Σύμφωνα με ερευνητές, τα κοράκια ξέρουν μαθηματικά
- 30 ΜΑΙ 2024
Αυτό που ακολουθεί μπορεί να είναι η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Υπάρχει ωστόσο, η πιθανότητα να είναι ένας λόγος να θυμηθείς πόσο φανταστικά πλάσματα υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη που καταστρέφεις. Όχι μόνο εσύ, αλλά όλοι οι άνθρωποι.
Επίτρεψε μου να σου πω κάποια πράγματα για τα κοράκια που όχι, δεν είναι προάγγελοι θανάτου και δεν προορισμό ζωής να πετούν πάνω από πτώματα και να τρέφονται από αυτά -όπως βλέπεις στις ταινίες. Επίσης, δεν είναι όσο αρπαχτικά παρουσιάζονται -κυνηγούν έντομα, τρωκτικά, ποντίκια, σαύρες κλπ, όχι ανθρώπους και άλλα μεγάλα ζώα, ενώ τρώνε και διάφορα φρούτα- και δεν ασχολούνται με νεκρούς. Εκτός αν είναι δικοί τους.
Σημείωσε και ότι ένας κόρακας δεν βγάζει το μάτι άλλου κόρακα.
Οι συγγενείς των κουρούνων, των καρακαξών και των καργιών (άλλα εκ των ειδών της οικογένειας των Κορακίδων) είναι όσο έξυπνα είναι τα 7χρονα παιδιά. Για την ακρίβεια, έχουν το ίδιο επίπεδο αντίληψης με τα 7χρονα.
Αυτό έρχεται σε συνάρτηση με το γεγονός ότι τα κοράκια είναι από τα πιο έξυπνα πουλιά στον κόσμο. Η αναλογία εγκεφάλου-σώματος είναι μεγαλύτερη ακόμη και από ορισμένα πρωτεύοντα. Μελέτες έχουν δείξει πως μπορούν να λύσουν πολύπλοκους γρίφους, όχι μόνο να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, αλλά και να τα φτιάξουν (είναι από τα λίγα ζώα που τα κάνουν αυτά).
Έχουν εκπληκτική μνήμη και έχει αποδειχθεί πως μπορούν να θυμούνται πρόσωπα, για χρόνια. Ιδιαίτερα αν αυτό το πρόσωπο συνδέεται με μια αρνητική -για το κοράκι- εμπειρία. Όταν το ξαναδεί, προειδοποιεί τα άλλα κοράκια.
Είναι πολύ γνωστά για τις συνήθειες που έχουν στην αποθήκευση τροφής. Συχνά κρύβουν το επιπλέον φαγητό στο έδαφος και επιστρέφουν όταν το χρειάζονται. Αυτή η συμπεριφορά τους βοηθά να επιβιώσουν σε περιόδους έλλειψης τροφής.
Είναι ευρηματικά και ως προς τους τρόπους εντοπίζουν και εξασφαλίζουν την τροφή τους. Για παράδειγμα, ακολουθούν άλλα ζώα έως τη φωλιά τους και τους κλέβουν το φαγητό. Ή πιάνουν ψάρια, χρησιμοποιώντας ψωμί ως δόλωμα. Στην Ιαπωνία εντόπισαν κοράκια να πετούν καρύδια στη μέση του δρόμου, για να τα σπάσουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Είναι πολύ κοινωνικά πλάσματα. Ζουν σε μεγάλα κοπάδια και επικοινωνούν μεταξύ τους με τη χρήση ποικιλίας περίπλοκων κλήσεων και κρωγμών. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει κίνδυνος ανεβαίνουν στο πιο ψηλό κλαρί δέντρου και ειδοποιούν τα άλλα να προστατευτούν. Πειράματα έχουν δείξει ότι έχουν τις δικές τους τοπικές διαλέκτους.
Κάνουν κηδείες για τους νεκρούς τους, στις οποίες μαζεύονται γύρω από τη σορό και γελούν δυνατά. Κάπως έτσι, φτάσαμε στην πιο πρόσφατη ανακάλυψη. Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία αποκαλύπτει ότι μπορούν να κάνουν και μαθηματικά. Δηλαδή, να μετρήσουν. Μάλιστα, το κάνουν δυνατά.
Όπως γράφουν οι νευροεπιστήμονες στη δημοσίευση της εργασίας «τo να μετράμε δυνατά απαιτεί όχι μόνο αυτή την κατανόηση, αλλά και σκόπιμο φωνητικό έλεγχο με στόχο την επικοινωνία. Η παραγωγή ενός συγκεκριμένου αριθμού φωνητικών ήχων με σκοπό, απαιτεί έναν περίπλοκο συνδυασμό αριθμητικών ικανοτήτων και φωνητικού ελέγχου. Το αν αυτή η ικανότητα υπάρχει σε άλλα ζώα εκτός του ανθρώπου, ήταν άγνωστο έως τώρα».
Είναι γνωστό πως αρκετά ζώα (συμπεριλαμβανομένης της μέλισσας) καταλαβαίνουν τους αριθμούς. Τα κοράκια ωστόσο «μπορούν να παράγουν ευέλικτα μεταβλητούς αριθμούς -από μια έως τέσσερις φωνές- ως απόκριση σε αυθαίρετα συνθήματα που σχετίζονται με αριθμητικές τιμές».
Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να εκπαιδεύσουν τρία Corvus corone, ώστε να ανταποκριθούν σε σύμβολα ή ηχητικές ενδείξεις με συγκεκριμένο αριθμό κρωγμών -από 1 έως τέσσερις. Όταν ολοκλήρωσαν ράμφησαν έναν στόχο για να υποδείξουν το τέλος της διαδικασίας.
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα πουλιά αυτά είναι ικανά να χρησιμοποιούν ένα μη συμβολικό κατά προσέγγιση σύστημα αριθμών, δείχνοντας ένα επίπεδο φωνητικού ελέγχου που αντικατοπτρίζει τις πρώιμες δεξιότητες μέτρησης των νηπίων».