Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι τρομοκρατημένοι
- 6 ΦΕΒ 2025
Είναι κοινό μυστικό ότι η βιομηχανία των εστιατορίων στηρίζεται στις πλάτες εργαζομένων με παράτυπο καθεστώς. Υπάρχουν σχεδόν 700.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 από το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης – και αυτή δεν υπολογίζει τους πάνω από 200.000 μετανάστες που έχουν έρθει στην πόλη από τότε μέχρι σήμερα.
Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με μια μελέτη από το CMS που κυκλοφόρησε το 2024, έως και 8,3 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έγγραφα εργάζονται στην οικονομία των ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν το 5,2% του εργατικού δυναμικού. Από αυτούς, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ή περισσότεροι εργάζονται σε εστιατόρια, σημειώνει το Eater.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Donald Trump έχει εκδώσει μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων για τη μετανάστευση και τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών χωρίς έγγραφα. Τα επιτόπια γραφεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ έχουν κληθεί να κάνουν 75 συλλήψεις την ημέρα και «οι διευθυντές θα λογοδοτήσουν για την απώλεια αυτών των στόχων», σύμφωνα με τη Washington Post.
Ιστορίες για επιδρομές μετανάστευσης και τελωνείων έχουν ήδη κυκλοφορήσει από πόλεις όπως το Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια, το Σικάγο και την περιοχή της Ουάσιγκτον, αναφέρει ο Chris Crowley σε εκτενές άρθρο του στο Grub Street. Η είδηση μιας επιδρομής, σε μια αγορά θαλασσινών στο Νιούαρκ, έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο. Στη Νέα Υόρκη, πράκτορες διεξήγαγαν επιδρομές σε όλες τις συνοικίες και δημοσιοποίησαν τη σύλληψη μεταναστών από τη Βενεζουέλα.
Οι οικογένειες μεταναστών λένε ότι δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο. Οι πλανόδιοι πωλητές φοβούνται να δουλέψουν, καθώς ένα πρόστιμο στο ποινικό τους μητρώο θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία απέλασης. Και ενώ ο Trump έχει πει ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί σε μετανάστες χωρίς χαρτιά με εγκληματικό υπόβαθρο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karoline Leavitt λέει ότι όλοι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά «είναι εγκληματίες όσον αφορά τη διοίκηση».
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι στις κουζίνες των εστιατορίων της Νέας Υόρκης, επικρατεί ο φόβος. Στα εστιατόρια της πόλης, σχεδόν το 60% του εργατικού δυναμικού είναι γεννημένοι στο εξωτερικό, αλλά αυτό δύσκολα λέει την πραγματική ιστορία. Το γεγονός ότι ο κλάδος βασίζεται στην εργασία χωρίς έγγραφα δεν είναι τόσο «κοινό μυστικό» όσο μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. «Είχα μια συζήτηση με τον σεφ μου, είναι από τον Ισημερινό και εργάζεται μαζί μας για 30 χρόνια, και μου είπε: “Υποθέτω ότι θα κρυφτώ μόλις έρθουν”», λέει ένας εστιάτορας του Jackson Heights. «Οι άνθρωποι στη γειτονιά το συζητούν. Οι πράκτορες έρχονται τριγύρω και οι άνθρωποι φοβούνται να πάνε στη δουλειά τους».
Ένας μετανάστης σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου λέει ότι κάποιοι από τους υπαλλήλους του έμειναν στο σπίτι προληπτικά. «Όλοι είναι καλά», μου είπε. «Αλλά ο φόβος είναι εκεί». Όταν ο Crowley έστειλε μήνυμα σε έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης για να τον ρωτήσει σχετικά, εκείνος έγραψε: «Ας μιλήσουμε από κοντά. Άρχισα να απαντώ και μετά κατάλαβα σε τι συνθήκη η χώρα». Ένας άλλος σεφ είπε, απλά, «Παρακαλώ μη μας αναφέρετε.»
Κανείς δεν είναι σίγουρος ποιες ιστορίες είναι πραγματικότητα και ποιες μυθοπλασία, αλλά το άγχος που δημιουργούν είναι αληθινό. Όπως αναφέρει το άρθρο, όλοι επισημαίνουν ότι κάτι έχει αλλάξει και ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά από ό,τι πριν. «Δεν θυμάμαι να έχω μιλήσει για όσα έρχονται στα εστιατόρια όπως το συζητάμε τώρα», λέει ένας σεφ. Δεν είναι λίγα τα εστιατόρια που έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το πώς να χειριστούν μια επιδρομή, ακόμα κι αν το θεωρούν απίθανο.
Αυτές οι προφυλάξεις μπορεί να περιλαμβάνουν περιοχές όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να καταφύγουν εάν είναι απαραίτητο. «Μίλησα με μερικούς ανθρώπους σε μερικά από τα γειτονικά εστιατόρια για να τους ενημερώσω πώς σε περίπτωση επιδρομής έχουμε χώρο, να έχουν τον κωδικό πρόσβασης για να μπουν στο υπόγειό μας», λέει ένας σεφ σε ένα εστιατόριο στο κέντρο της πόλης. «Και στη συνέχεια, έχουμε εκτυπώσει, στα αγγλικά και στα ισπανικά, τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε όταν έρθουν στην πόρτα σας».
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ήδη ενημερώσεις με τίτλους “Know Your Rights” και “How to Protect Your Employees”. Ο σεφ Diego Moya, ο οποίος μεγάλωσε χωρίς έγγραφα, λέει ότι το πιο σημαντικό βήμα είναι να εκπαιδεύονται οι μάνατζερ και να πραγματοποιούν συναντήσεις ομάδων ή ασκήσεις. Σύμφωνα με την εμπειρία του, οι περισσότεροι μετανάστες χωρίς έγγραφα δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
«Πρέπει πραγματικά να τους εξηγήσεις αυτά τα πράγματα. Δεν έχουν καμία εμπειρία. Δεν έχουν διαβάσει τους νόμους», λέει. «Μάλλον πιστεύουν ότι είναι άσπρο ή μαύρο. Πιθανότατα, μπορούν να αποφύγουν πολύ στενοχώρια αν τους μάθουν να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να μην ανταποκρίνονται».
Υπάρχει ένας πρόσθετος φόβος ότι οι «δυσάρεστοι εργοδότες» θα χρησιμοποιήσουν την απειλή της απέλασης για να εκμεταλλευτούν περαιτέρω τους ευάλωτους εργαζόμενους, αλλά οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές με τους οποίους μίλησε ο αρθρογράφος, έδειχναν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο να βεβαιωθούν ότι οι υπάλληλοί τους, και επομένως οι επιχειρήσεις τους, ήταν προετοιμασμένοι.
«Έχουμε στείλει όσες πληροφορίες μπορέσαμε να πάρουμε μέχρι στιγμής, όσον αφορά το ποιος πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης», λέει ένας σεφ-ιδιοκτήτης. Επί του παρόντος, αναζητά μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που παρέχουν νομική υποστήριξη. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά στην τελική δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Πολεμάμε μια τεράστια μηχανή».