© AP Photo/Lee Jin-man
ΚΟΣΜΟΣ

Συγκίνηση και αδρεναλίνη στους Ασιατικούς Αγώνες

Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στην ασιατική ήπειρο είχε ανέκαθεν θέαμα για κάθε γούστο. Αλλά, εκείνο που θα φέρει την επανάσταση είναι ότι από φέτος αντιμετωπίζει ισάξια τα Esports.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP PHOTO

Είναι η πρώτη χρονιά που τα Esports απολαμβάνουν ισάξια αντιμετώπιση με τα παραδοσιακά αθλήματα στους Ασιατικούς Αγώνες, τη διοργάνωση που είναι το ανάλογο των Ολυμπιακών Αγώνων για την ασιατική ήπειρο – μια κίνηση που πρόκειται να αποδειχθεί game changer:

Με πρωταγωνίστρια χώρα την Κίνα, παιχνίδια όπως το League of Legends κερδίζουν σταθερά έδαφος, με τα στατιστικά να δείχνουν ότι καταγράφουν αύξηση 15-20% ανά έτος στο μέγεθος του κόσμου που τα παρακολουθεί φανατικά. Το 2022, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 1 δισεκατομμύριο σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν αργεί η εποχή που οι Ασιατικοί Αγώνες θα αποτελούν το νο1 σημείο αναφοράς για το διαγωνιστικό gaming παγκοσμίως, λοιπόν. Προς το παρόν, όμως, η μεγάλη και πάντοτε φαντασμαγορική αθλητική διοργάνωση που έχει πάνω από μισό αιώνα ιστορίας (διοργανώνεται από το έτος 1951), θα απασχολήσει τον κόσμο και τα media της Δύσης πολύ περιστασιακά, κατά βάση άμα συμβεί κάτι αξιοπερίεργο.

Ο Κινέζος κολυμβητής Wang Shun κρατά τη δάδα με φόντο ένα ψηφιακό ολόγραμμα λαμπαδηδρόμου κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των 19ων Ασιατικών Αγώνων,
Αγώνες ξιφασκίας ανδρών.
Αθλήτρια 13 ετών με το μετάλλιο που απέσπασε στο άθλημα του skateboarding.

Και τα αθλήματα από μόνα τους δίνουν τροφή, άλλωστε.

Υπάρχουν 42 αθλήματα καταγεγραμμένα επίσημα στη διοργάνωση, αλλά στην ουσία τα πιο πολλά από αυτά περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερα κάτω από την ομπρέλα τους, καλύπτοντας τελικά ένα εκπληκτικά ευρύ φάσμα. Κάποια από αυτά ανήκουν και στον κατάλογο των Ολυμπιακών Αγώνων (όπως η κολύμβηση, το μποξ και το τένις, που προφέρουν πρόκριση στους νικητές), αλλά πολλά αθλήματα είναι άγνωστα στη Δύση, είτε απλά δε θα πιθανολογούσες πως σε κάποιο σημείο του πλανήτη έχουν εξελιχθεί σε ανταγωνιστικά αθλήματα.

Μερικά παραδείγματα, το μπόουλινγκ, η κινέζικη πολεμική τέχνης Γουσού, το κινέζικο σκάκι (σιάνγκτσι), το βόλεϊ με τα πόδια, αλλά και το breakdance, που προστέθηκε πρώτη φορά φέτος στον κατάλογο των Ασιατικών Αγώνων.

Αθλήτρια σφαίρας, λίγο πριν τη ρίψη στους τελικούς.
Αθλήτριες ανταλλάσσουν χτυπήματα στον τελικό Τάε Κβον Ντο.
Λεπτομέρεια από τα άκρα αθλήτριας στην ενόργανη γυμναστική, τη στιγμή που αγωνίζεται.
Αθλήτριες τζούντο. Μια μάχη ανάμεσα στην Κίνα και το Καζακστάν.

Η τελετή έναρξης για τη φετινή διοργάνωση, έλαβε χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου, στο κατάμεστο από 80.000 κόσμου Στάδιο Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στην πόλη Χανγκτζόου στην Κίνα. Πρόκειται για την τρίτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που φιλοξενείται στην Κίνα, αλλά πρώτη φορά δεν υπήρχαν πυροτεχνήματα. Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη δέσμευση των διοργανωτών για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέσω αξιοποίησης νέων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, αντί της πυρίτιδας.

Το αποτέλεσμα δεν υστερούσε σε θέαμα, φυσικά. Κάθε άλλο. Το στάδιο μεταμορφώθηκε σε ένα πολύχρωμο, ζωντανό περιβάλλον με 3D animations, πολλά φλας και σύγχρονα συστήματα φωτισμού, όπως και έναν ψηφιακό λαμπαδηδρομέα που μετέφερε τη δάδα στην οθόνη, χρησιμοποιώντας το καθιερωμένο σύμβολο για την έναρξη των αθλητικών αγώνων.

Όπως ισχύει κάθε φορά για τη διοργάνωση που επαναλαμβάνεται ανά τετραετία, τα αγωνίσματα εκτυλίσσονται παράλληλα σε βάθος δύο εβδομάδων. Είναι περίπου 12.500 οι συμμετέχοντες αθλητές από 45 κράτη του πλανήτη.

Έπαρση της κινεζικής σημαίας κατά την τελετή έναρξης της αθλητικής διοργάνωσης.
Η Ασημένια Ολυμπιονίκης της Μαλαισίας Ταν Τσεόνγκ Μιν κλαίει στο βάθρο κατά την τελετή απονομής.
Οι νικητές από τους αγώνες ιστιοπλοΐας προκρίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το Γουσού είναι μια παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Κίνας.
Ένας θεαματικός πόντος στους αγώνες ανδρών Γουσού.
Στιγμιότυπο από τον ημιτελικό του beach volley γυναικών.

Στιγμές συγκίνησης, χαράς, αγωνίας, απογοήτευσης αλλά και ανακούφισης πλημμυρίζουν τους δέκτες, όπως και τον φωτογραφικό φακό του πρακτορείου Associated Press που βρέθηκε στην Κίνα για να καλύψει τη διοργάνωση.

Για εκατομμύρια τηλεθεατές της ασιατικής ηπείρου, είναι μια ευκαιρία να χαρούν θέαμα, ελπίζοντας να έρθει μετάλλιο σε αθλητή της χώρας τους, ενώ για τους χιλιάδες συμμετέχοντες αθλητές είναι οι στιγμές που αποκρυσταλλώνεται όλος ο κόπος τους, όλη η προσπάθεια και η συνέπεια που έδειξαν αποβλέποντας στο βάθρο.

Θεαματική η τελετή έναρξης, αλλά συνειδητά χωρίς τη χρήση πυροτεχνημάτων για χαμηλότερο αποτύπωμα.