο» λέει το γνωστό άσμα και στην περίπτωση της Σίφνου, κάθε ανατολή είναι πιο όμορφη από την προηγούμενη. Το νησί των δυτικών Κυκλάδων, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σέριφο και την Κίμωλο, έχει να επιδείξει παραδοσιακά κυκλαδοχώρια, γραφική αρχιτεκτονική, παραλίες με καθαρά νερά, μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική, τοπικές λιχουδιές και μέρη για διασκέδαση.
Η Απολλωνία με τα γραφικά της σοκάκια, που είναι και η χώρα του νησιού, ο Αρτεμώνας με τα αρχοντικά κλασικού ρυθμού, το Κάστρο που είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία πρωτεύουσα, τα Εξάμπελα (τόπος γέννησης του Αριστομένη Προβελλέγιου και του Νικόλαου Τσελεμεντέ), το Βαθύ, με παράδοση στην αγγειοπλαστική, ο Φάρος (μια καρτ ποστάλ από τα 80s), το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής που βρίσκεται σε μια βραχώδη νησίδα αποκομμένη από τη στεριά και η Χερρόνησος, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι σε έναν απάνεμο κόλπο, συνθέτουν τη Σίφνο· ένα νησί αρχοντικό, με μία υπέροχη αύρα και ηρεμία, που το ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή.
Με ταχύπλοο από τον Πειραιά και καθημερινά δρομολόγια, το νησί απέχει μόλος δυόμισι ώρες. Προορισμός εύκολος και κοντινός με βατό οδικό δίκτυο και μικρές αποστάσεις, η Σίφνος είναι ιδανικός προορισμός για σύντομες αποδράσεις.
Αν το επιλέξεις όμως για περισσότερες ημέρες, είναι ένα νησί που δε σταματά να σου φανερώνει όμορφα τοπία κι έχει αρκετές επιλογές για βουτιές – από την εύκολα προσβάσιμη Φασολού μέχρι τα όμορφα Βρουλίδια (για όσους δεν έχουν θέμα με τον χωματόδρομο) και τα βράχια της Πουλάτης.
Μπορεί η Απολλωνία να είναι η χώρα του νησιού, προσφέροντας επιλογές σε μαγαζιά για ψώνια, ζαχαροπλαστεία, φούρνους και μπαρ – με το Μπότζι να είναι το πιο γνωστό σημείο συνάντησης για όλο το νησί, αλλά η ομορφιά του Κάστρου σε μαγνητίζει. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης, οι εντοιχισμένες στα νεότερα κτήρια αρχαίες κολώνες, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι που συναντάς στα σοκάκια, οι έξι «λότζιες» (πύλες στοές από τις οποίες εισέρχεσαι στον οικισμό), τα εκκλησάκια του 16ου και του 17ου αι. με τα διακοσμημένα δάπεδα και πολλές άλλες λεπτομέρειες, το καθιστούν ένα ανοιχτό μουσείο.
Αν και το καλοκαίρι δεν είναι ιδανική περίοδος για πεζοπορία – σε σχέση με την άνοιξη και το φθινόπωρο- υπάρχουν στο νησί 19 επίσημα σηματοδοτημένες διαδρομές, μέσα από τα οποίες συναντάς ξωκλήσια, μοναστήρια, περιστεριώνες και θεμωνιές.
Η αγγειοπλαστική είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες που εξασκήθηκαν στη Σίφνο και σήμερα βρίσκεις εργαστήρια από όπου μπορείς να αγοράσεις όμορφα κεραμικά για το σπίτι σου. Τέλος, η σιφνέικη κουζίνα φημίζεται για τους ρεβιθοκεφτέδες, την καπαροσαλάτα, τη ρεβιθάδα, τα τυριά, όπως η μυζήθρα και η μανούρα και φυσικά τα γλυκά, από τα αμυγδαλωτά μέχρι τη μελόπιτα.
