Simon Leviev, ο απατεώνας του Tinder που κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος
Ο δήθεν γιος του βασιλιά των διαμαντιών έκλεβε τις καρδιές των γυναικών στην πλατφόρμα dating και εκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς τους. Τρεις πρώην σύντροφοί του αποκαλύπτουν τη δράση του στο Netflix.
- 8 ΦΕΒ 2022
Στο πρώτο τους ραντεβού, τον Ιανουάριο του 2018, ο Simon Leviev προσκάλεσε τη Cecilie Fjellhøy να ταξιδέψουν μαζί με ιδιωτικό αεροπλάνο από το Λονδίνο στη Βουλγαρία μόνο για μία νύχτα. Είχαν γνωριστεί στο Tinder, και μετά από ένα ραντεβού για καφέ στο ξενοδοχείο όπου εκείνος διέμενε, της είχε εκφράσει τη λύπη του που έπρεπε να φύγει για επαγγελματικό ταξίδι. «Αν θέλεις θα μπορούσες να έρθεις μαζί μου», της πρότεινε. Αφού γκούγκλαρε το ονοματεπώνυμό του στο ίντερνετ -ήταν γιος του «βασιλιά των διαμαντιών» Lev Leviev, ενός φημισμένου Ρωσο-Ισραηλινού μεγιστάνα, πήγε στο σπίτι και έφτιαξε στα γρήγορα τη βαλίτσα της, ενώ ο οδηγός του νυν αγαπημένου της την περίμενε.
Αυτή ήταν η αρχή μίας θυελλώδους σχέσης, που θα άφηνε τελικά την Cecilie καταρρακωμένη και εξαπατημένη με πάνω από 200.000 δολάρια να κάνουν φτερά από την τσέπη της. Μαζί με δύο ακόμα γυναίκες που το swipe right στο Tinder τούς βγήκε όχι απλά ξινό, αλλά καταστροφικό, την Pernilla Sjöholm και την Ayleen Charlotte αποκαλύπτουν στο ντοκιμαντέρ του Netflix, The Tinder Swindler, το πώς εξαπατήθηκαν από τον Simon Leviev.
Υπήρξαν τα τρία από τα πολλά θύματα του δήθεν μεγιστάνα που πρώτα, έκλεβε τις καρδιές των γυναικών στην πλατφόρμα dating, έπειτα, τις χειραγωγούσε συναισθηματικά και στο τέλος, άρπαζε από εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς τους.
Η αληθινή ιστορία του Simon Leviev
Ο Simon Leviev γεννήθηκε στο Μπνέι Μπρακ ή Μπένε Μπεράκ, μία πόλη που βρίσκεται στη μεσογειακή παράκτια πεδιάδα του Ισραήλ, ανατολικά και σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελ Αβίβ. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο είναι Shimon Hayut και όπως καταλαβαίνεις δεν προέρχεται από οικογένεια Ισραηλινών μεγιστάνων, ούτε ο πατέρας του είναι ο βασιλιάς των διαμαντιών.
Αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα του το 2011, προκειμένου να αποφύγει να δικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονταν με οικονομικές απάτες που είχε διαπράξει στα 20 περίπου χρόνια του. Κατευθύνθηκε στη Φινλανδία, όπου ξεκίνησε εξαπατά γυναίκες και να τους αποσπά χρήματα. Το 2015, εξέτισε δύο χρόνια στη φυλακή της χώρας, λόγω εξαπάτησης τριών γυναικών και μετά την αποφυλάκισή του το 2017, επέστρεψε στο Ισραήλ. Πριν προλάβει να συλληφθεί, δραπέτευσε ξανά, κατευθυνόμενος πίσω στην Ευρώπη, όπου ξεκίνησε και πάλι τη δράση του στο Tinder. Από τα πρώτα του θύματα ήταν η Cecilie.
Το σχέδιο του Leviev ήταν πάνω-κάτω το εξής: γνώριζε γυναίκες στο Tinder, τις έκανε να πιστέψουν ότι είναι ένας πλούσιος κληρονόμος που εργάζεται στην επικίνδυνη επιχείρηση διαμαντιών και ξεκινούσε μαζί τους σχέσεις εξ αποστάσεως με τη δικαιολογία του επαγγελματικού φόρτου και ότι έπρεπε να ταξιδεύει συνέχεια για τη δουλειά του. Τους έστελνε ακόμα και φωτογραφίες από σκηνοθετημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και βίντεο με τον σωματοφύλακά του ότι δήθεν αιμορραγεί.
Τους έλεγε κλαίγοντας ότι για να μην μπορούν να τον εντοπίσουν οι επίδοξοι δολοφόνοι του, πρέπει να χρησιμοποιεί τραπεζικές κάρτες και λογαριασμούς που δεν είναι στο όνομά του. Εκείνες, βαθιά ερωτευμένες και συγκλονισμένες από τα όσα συνέβαιναν του έδιναν τις κάρτες τους, του έστελναν χρήματα, έπαιρναν δάνεια στο όνομά τους.
Ο Leviev υποσχόταν πάντα ότι θα τις ξεχρεώσει. Φυσικά και τον πίστευαν. Ήταν ο γιος του βασιλιά των διαμαντιών, είχε το δικό του ιδιωτικό αεροσκάφος, έμενε σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ντυνόταν με ρούχα επώνυμων σχεδιαστών και οίκων μόδας, ταξίδευε μαζί τους σε όλο τον κόσμο.
