Στη ζούγκλα του Amazon βρίσκεις τα πάντα
- 6 ΔΕΚ 2012
Η αποθήκευση στην Amazon είναι επιστήμη. Έχει το βαρύγδουπο τίτλο chaotic storage και λειτουργεί σαν ένα μπάχαλο όπου κάθε μικρή ακαταστασία παρακολουθείται με τη βοήθεια ενός συστήματος barcode και μιας βάσης δεδομένων.
Πως είναι η αποθήκευση, ας πούμε στα καταστήματα επίπλων, αλλού τα προϊόντα μπάνιου, αλλού του σαλονιού, αλλού τα λευκά είδη… καμία σχέση.
Στην Amazon ένα βιβλίο μπορεί να βρεθεί δίπλα δίπλα με μία λάμπα φθορίου, στο διπλανό ράφι με ένα περιδέραιο 24 καρατίων.
Αλλά μη χαίρεσαι, η πιθανότητα να γίνει λάθος στη διαλογή και να σου στείλουν το περιδέραιο αντί για τη λάμπα είναι μηδενική. Όχι χαμηλή, μηδενική.
Η αποθήκευση γίνεται με αυτόν τον τρόπο ακριβώς για να μην μπερδεύονται οι υπάλληλοι με ομοειδή αντικείμενα.
Δύο εξαιρέσεις εδώ: Τα ογκώδη αντικείμενα αποθηκεύονται σε ξεχωριστές θέσεις που μοιάζουν περισσότερο με τους χώρους ενός πολυκαταστήματος επίπλων, ενώ τα αντικείμενα που έρχονται και φεύγουν πολύ γρήγορα διαιχειρίζονται από ένα εντελώς ξεχωριστό σύστημα.
Όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν απολύτως τυχαία σε ράφια του σωστού μεγέθους και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολουθεί και καταγράφει την κάθε τους κίνηση.
Έτσι το σύστημα ξέρει ανά πάσα στιγμή που είναι το κάθε τι (όπως στο Where’s my stuff που σου λέει που βρίσκεται η παραγγελία σου) και ποιο ράφι είναι γεμάτο ή άδειο.
Φυσικά κάτι τέτοιο χρειάζεται χώρο. Το κέντρο διανομής της Amazon στο Jersey Marine του Swansea Bay, έχει την έκταση 10 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Αλλά το πρόβλημα δεν ήταν ο χώρος. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε ένα έτος αλλά για να εξυπηρετηθεί η λειτουργία του έπρεπε να κατασκευαστεί ένας νέος δρόμος.
Τα πλεονεκτήματα, πάντως, είναι προφανή.
-Ο χώρος αποθήκευσης μεγιστοποιείται αφού το σύστημα αποτρέπει τη δημιουργία άδειων και γεμάτων τομέων
-Ο χρόνος διαιπεραίωσης ελαχιστοποιείται αφού η “μηχανή” φροντίζει να βγάζει το πιο σύντομο δρομολόγιο στους υπαλλήλους
-Οι υπάλληλοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν που βρίσκεται το κάθε τι
-Οι υπάλληλοι δε χρειάζονται εμπειρία -απλά λίγη εκπαίδευση- και πολύ υπομονή.
-Οι υπάλληλοι δε θα χρειάζονται σε λίγο καιρό.
Αυτή η, ούτως ή άλλως, δουλειά για ρομπότ (σε αυτό συμφωνούν και οι υπάλληλοι και η Amazon) θα γίνει δουλειά για ρομπότ με την τελευταία εξαγορά ήταν η Kiva Systems.
Δύο μοντέλα είναι ήδη έτοιμα.
Και από πλευράς κόστους είναι “μία ή άλλη” για την Amazon. Στο παρελθόν υπήρξε σφοδρή κριτική γιατί σε αρκετά κέντρα διανομής της Αμερικής οι θερμοκρασίες έφταναν τους 38 βαθμούς με αποτέλεσμα να συμβούν μαζικές λιποθυμίες. Κάτι που διορθώθηκε προσωρινά με την εγκατάσταση κλιματιστικών.
Τώρα είναι και οι θέσεις εργασίας θα μου πεις… Ας ελπίσουμε να αντικατασταθούν από νέες δουλειές στην εταιρεία που φτιάχνει τα ρομπότ.