Αν όλα τα παραπάνω σε έπεισαν για να γίνει η Σίφνος ο επόμενος προορισμός σου, έχουμε κι άλλα tips.
Πού θα φας
Τις Κυριακές, οι ξυλόφουρνοι ανάβουν και περιμένουν να μπουν τα τσικάλια με τις ρεβιθάδες. Η Σίφνος διατηρεί την παραδοσιακή γαστρονομία της με αυθεντικές συνταγές και τοπικά τυριά, όπως η διάσημη μανούρα, που ωριμάζει στις οινολάσπες και χαρακτηρίζεται από την αψάδα της.
Μία από τις πιο παλιές ταβέρνες του νησιού είναι το Τσικάλι στο Βαθύ, που λειτουργεί από το 1983 και φημίζεται, μεταξύ άλλων, για το μαστέλο (αρνάκι σιγοψημένο με μπόλικο άνηθο, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο σκεύος) και τη ρεβιθάδα. Στο Λιμανάκι του Φάρου μπορείς να απολαύσεις το ούζο σου με μεζέδες όπως ταραμοσαλάτα, χταπόδι στιφάδο, σουπιές κρασάτες και ντοματοσαλάτα με ντόπια μυζήθρα. Αν έχεις όρεξη να συνεχίσεις, βρίσκεις φρέσκα ψάρια κατευθείαν από το καΐκι, τα οποία επιλέγεις εσύ ο ίδιος ανάλογα με το μέγεθος, τις προτιμήσεις και φυσικά την τιμή.
Υψηλή γαστρονομία βασισμένη σε τοπικές πρώτες ύλες, από τα εξαιρετικά λαχανικά μέχρι τα φρέσκα ψάρια και τα κρεατικά προσφέρει η Cantina. Θα χρειαστεί να κατέβεις σχεδόν 100 σκαλιά (και να τα ανέβεις στην επιστροφή) για να βρεθείς στα Σεράλια, τη μικρή παραλία κάτω από το Κάστρο, και να συναντήσεις το εστιατόριο, το οποίο εναρμονίζεται με το φυσικό τοπίο. Βασισμένη στις αρχές της βιωσιμότητας, του zero waste και της εποχικότητας, η εξαιρετική ομάδα στην κουζίνα με chef τον Γιώργο Σαμοΐλη δημιουργεί πιάτα γεμάτα βαθιά γεύση.
Το ψωμί είναι από το Betty’s Bakery, το οποίο έχει πλέον το δικό του spot στο νησί, και συγκεκριμένα στην παραλία του Φάρου. Ο φούρνος ανοίγει από νωρίς το πρωί για καφέ, matcha latte, kombucha και χυμούς για να τα συνδυάσεις με vegan carrot cake, μπισκότα με μανούρα, μηλόπιτα με butterscotch, κέικ λεμονιού και κερκυραϊκή φογάτσα. Προμηθεύσου τα απαραίτητα και συνέχισε για την εξόρμησή σου στην παραλία.
Ακριβώς δίπλα, ο Pelicanos, αποτελεί επίσης μια καινούργια all day πρόταση με καφέ, φαγητό, κρασί και cocktails, για όποιον θέλει να περάσει όλη την ημέρα στην παραλία. Ο γνώριμος στο νησί chef, Γιώργος Σαμοΐλης ηγείται της κουζίνας και κινείται εποχικά, με προτάσεις τόσο comfort όσο και πιο ευφάνταστες, όπως μία μεσογειακή εκδοχή του sushi.
Μία από τις καλύτερες πίτσες που έχεις δοκιμάσει, θα τη βρεις στη Σίφνο. Στις Καμάρες, το μικροσκοπικό Passione Italiana φτιάχνει εξαιρετική πίτσα με λεπτό ζυμάρι, αλλά και χειροποίητη pasta. Η καλύτερη ιδέα είναι να κάνεις την παραγγελία σου και στη συνέχεια να απολαύσεις την πίτσα σου κάπου με θέα. Στον Πλατύ Γιαλό, συναντάς το Omega3, αν έχεις όρεξη για κρασί και μικρά πιάτα για τη μέση. Ψαροφαγία με δημιουργικές πινελιές, έμφαση στα ωμά και νόστιμα μπισκότα γυλωμένης μανούρας.