Όπως εξομολογείται η Cecilie, πράγματι τις ξεπλήρωνε, αλλά με πλαστές επιταγές και τραπεζικά εμβάσματα που δεν γινόντουσαν τελικά ποτέ. Το ακόμα πιο εξωφρενικό της ιστορίας ήταν το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε τα χρήματα της μίας εξαπατημένης γυναίκας για να εξαπατήσει την επόμενη. Συγκεκριμένα, τα χρήματα της Cecilie τα χρησιμοποίησε για να κλέψει την καρδιά της Pernilla Sjöholm.
Η σύλληψη στην Αθήνα
Καταζητούμενος στο Ισραήλ, τη Σουηδία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Δανία και στη Νορβηγία (όπου έγινε πρώτη είδηση στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας), ο Simon Leviev συνελήφθη τελικά τον Ιούλιο του 2019. Η σύλληψή του έγινε εδώ στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας για χρήση πλαστού διαβατηρίου μετά από κοινή επιχείρηση της Ιντερπόλ και της αστυνομίας του Ισραήλ.
Εκδόθηκε στο Ισραήλ και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς καταδικάστηκε για κλοπή, απάτη και πλαστογραφία εγγράφων -κατηγορίες του 2011, που δεν σχετίζονται με τα εγκλήματά του σε όλη την Ευρώπη- και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση. Μετά από πέντε μήνες φυλάκισης, αφέθηκε ελεύθερος λόγω καλής συμπεριφοράς. Υπολογίζεται ότι συνολικά από το 2017 μέχρι και το 2019, μέσα σε αυτή τη διετία κατάφερε να καταχραστεί από τα θύματά του, πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Πώς μπορείς να εμπιστευτείς έναν άνθρωπο σαν αυτόν, που δραπέτευσε δύο φορές από το Ισραήλ; Έναν άντρα που εξαπάτησε δεκάδες γυναίκες στην Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ; Πού είναι η δικαιοσύνη;», είχε δηλώσει η Pernilla Sjöholm στο δελτίο ειδήσεων του Channel 12 του Ισραήλ στο άκουσμα της είδησης για την απελευθέρωσης του Simon Leviev ή όπως είναι το πραγματικό του όνομα, Shimon Hayut.
«Εγώ και μερικές ακόμα γυναίκες έχουμε καταθέσει αγωγές εναντίον του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχουμε υποβάλλει καταγγελίες και στην Ιντερπόλ», είχε τονίσει μία Φινλανδή γυναίκα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Μου κατέστρεψε τη ζωή. Με κατέστρεψε συναισθηματικά και οικονομικά», είχε προσθέσει.
Σε συνέντευξή του στο ίδιο κανάλι, εκείνος με τη σειρά του είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες σε βάρος του. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι οι γυναίκες που τον κατηγορούν το κάνουν «για προσωπικούς τους λόγους». «Μπορεί να μην τους άρεσε να είναι σε σχέση μαζί μου ή η συμπεριφορά μου. Μπορεί απλά να πληγώθηκαν κατά τη διάρκεια της σχέσης μας. Δεν τους πήρα ποτέ τίποτα. Αυτές οι γυναίκες απολάμβαναν τη ζωή στο πλευρό μου, ταξίδευαν και έβλεπαν τον κόσμο με τα δικά μου χρήματα».
Τέλος, για την αλλαγή του ονόματός, είχε σημειώσει: «Έχω το δικαίωμα να διαλέξω όποιο όνομα θέλω. Δεν είπα ποτέ ότι είμαι γιος κάποιου. Προφανώς, ο κόσμος έχει μεγάλη φαντασία».
Πού βρίσκεται σήμερα ο δήθεν μεγιστάνας
Σήμερα, ο 31χρονος Simon Leviev ζει ελεύθερος στο Ισραήλ, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Netflix, The Tinder Swindler. Πριν την προβολή του στην πλατφόρμα, ο λογαριασμός του Leviev στο Instagram ήταν ενεργός -αλλά ιδιωτικός- με σχεδόν 100.000 ακόλουθους. Μετά τη δημοσιοποίηση που πήρε και πάλι η ιστορία του, φρόντισε πριν λίγες ημέρες να τον απενεργοποιήσει και να τον διαγράψει.
«Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Θα μοιραστώ τη δική μου πλευρά της ιστορίας μέσα στις επόμενες ημέρες πάντα με σεβασμό και ειλικρίνεια. Μέχρι τότε, σας παρακαλώ να έχετε ανοιχτά το μυαλό και την καρδιά σας», έγραψε στην τελευταία του ανάρτηση – που τελικά δεν ήταν η τελευταία. Πριν από μερικές ώρες, δημιούργησε ένα ολοκαίνουριο προφίλ στο Instagram.
Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, ο Simon Leviev δεν έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα που μπορεί να έχουν συμβεί εκτός Ισραήλ, όπως για παράδειγμα συνέβη με τις Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjöholm και Ayleen Charlotte, που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ του Netflix. Οι τρεις γυναίκες εξακολουθούν να εξοφλούν τα χρέη τους. Εξακολουθούν να βιώνουν την απελπισία, την ηθική και ψυχική κατάρρευση. Πλέον, όμως έχουν η μία την άλλη. Βρήκαν το θάρρος να πουν την ιστορία τους και αυτό σημαίνει πολλά, όχι μόνο για τις ίδιες.