© Pascal Rossignol/Pool via AP
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σκληρά κρεβάτια, ζέστη και κακό φαγητό: Οι αθλητές τα βάζουν με το Ολυμπιακό Χωριό

Οι βιοκλιματικές εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν βόρεια του Παρισιού για τους αθλητές, θα μπορούσαν να ήταν AirBnB με χαμηλή βαθμολογία. Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται από τα social media και τις δηλώσεις.

Τελικά, οι αντιδράσεις για τον χαριτωμένο, μπλε Διόνυσο και τη «βλάσφημη» Τελετή Έναρξης του Thomas Jolly θα ήταν το λιγότερο που θα απασχολούσε τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν καθαρή τη φήμη της φετινής διοργάνωσης. Φιλοδοξούσαν να μείνει στην ιστορία ως ένα «υπόδειγμα από περιβαλλοντική άποψη», μια διοργάνωση με το χαμηλότερο αποτύπωμα στα χρονικά, με πρωτοφανείς λύσεις βιωσιμότητας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κλιματικής κρίσης, αλλά μάλλον το παράκαναν.

Το Ολυμπιακό Χωριό είναι η περίπτωση.

Οι εγκαταστάσεις οι οποίες οικοδομήθηκαν μερικά χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου του Παρισιού για να στεγάσουν την παγκόσμια αθλητική ελίτ, πρώτα τους 14.000 συμμετέχοντες των Ολυμπιακών Αγώνων και αμέσως μετά τους 8.000 των Παραολυμπιακών, αποδείχθηκαν περισσότερο κοντά σε ένα πρότζεκτ βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, παρά σε ένα βολικό και άνετο συγκρότημα που θα έκανε τους αθλητές να νιώθουν σαν το σπίτι τους, ούτως ώστε να μείνουν αφοσιωμένοι στο έργο τους.

Από την γκρίνια για την επιλογή απουσίας air-condition στα δωμάτια και τα φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτόνι κρεβάτια, μέχρι τις ανεπαρκείς ποσότητες στα αυγά και άλλες πρωτεϊνούχες τροφές είτε τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια μεταφοράς των αθλητών, δεκάδες αθλητές έχουν προχωρήσει σε καταγγελτικές αναρτήσεις στα social media. Δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο. Η έλλειψη συστήματος κλιματισμού ήταν από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Ολυμπιακό Χωριό του Λονδίνου το 2012. Το Ολυμπιακό Χωριό του Ρίο του 2016 ήταν ακόμη χειρότερο, παρουσιάζοντας ζητήματα ασφαλείας αλλά και υγιεινής.

Στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα πιθανότατα ξεκινά από τον αρχικό σχεδιασμό: στο πλαίσιο των ευσυνείδητων περιβαλλοντικών πρακτικών, για το Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού είχε αποφασιστεί να οικοδομηθεί σε μια υποβαθμισμένη περιοχή στα προάστια, ανάμεσα στις συνοικίες του Σεν Ντενί, του Λιλ Σεν Ντενί και του Σαιντ Ουέν συρ Σεν (όπου διέμεναν πολλές οικογένειες μεταναστών, οι οποίες οδηγήθηκαν σε αναγκαστική έξωση), με στόχο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Ολυμπιάδας να μετατραπεί το Χωριό σε μια ανεπτυγμένη γειτονιά γραφείων και κοινωνικής κατοικίας.

Με αυτό το δεδομένο, τα καταλύματα παρέμεναν ελαφρώς επιπλωμένα (χαρακτηριστικό είναι ότι στους αθλητές ζητήθηκε να φέρουν μαζί τους χαρτί υγείας), ενώ η δομή τους αποδείχθηκε όχι και τόσο κατάλληλη για τον σκοπό που πρέπει να υπηρετήσουν ως τότε. Για τον έναν ή τον άλλον λόγο, κορυφαίοι αθλητές όπως η Ελβετίδα κωπηλάτρια Celia Dupre και ο τενίστας Novak Djokovic, αλλά και ολόκληρες αποστολές όπως η κολυμβητικής ομάδας της Νότιας Κορέας, έχουν εγκαταλείψει τους κοιτώνες του συγκροτήματος για ένα αξιοπρεπές δωμάτιο ξενοδοχείου στην Πόλη του Φωτός, έχοντας έτσι και πιο άμεση πρόσβαση στους χώρους διεξαγωγής των αγώνων.

