Shutterstock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Signal: Η ασφαλέστερη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων

Μία ειδοποίηση του WhatsApp και ένα tweet του Elon Musk έφεραν στο προσκήνιο τη μάλλον ασφαλέστερη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Οι υπάρχοντες χρήστες του Signal θα έχουν πιθανόν αρχίσει να λαμβάνουν όλο και περισσότερες ειδοποιήσεις από την εφαρμογή. «Aντώνης is on Signal», «Μαρία is on Signal», «Χρήστος is on Signal». Τις τελευταίες μέρες, βλέπετε, η εφαρμογή αυξάνει τους χρήστες της με γεωμετρική πρόοδο. Το Signal βέβαια ήταν ήδη γνωστό ως η καλύτερη επιλογή για όσους επιζητούσαν μια ασφαλή πλατφόρμα για ανταλλαγή των μηνυμάτων και τη διασφάλιση του απορρήτου των συνομιλιών τους.

Ήταν επίσης λίγο-πολύ γνωστό ότι, σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές, το ίδιο ανήκει σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Δεν είχε όμως ποτέ τους χρήστες που έχουν άλλες παρόμοιου τύπου πλατφόρμες που ανήκαν σε τεχνολογικούς κολοσσούς. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που το κάνει τόσο mainstream τώρα, κοντά στα 7 χρόνια ύπαρξής του;

Όλα ξεκίνησαν όταν το πολύ δημοφιλέστερο Whatsapp έστειλε στους χρήστες του μια ειδοποίηση ξεκαθαρίζοντας ότι μοιράζεται τα δεδομένα με το Facebook (στο οποίο ούτως ή άλλως ανήκει η πλατφόρμα, προς το παρόν τουλάχιστον). Η ειδοποίηση αυτή, παρότι ήταν κοινό μυστικό, εξαγρίωσε πολλούς χρήστες που άρχισαν να κοιτάνε και αλλού, προκειμένου να βρουν μια εφαρμογή για πιο ασφαλή επικοινωνία. Το Signal ήταν εκεί ως η πιο κατάλληλη επιλογή για κάτι τέτοιο. Ένα tweet-προτροπή του Elon Musk στις 7 Ιανουαρίου του έδωσε μάλιστα ακόμα μεγαλύτερο boost.

Τι είναι το Signal;

Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που μπορείς να βρεις τόσο στο iPhone όσο και στο Android κινητό σου, ενώ λειτουργεί και σε desktop. Το μόνο που χρειάζεται για να το χρησιμοποιήσεις είναι ο αριθμός του τηλεφώνου σου. Aφού εγγραφείς, μπορείς να στείλεις γραπτά και φωνητικά μηνύματα, να κάνεις video call, να στείλεις φωτογραφίες ατομικά ή και ομαδικά. Τα περισσότερα από αυτά είναι πράγματα που προσφέρουν και πάρα πολλές ακόμα τέτοιου τύπου εφαρμογές. Από την αρχή αυτό που ξεχωρίζει το Signal σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές του ήταν η επιμονή στην ιδιωτικότητα και στην ασφάλεια των συνομιλιών.

Είναι όμως πράγματι ασφαλές και απόρρητο;

Το βασικό που προσφέρει είναι το end-to-end encyption. Με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα μηνύματα -σε όποια μορφή και αν στέλνονται- κωδικοποιούνται, ώστε να μπορούν να τα δουν μόνο τα μέλη της συνομιλίας. Ούτε καν η ίδια η εταιρεία. Μάλιστα ακόμα και τα stickers που μπορεί να στέλνονται από έναν χρήστη σε έναν άλλο παίρνουν τη δική τους ξεχωριστή κωδικοποίηση. Το end-to-end encryption, βέβαια το έχει και το WhatsApp. H διαφορά είναι ότι μέσω αυτού το Facebook, ακόμα και αν δεν έχει πρόσβαση στα ίδια τα μηνύματα, συλλέγει άλλου τύπου πληροφορίες ως στατιστικά, metadata κτλ.

Getty Images/Ideal Image / Photo illustration by Chesnot

Πέραν αυτού όμως, το απόρρητο των συνομιλιών στο Signal εξασφαλίζεται, επειδή δίνεται η δυνατότητα να εξαφανίσεις αυτόματα το μήνυμα ή τα μηνύματα που έστειλες μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εσύ επιλέγεις. Ίσως το σημαντικότερο όλων; Το Signal και να μπορούσε δεν έχει πολιτική να συλλέγει δεδομένα των χρηστών του. Το μόνο που δίνεις και κρατάει η εφαρμογή είναι το κινητό σου τηλέφωνο. Έτσι, για παράδειγμα, αν η αστυνομία πάει και του ζητήσει δεδομένα θα μάθει ότι δεν υπάρχουν τέτοια. Και θα είναι και ειλικρινής η απάντηση.

Γιατί όμως τέτοια επιμονή στην ασφάλεια;

Ένας από τους βασικούς λόγους που κάνουν πιο ασφαλές το Signal δεν είναι βέβαια ότι έχει καλύτερες ιδέες από το Facebook. Είναι περισσότερο ζήτημα προθέσεων. Το Signal είναι  μη κερδοσκοπική οργάνωση και όχι εταιρεία. Δεν έχει διαφημίσεις, οπότε πρακτικά δεν έχει και κανένα κίνητρο να κρατάει δεδομένα των χρηστών του. Αντιθέτως, χρηματοδοτείται από δωρεές και επενδύσεις κυρίως ανθρώπων που έχουν ανάγκη την ύπαρξη μιας πραγματικά ασφαλούς πλατφόρμας για ανταλλαγή μηνυμάτων. Ένας από αυτούς, ο Brian Acton, ιδρυτής του WhatsApp δώρισε στη Signal Foundation 50 εκατομμύρια ευρώ τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια εφαρμογή με έμφαση την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών από τη στιγμή που το WhatsApp πωλήθηκε στο Facebook.

Δεν ξέρουμε αν αυτή η τάση θα συνεχίσει και το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να καταστήσει το Signal πραγματικό ανταγωνιστή του WhatsApp. Ξέρουμε όμως ότι το ζήτημα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων είναι ένα από αυτά που -ευτυχώς- θα απασχολήσουν πολύ περισσότερο τον μελλοντικό χρήση του ίντερνετ.