Στη Γερμανία διαβάζουν ποίηση στους ηλικιωμένους από το τηλέφωνο
Η πρωτοβουλία «Πέντε λεπτά πολιτισμού στο τηλέφωνο» της μικρής πόλης του Κούλμπαχ στη Βαυαρία αποτελεί μία από τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κοινωνικής και συναισθηματικής απομόνωσης.
- 7 ΙΑΝ 2021
Η κοινωνική απομόνωση της τρίτης ηλικίας ήδη από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, από τη μία, οδήγησαν σε μια δαιμονοποίηση των ηλικιωμένων, εξαιτίας ορισμένων συμπεριφορών τους κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ, από την άλλη, εντάθηκε το αίσθημα της συναισθηματικής απομόνωσης που επηρεάζει τον ψυχισμό τους.
Σε όλον τον κόσμο, έχουν γίνει προσπάθειες από εθελοντές και εργαζόμενους που θέλουν να βοηθήσουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση που επέφεραν οι νέες συνθήκες της πανδημίας. Υπάρχει το παράδειγμα της βιβλιοθήκης του Σότο δελ Ρεάλ, μιας κωμόπολης έξω από τη Μαδρίτη, όπου ο 48χρονος υπεύθυνός της, Juan Sobrino, δημιούργησε μια τηλεφωνική υπηρεσία ανάγνωσης μυθιστορημάτων για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους ή σε οίκους ευγηρίας.
Το παράδειγμα του Sobrino ακολούθησαν και πολλά πνευματικά κέντρα στη γερμανική επικράτεια, ειδικά στην περιοχή της Βαυαρίας, όπου, σύμφωνα με την Bild, στη μικρή πόλη του Κούλμπαχ, βόρεια της Νυρεμβέργης, οι δημοτικές αρχές δημιούργησαν το project «Πέντε λεπτά πολιτισμού στο τηλέφωνο».
Κάθε Τρίτη, εθελοντές και εργαζόμενοι του πολιτιστικού τμήματος της περιοχής διαβάζουν ένα ποίημα, μια μικρή ιστορία ή παίζουν μουσική για πέντε λεπτά στους ηλικιωμένους (και μη) συμπολίτες τους.
Η δημιουργός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας Heike Soellner τόνισε πως οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει συμμετοχή για το project, τηλεφωνικώς ή online. Οι συμμετέχοντες μπορούν να ζητήσουν ό,τι θέλουν. Από ποίηση και λογοτεχνία μέχρι να τραγουδήσουν μαζί με τους εθελοντές το τραγούδι που επιθυμούν, Χριστουγεννιάτικο ή μη. «Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα. Ο καθένας μπορεί να ακούσει ιστορίες από έναν συγκεκριμένο συγγραφέα ή κάποιο τραγούδι που του έλειψε» δηλώνει η Soellner.
«Φαντάζομαι πως είναι κάτι σαν τηλεφωνικές συμβουλές» λέει ο Robert Thern που θα διαβάζει ιστορίες στο project, ενώ η σύζυγός του θα παίζει μουσική. «Θα είναι για όλους αυτούς που χρειάζονται μια αχτίδα αισιοδοξίας».
«Μέχρι στιγμής έχουμε ικανοποιήσει 45 αιτήματα», δήλωσε ο εθελοντής – συντονιστής Heide Wunder. «Μόλις έλαβα ένα αίτημα για μια ευχή γενεθλίων. Μια κυρία γίνεται 80 σύντομα και οι πρώην συνάδελφοί τής ετοίμασαν μια έκπληξη που θα την κάνει να χαμογελάσει». Μια πολύ τρυφερή και εξαιρετική πρωτοβουλία που μακάρι να υλοποιηθεί και στη χώρα μας κάποια στιγμή.