@dasha_tofu THE VOICEOVER IS A JOKEEEEE! I love you all! Let me know what else you wany to see 🙂 #olympics2024 #teamaus #paris #olympics ♬ original sound – Caroline Ricke

«Τα κρεβάτια είναι σκληρά σαν πέτρα»

Κρεβάτια φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτόνι είχαν εμφανιστεί πρώτη φορά στο Ολυμπιακό Χωριό της διοργάνωσης του ’21, μένοντας στη μνήμη πολλών με το παρατσούκλι «κρεβάτια αντι-σεξ» που έδωσε ένας Αμερικανός δρομέας. Ανάλογα κρεβάτια χρησιμοποιούνται φέτος και παρότι ήταν μύθος το γεγονός ότι αντέχουν το βάρος μονάχα ενός ατόμου (οι Καναδές αθλήτριες του ράγκμπι το απέδειξαν από την πρώτη μέρα, χοροπηδώντας επάνω στα κρεβάτια τους), δεν έχουν αποκομίσει και τα καλύτερα σχόλια για την άνεση και τη βολικότητά τους, κάτι πολύ απαραίτητο για την ανάκτηση δυνάμεων των αθλητών.

Αλλά για αυτό ευθύνονται φυσικά τα στρώματα. Ο Αυστραλός παίκτης χόκεϊ Nathan Ephraums τα περιέγραψε σε ανάρτηση «σκληρά σαν πέτρα».

@dailymail Paris Olympics’ catering might need Simone Biles’ magic touch. The gymnastics star gave a thumbs-down to the Olympic Village’s food, suggesting athletes seek “real” French cuisine outside. Following the U.S. women’s team gold win on July 30, Biles noted the village food was healthier but not authentic. Teammate Hezly Rivera was more blunt, saying the food wasn’t great. Despite using fresh, local produce, organizers faced criticism, leading to a promise of improvements. #olympic #olympicvillage #simonebiles #gymnastics ♬ original sound – Daily Mail

«Έχω χάσει πέντε κιλά»

Ένα μενού με φρέσκα προϊόντα τα οποία παράγονται κατά βάση στη Γαλλία, με βάση στα τοπικά προϊόντα και τις φυτικές πρώτες ύλες, είχαν υποσχεθεί οι Παριζιάνοι διοργανωτές στους αθλητές, αλλά εκείνοι συνάντησαν μπουφέδες που άδειαζαν ώσπου να έρθει η σειρά τους, σε μια σάλα 3.500 θέσεων η οποία καλείται να εξυπηρετήσει καθημερινά 15.000 αθλητές. Για την ακρίβεια, το πρόβλημα ήταν ότι στο πλαίσιο μείωσης του αποτυπώματος και του eco-friendly προσανατολισμού, εντάχθηκαν πολλές vegan επιλογές που παρέμεναν σε αφθονία, ενώ οι πρωτεϊνούχες τροφές όπως τα αυγά και το κρέας (που βέβαια είναι απαραίτητες για τους αθλητές) εξαντλούνταν πολύ γρήγορα.

«Δεν νομίζω ότι είναι πολύ καλό το φαγητό, τουλάχιστον αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας στη σάλα», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Αμερικανίδα αθλήτρια Hezly Rivera που συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. «Πέρα από την πλάκα, έχω χάσει πέντε κιλά σε μερικές μόνο μέρες», δημοσίευσε από την πλευρά της η Zahria Allers-Liburd, αθλήτρια στίβου που εκπροσωπεί το Σεντ Κιτς και Νέβις στην Καραϊβική.

Όπως δήλωσε η αρμόδια εταιρεία στο Business Insider, οι ποσότητες συγκεκριμένων προϊόντων που παρουσίαζαν ελλείψεις, έχουν πλέον αυξηθεί.

