2024/AP Photo/Andy Wong
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ιαπωνία έφτιαξαν ένα ρούχο που νικά ακόμα και τον χειρότερο καύσωνα

Πώς λειτουργεί το τζάκετ που έχει ήδη γίνει sold out και το περιμένουμε πώς και πώς στα μέρη μας.

Θα έλεγες πως κάθε καλοκαίρι που περνάει μας κερνάει και μεγαλύτερες προκλήσεις. Οι συγκινήσεις της επιβίωσης με μέση θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών για τουλάχιστον τρεις μήνες είναι πολλές. Παραπέμπουν στο κρέας που ψήνεις σε γάστρα, σε όχι και τόσο υψηλή θερμοκρασία μεν, αλλά για πολλές ώρες. Μόνο που εμείς δεν γινόμαστε τρυφεροί προς κατανάλωση.

Καιγόμαστε. Και γιατρειά δεν υπάρχει. Άντε κι όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους επιστρατεύουμε τα κλιματιστικά, χωρίς να σκεφτόμαστε το λογαριασμό ρεύματος που θα έλθει, καθώς κάπως πρέπει να ζήσουμε. Τι γίνεται όταν πρέπει να μετακινηθούμε με τα πόδια ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη; Δηλαδή, να βράσουμε απευθείας κάτω από τον ήλιο;

Βάζεις καπέλο και προφυλάσσεις το κεφάλι σου. Αν ήσουν Ασιάτης θα κάλυπτες το δέρμα σου με βαμβακερά ή λινά ρούχα που αναπνέουν (και δεν μυρίζει το δέρμα από τον ιδρώτα) και σε προστατεύουν και από τα εγκαύματα. Ό,τι και αν κάνεις όμως, θα φτάσεις στον προορισμό σου λες και μόλις βγήκες από την ντουζιέρα. Δηλαδή, μούσκεμα.

Σε κάθε τέτοια συνθήκη σκέφτομαι «τόσα ανακαλύπτουν καθημερινά; Δεν θα βρεθεί κανένας -ξέρεις τι- να ανακαλύψει έναν τρόπο να δροσιζόμαστε;». Το φτωχό μου το μυαλό σταματούσε στην ιδέα ενός μίνι ανεμιστήρα που θα συνδεόταν στο κινητό και σε δεύτερη φάση θα υπήρχε μέσα στο smartphone. Οι Ιάπωνες ήταν πιο πρακτικοί. Έφτιαξαν μπουφάν με ανεμιστήρες. Ας δούμε το fan-jakketo.

Όπως ενημερώνει ο σύντροφος Jin from Japan, υπάρχει μπουφάν που θυμίζει αυτά που φορούν οι άνθρωποι που εργάζονται σε εργοτάξιο (εξυπακούεται στην Ιαπωνία, γιατί στην Ελλάδα ρισκάρουν όλοι τη ζωή τους καθημερινά, με διαφορετικούς τρόπους).

Το υλικό είναι ελαφρύ, ωστόσο υπάρχουν δυο ανεμιστήρες που διατίθενται στη συσκευασία και τους τοποθετούμε όταν λάβουμε το προϊόν. Μετά τους συνδέουμε με το powerbank μας (άλλα έχουν πάνω 4 μπαταρίες ΑΑ -από δυο σε κάθε ανεμιστήρα) και ζούμε το όνειρο για έως 60 ώρες. Άπαξ και θέσεις σε λειτουργία τους ανεμιστήρες, δημιουργούν ένα προσωπικό μικρό-περιβάλλον με ένα απαλό αεράκι να δροσίζει το δέρμα σου.

Η ιδέα ανήκει σε πρώην μηχανικό της Sony, ονόματι Hiroshi Ichigay. Η πηγή της έμπνευσής του ήταν ένα ταξίδι στη νοτιοανατολική Ασία, μετά τη σύνταξή του. Έλιωσε από τη ζέστη και την υγρασία και αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό, που να προστατεύει και το περιβάλλον «αφού είχα δει ότι οι πόλεις αναπτύσσονται ραγδαία και σε όλα τα νέα κτίρια εγκαθίστανται κλιματιστικά που θα οδηγήσουν σε τεράστια κατανάλωση ενέργειας».

Η δημιουργία του ήταν ένα ενεργειακά αποδοτικό ατομικό σύστημα ψύξης σε σχήμα τζάκετ βεντάλιας. Λανσαρίστηκε το 2004, μέσω της εταιρείας που δημιούργησε με το όνομα Kuchofuku. Δηλαδή, κλιματιζόμενα ρούχα. Η μπαταρία όμως, δεν κρατούσε πολύ, ενώ προέκυψαν και κάποιες δυσλειτουργίες.

Το 2015 η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών εργαλείων και αξεσουάρ Makita κυκλοφόρησε την εξέλιξη αυτής της ιδέας: ήταν το πρώτο μπουφάν που είχε πάνω ανεμιστήρα. Η ίδια δημιούργησε και το τζάκετ με κουκούλα στο οποίο ο αέρας κάνει βόλτες στο κεφάλι και τον λαιμό, αλλά και το άλλο στο οποίο τοποθετούνται cold packs, για περαιτέρω ψύξη του αέρα που κυκλοφορεί.

Πλέον θα το βρείτε σε όλα τα χρώματα και τα μεγέθη. Η τιμή του είναι στα 123 δολάρια (115 ευρώ). Στην ιστοσελίδα του αρχικού επνευστή, έχει γίνει sold out. Υποθέτω πως έως το καλοκαίρι του 2025 θα υπάρχει stock.