Τα 10 καλύτερα μέρη για να επισκεφτείς στην Αλβανία
- 13 ΙΟΥΝ 2022
Είναι φοβερό το πόσο κοντά μας είναι η Αλβανία και πόσο λίγοι την έχουμε επισκεφτεί. Τα τελευταία χρόνια η Αλβανία έχει γίνει προορισμός εναλλακτικών ταξιδευτών, γιατί έχει πολλά όμορφα μέρη, τα οποία δεν έχουν δεχθεί ακόμα τις συνέπειες του υπερτουρισμού.
Από την άλλη η Ελλάδα το 2019 σημείωσε ρεκόρ αφίξεων, το οποίο φαίνεται ότι θα επαναληφθεί και φέτος. Αυτό όμως φαίνεται σταδιακά να αποκλείει τους ίδιους τους Έλληνες από το ελληνικό καλοκαίρι.
Όσο λοιπόν η Ελλάδα γίνεται απλησίαστη, γιατί να μην παραθερίσουμε στη γειτονική χώρα που συνδυάζει τη θάλασσα του Ιονίου με την ομορφιά των Αλβανικών Άλπεων;
Κάναμε λοιπόν την έρευνά μας και συγκεντρώσαμε σε αυτό το άρθρο τα σημαντικότερα αξιοθέατα και τις πιο όμορφες πόλεις της Αλβανίας.
Τίρανα
Για να γνωρίσεις μία χώρα, πρέπει σίγουρα να ξεκινήσεις από την πρωτεύουσά της. Ή και όχι, αλλά τέλος πάντων στο αφιέρωμά μας από εδώ θα ξεκινήσουμε. Τα Τίρανα ξεχωρίζουν για τα πολύχρωμα κτίριά τους, αλλά και για το πόσο πράσινο έχουν. Μέσα στην πόλη μάλιστα υπάρχει και το Μεγάλο Πάρκο, στο οποίο θα βρεις και μία πολύ όμορφη τεχνητή λίμνη.
Κάτι που θα παρατηρήσεις πολύ γρήγορα με το που πατήσεις το πόδι σου σε οποιοδήποτε μέρος στην Αλβανία, είναι ότι είναι γεμάτη με τσιμεντένια πυροβολεία, τα οποία χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυβέρνησης του Ενβέρ Χότζα.
Πλέον δε λειτουργούν ως πυροβολεία, και τα περισσότερα από αυτά είναι εντελώς εγκαταλελειμμένα, ενώ άλλα έχουν γίνει χώροι έκφρασης της τέχνης, με πιο κοινή αυτή του γκραφίτι. Ένα από τα μεγαλύτερα πυροβολεία των Τιράνων λειτουργεί ως μουσείο, που εκθέτει αντικείμενα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και από την εποχή του Χότζα.
Ένα ακόμα Μουσείο που πρέπει να επισκεφτεί κανείς είναι το Αρχαιολογικό, το οποίο έχει ευρήματα από την Παλαιολιθική περίοδο, από τον πολιτισμό των Ιλλυριών, από τη Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική εποχή έως και τη ανεξαρτητοποίηση της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1912.
To βουνό Dajti
Από τα Τίρανα μπορείς να πάρεις το τελεφερίκ και να ανέβεις μέχρι το βουνό Dajti. Εκεί βρίσκεται το Ballkoni Dajtit, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς κοντά στην πόλη, που είναι αυτό που λέει η λέξη: Ένα μπαλκόνι με απίστευτη θέα όλης της πόλης.
Εκεί υπάρχει ξενοδοχείο, εστιατόριο, παιδική χαρά, αλλά και δραστηριότητες όπως πίστα σκέιτ και μίνι γκολφ. Τίποτα βέβαια δε συγκρίνεται με τη θέα που βλέπεις. Μπορείς και να κάνεις και μία σχετικά εύκολη πεζοπορία 500 ακόμα μέτρων μέχρι την προσβάσιμη κορυφή του βουνού.
Durrësi, το Μαϊάμι της Αλβανίας
Το Durrësi, γνωστό μας και ως Δυρράχιο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά τα Τίρανα. Αποκαλείται το Μαϊάμι ή το L.A της Αλβανίας, εξ αιτίας των φοινίκων που δεσπόζουν κατά μήκος των λεωφόρων, αλλά και το ότι είναι παραθαλάσσιο. Για αυτό και προσελκύει πολύ κόσμο στις παραλίες του. Έχει το μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας και συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Μπάρι της Ιταλίας, σε περίπτωση που θέλετε να σχεδιάσετε ένα πιο μεγαλεπήβολο roadtrip.
