2024/AP Photo/Alvaro Barrientos
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Παμπλόνα οι ταυρομαχίες συνεχίζονται

Το 9ημερο Φεστιβάλ Σαν Φερμίν διοργανώνεται για ακόμη μια χρονιά στην Παμπλόνα και χιλιάδες κόσμου έχει συγκεντρωθεί για τους εορτασμούς, που φυσικά περιλαμβάνουν τη σφαγή των ταύρων σε δημόσια θέα.

Το Φεστιβάλ του Σαν Φερμίν έχει καταβολές από το Μεσαίωνα και διαφορετικές πηγές προέλευσης, όμως άρχισε να παίρνει τη σημερινή μορφή του στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα ταξίδι του Ernest Hemingway στη Χώρα των Βάσκων υπήρξε αφορμή για να γραφτεί η νουβέλα The Sun Also Rises το 1926 και έτσι το έθιμο των ταυρομαχιών στην Παμπλόνα να γίνει παγκοσμίως γνωστό.

Τα μπαλκόνια στην κεντρική πλατεία της Παμπλόνα είναι γεμάτα με βασκικές σημαίες και από κάτω χιλιάδες κόσμου περιμένουν την έναρξη του φεστιβάλ του Σαν Φερμίν. / AP Photo/Alvaro Barrientos

Οι επίσημοι εορτασμοί του Φεστιβάλ ξεκινούν κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου και διαρκούν ως τις 15 του μήνα και στην Παμπλόνα καταφθάνουν τουρίστες από όλον τον χρόνο τόσο για το κύριο event που είναι οι ταυρομαχίες και διεξάγονται στη φημισμένη Plaza de Toros, όσο και για τις γιορτές με το ατέλειωτο κρασί που ξοδεύεται εκεί.

Το κοινό έχει συγκεντρωθεί στην Plaza de Toros και ο Recortador ξεκινά το «σόου». / AP Photo/Alvaro Barrientos

Στις 6 Ιουλίου, μία μέρα πριν από την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, ο κόσμος ντυμένος στα λευκά συγκεντρώνεται στο δημαρχείο της Παμπλόνα για να παραστεί στο chupinazo, την εκτόξευση ενός γιγαντιαίου πυροτεχνήματος που σηματοδοτεί την αρχή των εορτασμών.

Κάθε ημέρα του Φεστιβάλ διοργανώνονται τεράστιες παρελάσεις στα στενά της Παμπλόνα και σε κάποιες από αυτές ο κόσμος έρχεται σε επαφή με τους μικρότερους ταύρους, αλλά και κάποιους που πρόκειται να συμμετάσχουν στη «γιορτή».

Η σαγκρία καθώς και τα τοπικά βασκικά κρασιά ρέουν άφθονα στα στενά της Παμπλόνα. / AP Photo/Alvaro Barrientos
Οι παρελάσεις στην πόλη είναι μια προφανώς πολύ πιο ευχάριστη διαδικασία από το αιματηρό έθιμο του Φεστιβάλ. / AP Photo/Alvaro Barrientos
Έξι ταύροι αφήνονται ελεύθεροι στους δρόμους της Παμπλόνα και οι πιο τολμηροί από το κοινό παραμένουν σε αυτούς. / AP Photo/Alvaro Barrientos

Κάθε ημέρα στις 8 το απόγευμα το πλήθος καταλήγει στην αρένα Plaza de Toros όπου εκατοντάδες διαδηλωτών μπαίνουν στον χώρο, προσπαθώντας να αποφύγουν, φτάνοντας όσο το δυνατόν πιο κοντά τους ταύρους βάρους 600 κιλών που αφήνονται ελεύθεροι.

Αυτή είναι και η κύρια αιτία για τον τραυματισμό και τον θάνατο των περισσότερων ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια.

Ένας ταύρος περνά πάνω από γονατιστούς συμμετέχοντες του φεστιβάλ. / AP Photo/Alvaro Barrientos

Από το 1924 που έχει ξεκινήσει η επίσημη καταμέτρηση, 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δεκάδες τραυματίζονται κάθε χρόνο στην προσπάθεια να φτάσουν κοντά στα ζώα και να τα εμπαίξουν όσο προσπαθούν να τα αποφύγουν. Φέτος, ήδη 12 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με τους μισούς από αυτούς να είναι Αμερικανοί τουρίστες.

Φυσικά, δεν υπάρχουν επίσημες καταμετρήσεις για τους νεκρούς ταύρους. Στις Ταυρομαχίες, ένα ταυρομάχος συνοδευόμενος συνήθως από ένα άλογο εισέρχεται στην αρένα και ουσιαστικά αντιμάχεται με έναν μαινόμενο ταύρο, μέχρι τελικής πτώσεως.

Ένας από τους πιο γνωστούς Ισπανούς ταυρομάχους, ο Emilio de Justo κατά τη διάρκεια της δολοφονικής «performance» του. / AP Photo/Alvaro Barrientos

Το βάναυσο αυτό θέαμα, που απαγορεύτηκε πρόσφατα στην Κολομβία, εξακολουθεί να διεγείρει χιλιάδες κόσμου στη βόρεια Ισπανία, παρά τις ακτιβιστικές φωνές που κάθε χρόνο ζητούν την οριστική παύση της θηριωδίας.

Έτσι και φέτος, εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Παμπλόνα και έκαναν τα acts τους ζητώντας το αυτονόητο, να σταματήσει το αιματοβαμμένο έθιμο και να περάσει ο εορτασμός σε ένα διαφορετικό στάδιο.

 

Βέβαια στη Χώρα των Βάσκων αυτοί εμφανίζονται ακόμη σαν μια γραφική μειοψηφία, που ζητά να μπει τέλος στις παραδόσεις.