Στην Ιταλία, η Μαφία μοιράζει φαγητό στον κόσμο
Και όλοι φοβούνται τη μέρα που θα ζητήσει να της ξεπληρώσουν τη χάρη.
- 17 ΑΠΡ 2020
Αρκεί μόνο να διαβάσεις τα ‘Γόμορρα’ του Ρομπέρτο Σαβιάνο για να απομυθοποιήσεις τη Μαφία, για να συνειδητοποιήσεις ότι οι μύθοι του Χόλιγουντ το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να γυαλίζουν. Στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία αξία, καμία σύνδεση με την αλήθεια. Η Μαφία δεν έχει φραγμούς, δεν έχει έναν διαφορετικό κώδικα αξιών που απλώς εμείς δεν το καταλαβαίνουμε. Η Μαφία στη Νότια Ιταλία -η Καμόρα, η Κόζα Νόστρα και η Ντραγκέτα- περισσότερο ενεργούν ως ψυχροί δολοφόνοι, περισσότερο θυμίζουν ως προς τη δράση τους τα αδίστακτα μεξικανικά καρτέλ που βλέπουμε σε ταινίες, παρά τη “γοητευτική” Μαφία της Νέας Υόρκης, του Κόπολα και του Σκορσέζε.
Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, που κρύβονται πίσω απ’ αυτές τις ηρωοποιημένες συμμορίες στην Ιταλία, αποφάσισαν να κάνουν την κρίση της πανδημίας, ευκαιρία. Ευκαιρία για να εδραιωθούν ηθικά στη συνείδηση του κόσμου, να ξεπλύνουν το όνομά τους αλλά και για να “δεσμεύσουν” κάποιους για μελλοντική χρήση. Θυμάσαι τη χάρη που κάνει ο Βίτο Κορλεόνε στην αρχή του ‘Νονού’ στον νεκροθάφτη και του λέει “μια μέρα -κι ελπίζω να μην έρθει ποτέ αυτή η μέρα- θα σου ζητήσω κι εγώ μια χάρη”. Και αυτή η μέρα φυσικά κι έρχεται. Κάπως έτσι φαίνεται ότι ενεργούν τώρα και τα Αφεντικά της Ιταλίας.
Πώς, λοιπόν, εκμεταλλεύονται την κατάσταση; Μοιράζοντας φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη.
Μέλη της μαφίας εθεάθησαν στη Νάπολη και το Παλέρμο τις τελευταίες ημέρες, να δίνουν δέματα γεμάτα με τρόφιμα σε όσους τα είχαν ανάγκη, ενώ υπήρξαν και αναφορές για κάποια άλλα μέλη της μαφίας που εθεάθησαν στην Καμπανία, την Καλαβρία, τη Σικελία και την Απουλία.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι προθέσεις τους ίσως και να μην είναι τόσο αγαθές όσο φαίνονται με την πρώτη ματιά. Η Ιταλία είναι η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από την πανδημία, η οικονομία της δέχτηκε βαρύ πλήγμα. Υπάρχουν άνθρωποι στη γείτονα χώρα, οι οποίοι πλέον δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές τους ανάγκες και που πριν την εμφάνιση του κορονοϊού είχαν ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περισσότερα από τρία εκατομμύρια Ιταλών πληρώνονται στο χέρι με μαύρο χρήμα, γεγονός που τους αποκλείει απ’ τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της χώρας τους.
Ένα εκατομμύριο από αυτούς τους εργαζόμενους πιστεύεται ότι εδρεύει σε νότιες περιοχές της Ιταλίας, εκεί όπου η Μαφία είναι πολύ ισχυρή. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί θεωρούν σίγουρο ότι η Μαφία θα προσπαθήσει να στρατολογήσει τους νέους άνεργους, και προκειμένου να έρθει σε επαφή μαζί τους, τους μοιράζει αυτά τα δέματα με τρόφιμα.
Η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμόργε, προειδοποίησε καθαρά:
“Η Μαφία μπορεί να εκμεταλλευτεί την φτώχεια που αυξάνεται αυτήν την εποχή, στρατολογώντας ανθρώπους στις τάξεις της”.
Ο Φεντερίκο Βαρέζε, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σχολίασε στον Guardian, ότι “η Μαφία δεν είναι μια απλή εγκληματική οργάνωση”.
“Πρόκειται για οργανώσεις οι οποίες επιθυμούν να κάνουν κουμάντο και σε περιοχές, αλλά και στις αγορές”, δήλωσε. “Πολύ συχνά όσοι βγαίνουν να μιλήσουν για τη Mαφία ξεχνούν ότι η δύναμή της έρχεται από μία τοπική βάση την οποία διοικεί.
Αυτά που δίνει η μαφία δεν είναι δώρα. Δεν κάνει ποτέ κάτι απ’ την καλή της την καρδιά και μόνο. Όσοι δέχονται αυτές τις χάρες, δεσμεύονται ταυτόχρονα ότι μια μέρα θα το ξεπληρώσουν είτε βοηθώντας για παράδειγμα έναν καταζητούμενο απ’ την αστυνομία είτε κρύβοντας όπλα είτε πουλώντας ναρκωτικά”.
Ο Νικόλα Γκρατέρι, ανακριτής στην πόλη Καταντζάρο της Νότιας Ιταλίας, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η Μαφία βλέπει αυτές τις πόλεις ως “φέουδό” της και γι’ αυτό έχει την πεποίθηση ότι ελέγχει την περιοχή:
“Τα Αφεντικά ξέρουν πολύ καλά πώς αν θέλουν να “κυβερνούν”, πρέπει να φροντίσουν τους ανθρώπους της περιοχής τους. Και το κάνουν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση προς όφελός τους. Στα μάτια των απλών ανθρώπων, το αφεντικό που σου χτυπά την πόρτα για να σου δώσει φαγητό, είναι ένας ήρωας. Και το αφεντικό ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί στην στήριξη αυτών των οικογενειών όταν θα το χρειαστεί. Όταν για παράδειγμα θα προωθεί την εκλογή συγκεκριμένου πολιτικού, ο οποίος θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.
Θυμηθείτε τι έγινε με τον ‘El Chapo’, τον Μεξικανό βαρόνο. Διακινούσε τόνους κοκαΐνης και δολοφόνησε εκατοντάδες πολίτες, αλλά στην γενέτειρά του, στην πόλη του, ήταν διάσημος για την καλοσύνη του. Οι άνθρωποι εκεί έλεγαν ότι έδινε φάρμακα σε οικογένειες και ότι κατασκεύασε δρόμους. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ με την ιταλική μαφία.”