ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα κρύα νερά για τον σταυρό των Θεοφανείων

Τα κρύα νερά, οι βουτηχτάδες και η κάθαρση. Ανατρέχουμε στην ιστορία και τους συμβολισμούς του εθίμου που εγγράφεται στην μακραίωνη χριστιανική ιστορία της χώρας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SOOC PHOTOS

Κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο, δεν είχαν θεσμοθετηθεί τα Θεοφάνεια ως γιορτή. Τους πρώτους εκείνους αιώνες, η Εκκλησία δεν τηρούσε εορτασμό ούτε για τη γέννηση του Ιησού.

Πέραν του ότι δεν είχε συστηματοποιηθεί ακόμη ο τρόπος λατρείας, τα γενέθλια ήταν άγνωστη έννοια στους Εβραίους της εποχής εκείνης – με τις λεγόμενες «γενέθλιες ημέρες», οι τότε χριστιανοί εννοούσαν την ημέρα του θανάτου, την οποία και γιόρταζαν στην περίπτωση των μαρτύρων, υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο πως από εκείνη τη μέρα εισήλθαν στην πραγματική ζωή.

Γι’ αυτό και πρώτη επίσημα καθιερωμένη γιορτή για τον χριστιανισμό ήταν το Πάσχα. Σε δεύτερο χρόνο, μάλιστα, μέχρι περίπου τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ, με τον χριστιανισμό να έχει εξαπλωθεί σε πολλά περισσότερα σημεία, τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια ίσχυαν ως κοινή γιορτή, με το όνομα Επιφάνεια.

Δεν είναι παράλογο άμα σκεφτεί κάποιος τους παράλληλους συμβολισμούς της γέννησης και της βάπτισης. Το φως και η κάθαρση. Όπως φαίνεται και από το όνομα της κοινής αυτής γιορτής κατά τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού, δήλωνε τη φανέρωση του θεού ανάμεσα στους ανθρώπους, με την ύπαρξη του Ιησού, ενός προσώπου που είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως υπήρξε και έδρασε στην εποχή του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, όταν βασιλιάς των Ιουδαίων ήταν ο Ηρώδης.

Άλλωστε, ανέκαθεν η βάπτιση ήταν η προϋπόθεση για την είσοδο των πιστών στη χριστιανική κοινότητα. Μια άλλη γέννηση, με τη μεταφορική έννοια, μια σηματοδότηση για τη μετάβαση του ατόμου από το σκοτάδι προς το φως.

Θεοφάνεια στο Ανήλιο Μετσόβου, στην καρδιά της Πίνδου. © Dimitris Tosidis / SOOC
Χαμηλή η στάθμη των νερών φέτος, λόγω της ξηρασίας. © Dimitris Tosidis / SOOC
Τύχη και ευλογία κερδίζει όποιος πιάσει πρώτος τον σταυρό, σύμφωνα με τη θρησκεία. © Dimitris Tosidis / SOOC

Γνωρίζουμε ότι τα Χριστούγεννα ορίστηκαν ως αυτόνομη γιορτή το 354 μ.Χ., με ημερομηνία τις 25 Δεκεμβρίου, μια ημέρα η οποία στη ρωμαϊκή παράδοση ήταν καθιερωμένη ως ημέρα γέννησης του περσικού θεού Μίθρα, του «αήττητου θεού Ήλιου» (στα βιβλικά κείμενα δεν αναφέρεται η ημερομηνία γέννησης του Ιησού), και έτσι τα Θεοφάνεια καθιερώθηκε έκτοτε να γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου, προς τιμή συγκεκριμένα της φανέρωσης των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού στον ποταμό Ιορδάνη, όπως μεταφέρουν οι ευαγγελικές περικοπές.

Η διαδικασία είναι γνωστή στη μεγάλη σήμερα χριστιανική γιορτή: πρώτα, πραγματοποιείται η τελετή του Μέγα Αγιασμού μέσα στους ναούς και ακολουθεί η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού, όπως αναγράφει το πρωτόκολλο της θρησκείας, με τους απανταχού θαρραλέους πιστούς να βουτούν στα κρύα νερά για να πιάσουν πρώτοι τον σταυρό, δείγμα θείας φώτισης και ευλογίας. Βουτούν σε θαλάσσια νερά και σε λιμάνια, σε ποτάμια, λίμνες και ρυάκια, ακόμη και σε δεξαμενές νερού, όπως σε εκείνη του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Κολωνάκι.

 

Χαρακτηριστικό κέλευσμα του ιερέα, «εν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις». Κανονικά, προηγείται μια μέρα νηστείας.

Αγιασμός των υδάτων στην Αδριάνειο Δεξαμενή, στο Κολωνάκι. © Menelaos Myrillas/ SOOC
Αγιασμός των υδάτων στο Παιλαιό Φάληρο. © Nick Paleologos / SOOC
Πιστοί περιμένουν τη ρίψη του σταυρού στα κρύα νερά. © Nick Paleologos / SOOC

Το έθιμο εγγράφεται στη μακραίωνη χριστιανική ιστορία της χώρας, έχοντας αναπτύξει διαχρονικά επιμέρους πρόσθετα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι κουδουνοφόροι Αράπηδες που εμφανίζονται στη Δράμα, οι Φωταροί στο Παλαιόκαστρο, τα άρματα μεταμφιεσμένων (Μπουμπουσάρια) στην Κοζάνη και η κατασκευασμένη καμήλα –κάτι σαν δούρειος ίππος– στη Χαλκιδική, που κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Το έθιμο εγγράφεται στη μακραίωνη χριστιανική ιστορία της χώρας. © Nick Paleologos / SOOC
Κατά τόπους, υπάρχουν επιμέρους επιπρόσθετα στοιχεία στο έθιμο των Θεοφανείων. © Nick Paleologos / SOOC
Οι πιστοί φιλούν με τη σειρά τον ξύλινο σταυρό. © Nick Paleologos / SOOC
Συγκεντρωμένο πλήθος στην παραλία της Θεσσαλονίκης για τα Θεοφάνεια. © Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Οι βουτηχτάδες των Θεοφανίων αρχίζουν τη μάχη. © Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Τα κρύα νερά λειτουργούν πρακτικά και συμβολικά σαν τρόπος κάθαρσης. © Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ο ξύλινος σταυρός στα χέρια του πιο γρήγορου και επιδέξιου κολυμβητή. © Konstantinos Tsakalidis / SOOC