«Δέκα κορίτσια, δύο μπάνια»

Όπως πάντα, κάθε εθνική ομάδα διαθέτει το δικό της οίκημα μέσα στο συγκρότημα, αλλά μικρότερες χώρες με ανάλογα μικρότερες αποστολές μοιράζονται το ίδιο οίκημα. Τα πλάνα τα οποία έχουν κυκλοφορήσει στα social media μεταφέρουν την αίσθηση δωματίων πιο κοντά σε AirBnB.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο το οποίο μοιράστηκε η διάσημη τενίστρια Coco Gauff την πρώτη μέρα, αποτυπώνοντας τη γυναικεία οργή με χιούμορ. «Δέκα κορίτσια, δύο μπάνια» γράφει η λεζάντα, με τους διοργανωτές να ανταποκρίνονται γρήγορα στο αίτημα της Αμερικανίδας (που έγινε viral), μεταφέροντας την ομάδα σε νέο κατάλυμα με καλύτερη αναλογία ανάμεσα στους διαμένοντες και τα μπάνια.

Η συγκεκριμένη «παράλειψη» είναι μάλλον ενδεικτική για το πόσο καλά (δεν) είχαν μελετήσει οι σχεδιαστές του Ολυμπιακού Χωριού τις ανάγκες αυτών που θα φιλοξενήσουν: στα δωμάτια υπάρχουν ελάχιστα έπιπλα, απουσιάζει η αίσθηση ιδιωτικότητας, λείπουν σε μερικά ακόμη και κουρτίνες, επηρεάζοντας τους αθλητές στον χρόνο ξεκούρασης. Για παράδειγμα, η Αμερικανίδα Chari Hawkins δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο κρεμούσε μια πετσέτα στο παράθυρο του δωματίου τους προκειμένου να αλλάξει ρούχα πριν τους αγώνες.

@_charihawkins How to change in my room wothout curtains at the Olympic village. ♬ original sound – Chari

«Ο ανεμιστήρας δεν κάνει τίποτα»

Προτού ακόμη εγκατασταθούν στο Ολυμπιακό Χωριό, πολλές εθνικές ομάδες (ανάμεσά τους και η ελληνική) είχαν εκφράσει αντιδράσεις για την απόφαση της διοργάνωσης να μην τοποθετήσει συστήματα κλιματισμού στα δωμάτια, επικαλούμενη ένα πρωτοποριακό σύστημα ψύξης με βάση το τρεχούμενο νερό το οποίο κυλάει εσωτερικά των τοίχων. Επιτράπηκε τελικά σε όσους το επιθυμούν να φέρουν μαζί τους φορητά κλιματιστικά. Και όπως φαίνεται έπραξαν με σοφία, καθώς υπάρχει ένα θέμα με την υδροψυκτική πρωτοτυπία του Ολυμπιακού Χωριού στο Παρίσι.

«Τα συστήματα ψύξης με νερό θεωρούνται γενικά πιο αποτελεσματικά από τον κλιματισμό, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να ρυθμιστεί η ακριβής θερμοκρασία», δήλωσαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Washington Post. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με θερμοστάτες που ελέγχουν την ταχύτητα ροής του νερού, η οποία μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία του δωματίου μόνο κατά 2.2 °C.

«Δεν υπάρχει κλιματισμός, ο ανεμιστήρας δεν είναι αρκετός», δήλωσε η Ρουμάνα αθλήτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης Bernadette Szocs. «Κοιμόμαστε με την πόρτα ανοιχτή τη νύχτα. Τα δωμάτια είναι μικρά και είμαστε δύο άτομα».

«Κάναμε πάνω από μιάμιση ώρα μέχρι την αρένα»

Οι διοργανωτές είχαν οραματιστεί να καλύπτονται οι μετακινήσεις με μέσα βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Τελικά, μερικές ομάδες χρειάστηκε μέχρι και να νοικιάσουν επιπλέον προσωπικά (μηχανοκίνητα) οχήματα για να διασφαλίσουν ότι θα είναι εγκαίρως στον αγώνα. Οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει ότι απ’ το Ολυμπιακό Χωριό μέχρι τα venues θα απαιτούνται περίπου 40-45 λεπτά, αλλά με την κίνηση στις ώρες αιχμής και τα δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας με τον φόβο του τρομοκρατικού χτυπήματος, τα μαθηματικά έπεσαν έξω.

«Κάναμε πάνω από μιάμιση ώρα μέχρι την αρένα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Νοτιοκορεάτης κολυμβητής Hwang Sun-woo.