Serena Repice Lentini / Unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

Στην Ιταλία υπάρχει μια αρχαία ελληνική πόλη – φάντασμα

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Craco, την αρχαία πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους αλλά ερημώθηκε πλήρως πριν από μερικές δεκαετίες.
Η Ιταλία διαθέτει περισσότερα από έξι χιλιάδες ερειπωμένα χωριά. Ένα από αυτά είναι και η αρχαία πόλη Craco που δημιουργήθηκε από Έλληνες αποίκους τον 8ο αιώνα μ.Χ. Μπορεί κάποτε σε αυτή την εντυπωσιακή πόλη να ζούσαν δύο χιλιάδες άνθρωποι, ωστόσο, το μόνο που αντικρίζει κανείς όταν τη συναντά σήμερα, είναι ερειπωμένα σπίτια, πλατείες και εκκλησίες.

Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από την ελληνική πόλη φάντασμα που αποτελούσε κάποτε θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και πολιτικό κέντρο της περιοχής και γιατί οι κάτοικοί της αποφάσισαν εν μία νυκτί να την εγκαταλείψουν, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους;

Οι απαρχές της ελληνικής πόλης Craco στην Ιταλία

Η πόλη χτίστηκε τον 8ο αιώνα από Έλληνες αποίκους που έφτασαν εκεί μέσω της παραθαλάσσιας περιοχής Metaponto, στη νότια Ιταλία. Το όνομα Craco το απέκτησε μερικούς αιώνες αργότερα, όταν το 1960 ο αρχιεπίσκοπος Arnaldo την ονόμασε Grachium που στα λατινικά σημαίνει «μικρό ανώμαλο έδαφος».

Η ονομασία του αρχιεπισκόπου ταίριαζε ταμάμ στη γεωγραφία της πόλης. Αν παρατηρήσει κανείς σήμερα από τις αεροφωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ολόκληρη η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε έναν βράχο. Στο πιο ψηλό σημείο, μάλιστα, είναι χτισμένος ένας πανύψηλος πύργος από τον οποίο οι ντόπιοι μπορούσαν να προστατευτούν από τους εχθρούς και δουν σε ποια ακριβώς θέση βρίσκονται στην εκτενή πεδιάδα γύρω από την πετρόκτιστη πόλη.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, το Craco μεγάλωνε σε πληθυσμό, φτάνοντας το 1561 να φιλοξενεί περισσότερους από 2.000 κατοίκους. Η πόλη έγινε το εμπορικό – εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής, καθώς σύμφωνα με κείμενα της εποχής, εντός της λειτουργούσε πανεπιστήμιο, μοναστήρι ακόμη και φυλακή.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της πόλης ασχολούνταν με τη γεωργία και τα σιτηρά. Οι καλλιέργειες, όμως, στο πέρασμα των χρόνων, δεν απέδιδαν καρπούς και έτσι αρκετοί χωρικοί αποφάσισαν να μεταναστεύσουν για να χτίσουν μια καλύτερη ζωή στα ήδη αναδυόμενα μεγάλα αστικά κέντρα της Ιταλίας και της Μεσογείου.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 1922 οι κάτοικοι του χωριού – πλέον – είχαν φτάσει τους 600. Το Craco ερημώθηκε πλήρως το 1990. Τι ήταν, όμως, αυτό που οδήγησε στην πλήρη ερήμωσή του;

Μια αρχαία πόλη – έρμαιο των κατολισθήσεων

Πέρα από την οικονομική δυσχέρεια, ένας από τους λόγους που οδήγησε πολλούς ντόπιους στη μετανάστευση ήταν οι συνεχείς κατολισθήσεις που ταλάνιζαν την πόλη. Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε τριακόσια χρόνια υπολογίζεται πως σημειώθηκαν τέσσερις μεγάλες κατολισθήσεις που οδήγησαν στην καταστροφή μεγάλο μέρος των κατοικιών της (το 1600, 1805, 1857, και το 1933).

Σήμερα η πόλη είναι πλήρως ερειπωμένη. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο είναι χτισμένη πάνω στον βράχο και η αρχιτεκτονική των κτιρίων προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες που φτάνουν ως εκεί για να αντικρίσουν αυτή την απόκοσμη ομορφιά. Πέρα από τους περιηγητές, όμως, το Craco προσφέρεται για εντυπωσιακά κινηματογραφικά γυρίσματα. Μεταξύ των ταινιών και των σειρών, σκηνές των οποίων έχουν γυριστεί στο σημείο, είναι το Saving Grace, το Quantum of Solace του James Bond αλλά και η σκηνή του κρεμασμένου Ιούδα στο The Passion of the Christ του Mel Gibson.

Ο μοναδικός χώρος που συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα είναι η εκκλησία του Αγίου Βικεντίου. Εκεί βρίσκονται τα λείψανα του αγίου, ενώ ο ναός ανοίγει τις πύλες του κάθε χρόνο κατά την ονομαστική του εορτή, στις 11 Νοεμβρίου.

Exit mobile version