Σύντομα το κινητό σου θα μπορεί να σε σώσει από δηλητηρίαση
- 18 ΦΕΒ 2020
Ο Güder έχει εφεύρει ένα φτηνό αισθητήρα που μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα smartphone, καθιστώντας το ικανό να “σκανάρει” μία οποιαδήποτε συσκευασία τροφίμων που έχουμε στο σπίτι ή δούμε σε ένα κατάστημα, και στη συνέχεια και να μπορεί να ανιχνεύσει εάν το φαγητό είναι ακόμα φρέσκο. Ο αισθητήρας, ο οποίος κοστίζει περίπου δύο σεντς, ανιχνεύει τα αέρια αλλοίωσης – όπως είναι η αμμωνία και τριμεθυλαμίνη, για παράδειγμα- τα οποία συνδέονται με ετικέτες τις λεγόμενες “near field communication” (NFC), μικροτσίπ που τα smartphone μπορούν εύκολα να διαβάσουν.
Είναι πιο απλό από ό, τι ακούγεται.
“Οι ετικέτες NFC περιλαμβάνονται σε κάρτες χωρίς επαφή, όπως είναι οι χρεωστικές κάρτες”, ανέφερε ο ίδιος. “Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας με το Google ή το Apple Pay, τότε θα είναι σε θέση να διαβάσει και τις ετικέτες”.
Η έρευνά του για τους αισθητήρες εμφανίστηκε πριν λίγο καιρό στο περιοδικό ACS Sensors και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Δες μια μικρή επίδειξή του:
Αυτός ο αισθητήρας θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν να καταναλώνουν τρόφιμα γεμάτα από βακτηρίδια, φαγητά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση εάν δεν είναι σωστά μαγειρεμένα ή κακοποιημένα. Σκέψου ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, ένας στους έξι Αμερικανούς αρρωσταίνει ετησίως εξαιτίας κατανάλωσης χαλασμένων τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα του ‘Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων’.
Πέρα όμως από την προστασία των ανθρώπων από ασθένειες, οι αισθητήρες θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής -και μη σου ακούγεται τραβηγμένο αυτό. Το 30 έως 40 τοις εκατό των τροφίμων που παράγονται στις ΗΠΑ, πετάγεται στα σκουπίδια, σύμφωνα με έρευνα. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα φαγητά καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, όπου εκεί εκπέμπουν άφθονες ποσότητες μεθανίου καθώς αποσυντίθενται, ένα αέριο πολλές φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αλλαγή του κλίματος.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τους αισθητήρες μόνο σε συσκευασμένα κοτόπουλα και ψάρια -με εκπληκτικά αποτελέσματα- αλλά ο Güder είναι σίγουρος ότι σύντομα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή και άλλων τροφίμων. Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι σε λιγότεορ από τρία χρόνια θα μπορούν να διατεθοούν στην αγορά και να είναι ασύγκριτα φτηνότεροι σε σχέση με τους ήδη αισθητήρες που υπάρχουν -όχι για κινητά.
“Ο λόγος για τον οποίο επικεντρώσαμε όλο το ένδιαφέρον μας πάνω στα προϊόντα κρέατος είναι επειδή είναι υψηλής αξίας με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Πιστεύω ότι οι αισθητήρες θα λειτουργούν το ίδιο καλά και με άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Όσον αφορά τώρα τις σαλάτες και τα φρούτα, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα”.