Για γλυκό, αξίζει να φτάσεις στον Αρτεμώνα και να κάνεις μία στάση στο Κίτρινο Ποδήλατο. Συνδύασε την επίσκεψη με μία βόλτα στα σοκάκια του χωριού. Αν έχεις όρεξη για περπάτημα, προτίμησε να πάρεις το μονοπάτι που συνδέει την Απολλωνία με τον Αρτεμώνα.
Πού θα πιεις
Σε μία από τις πιο προνομιακές τοποθεσίες του Κάστρου, πάνω από τα Σεράλια, άνοιξε η Loggia. Το wine bar φέρνει ετικέτες από όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στα κρασιά ήπιας οινοποίησης. Τα σκαλιά του Κάστρου εξυπηρετούν ως καθίσματα, ενώ τα τραπεζάκια προσφέρουν απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα.
Τα κεριά που καίνε στον βράχο και η πάντα προσεγμένη μουσική (διόλου τυχαίο αν λάβεις υπόψη σου ότι η ομάδα απαρτίζεται και από τους Νώντα Παππά και Ορέστη Φαληρέα) ενισχύουν ένα ήδη ατμοσφαιρικό σκηνικό. Μπορείς να συνοδεύσεις το κρασί σου με νόστιμα πιάτα και ζυμωτό χωριάτικο ψωμί.
Όποιος έχει πάει στη Σίφνο έχει κάνει σίγουρα μία στάση στο καφενείο του Λάκη στην Απολλωνία. Εκεί, κάτω από την κληματαριά, πίνεις από ελληνικό καφέ μέχρι μπύρα και ποτό.
Στα σοκάκια της Χώρας, συναντάς το Μπότζι, το μπαρ που καταλήγει τα χαράματα όλο το νησί. Η διασκέδαση κινείται σε δύο ταχύτητες – έξω πιο χαλαρά για συζητήσεις και χάζι και στο εσωτερικό του μαγαζιού για πιο έντονες συγκινήσεις.
Πού θα κολυμπήσεις
Η πιο πολυσύχναστη παραλία τις Σίφνου είναι ο Πλατύς Γιαλός. Αμμώδης και μία από τις μεγαλύτερες του νησιού, φιλοξενεί beach bars και cafe. Το απάνεμο λιμανάκι του Φάρου είναι ιδανικό για κολύμπι, ενώ στα ανατολικά συναντάς τη Φασολού, μία παραλία εξίσου εύκολα προσβάσιμη.
Συνδύασε το μπάνιο σου στη Χρυσοπηγή με μία βόλτα μέχρι το μοναστήρι για να απολαύσεις τη θέα στο απέραντο γαλάζιο, αλλά και για μία βουτιά από τα βράχια, κάτω ακριβώς από την Παναγία της Χρυσοπηγής. Αν αναζητάς μικρότερες παραλίες, προτίμησε τα Βρουλίδια, τη Φυκιάδα και τα Σεράλια.
Στη Χερρόνησο, κάνεις το μπάνιο σου σε ένα γραφικό ψαροχώρι ενώ στις Καμάρες, που είναι το λιμάνι της Σίφνου, κάνεις την παραδοσιακή βουτιά πριν φύγεις από το νησί.
***
Το νησί της Σίφνου βρίσκεται στις Δυτικές Κυκλάδες, σε απόσταση περίπου 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Συνδέεται με την Αθήνα με δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά όλο τον χρόνο (το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά με ταχύπλοο και 5 ώρες με το συμβατικό πλοίο).