Fusion Medical Animation/Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, γνωστό και ως πυογόνο στρεπτόκοκκο.
«Αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού σοκ με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου», ήταν το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για τον τραγικό θάνατο του 8χρονου αγοριού που κατέληξε τα ξημερώματα της Τρίτης (19/12), αφού είχε διαγνωστεί θετικό σε στρεπτόκοκκο A.

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α ή πυογόνος στρεπτόκοκκος, είναι ένα κοινό βακτήριο, που «πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή όταν διεισδύσει στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Η μετάδοση

Συμβαίνει με τη στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή της επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών, όπως είναι οι πληγές, ή με επιμολυσμένες επιφάνειες

Να σημειωθεί ότι ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπτωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Οι λοιμώξεις

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα (όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους, καθώς και οστρακιά), τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό (αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα). 

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Η πιο σοβαρή λοίμωξη είναι ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, που συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα τα οποία επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

Τα συμπτώματα

Ανάλογα με τη λοίμωξη που θα προκαλέσει, εκδηλώνονται και τα αντίστοιχα συμπτώματα.  Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, διόγκωση των αμυγδαλών και των λεμφαδένων Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. 

Οι ευάλωτες ομάδες

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι για να νοσήσουν από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α; Τα παιδιά (ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας), οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. 

Τα μέτρα πρόληψης

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι «η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντικές για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. 

Μαθαίνοντας στο παιδί πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτέρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις».

Άλλα μέτρα πρόληψης είναι: 

  • Η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.
  • Η αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων.
  • Η σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων.
  • Ο περιορισμός των νοσούντων σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής.
Exit mobile version