Εκτός από τη Μαϊάμι πλευρά του, το Durrës έχει και ιστορικά αξιοθέατα. Στην πόλη υπάρχουν επίσης τα Αρχαία Τείχη, γνωστό και ως το Κάστρο του Δυρραχίου, και κοντά στο λιμάνι ένα Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο του 2ο αιώνα μ.Χ, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.
Η Αλβανική Ριβιέρα
Μία ανάσα από την Κέρκυρα βρίσκεται το Ksamil, το οποίο εκτός από ειδυλλιακό χωριουδάκι, έχει και από τις πιο ωραίες παραλίες της Αλβανίας. Τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, για αυτό είναι από τα μέρη που θα ευχαριστηθείς περισσότερο off season. Κοντά βρίσκεται και το Butrinti, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.
Περίπου μιάμιση ώρα μακριά με το αμάξι βρίσκεται και η Χειμάρρα, μία από τις γνωστότερες πόλεις της Αλβανικής Ριβιέρας και αγαπημένος τουριστικός προορισμός.
Η λίμνη Komanit
Η τεχνητή λίμνη Κομάν στη βόρεια Αλβανία δημιουργήθηκε το 1978, μετά την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Δρίνο. Τώρα, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην Αλβανία χάρη στα υπέροχα βουνά που το περιβάλλουν, που συγκρίνεται πολλές φορές με τα σκανδιναβικά φιορδ. Στη λίμνη λειτουργούν και φέρι μποτ για τους τουρίστες μέσα από τα οποία μπορείς να απολαύσεις το τοπίο.
Shkodër, μία από τις αρχαιότερες πόλεις στα Βαλκάνια
To Shkodër είναι μια από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές πόλεις της Αλβανίας, καθώς και σημαντικό πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο με στρατηγική σημασία. Εκεί στέκει επιβλητικό και το Κάστρο της Ροζάφας.
Σήμερα είναι μία από τις πλουσιότερες πόλεις στη χώρα και αρχιτεκτονικά μοιάζει περισσότερο ευρωπαϊκή από οποιαδήποτε πόλη στη χώρα. Από τις πόλη έχεις πρόσβαση στις Αλβανικές Άλπεις.
Ο Παράδεισος βρίσκεται στα Καταραμένα Βουνά
Οι Αλβανικές Άλπεις, γνωστά και ως Καταραμένα Βουνά, έχουν δύο εθνικά πάρκα που είναι επίγειοι παράδεισοι. Το Εθνικό Πάρκο Valbonë είναι το γνωστότερο της χώρας και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια από την κυβέρνηση να αναπτυχθεί τουριστικά.
Το πέρασμα Valbonë χωρίζει τα δύο Εθνικά Πάρκα. Το Εθνικό Πάρκο Thethi είναι γνωστό για τους καταρράκτες Grunas, αλλά και για το Γαλάζιο Μάτι.
Το Γαλάζιο Μάτι
Στο Thethi συναντάμε το Γαλάζιο Μάτι, ακόμα όμως πιο ξακουστό είναι το Γαλάζιο Μάτι των Saranda στην άλλη άκρη της Αλβανίας. Λίγα χιλιόμετρα πριν τους Άγιους Σαράντα κοντά στο χωριό Muzinë βρίσκεται το περίφημο Γαλάζιο Μάτι. Πρόκειται για μια απ’ τις 18 πηγές του ποταμού Bistricë, η οποία έχει το πιο ιδιαίτερο γαλάζιο χρώμα.
Το βάθος της πηγής υπολογίζεται περίπου στα 50 μέτρα, η δυνατή πίεση του νερού δεν βοηθάει τους δύτες να το υπολογίσουν ακριβώς. Η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου στους 13 βαθμούς Κελσίου όλη τη χρονιά. Το σημείο αποτελεί τόπο προσέλκυσης πολλών τουριστών, καθώς το θέαμα είναι εκπληκτικό.
Ο μύθος λέει ότι κάποτε στην περιοχή ζούσε ένας δράκος, ο οποίος δημιουργούσε προβλήματα στους κατοίκους και απήγαγε κορίτσια. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να σταματήσουν το κακό στήνοντας ενέδρα στο δράκο και βάζοντάς του φωτιά. Τη στιγμή εκείνη ο δράκος επικαλέστηκε τη βοήθεια της μητέρας του, προκειμένου να σωθεί και να σβήσει τη φωτιά. Αμέσως ξέσπασε ο ποταμός Bistricë, αλλά τα νερά του δεν κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά και να σώσουν το δράκο.
Berat, η πόλη με τα χίλια παράθυρα
Για πολλούς το Berat είναι η ωραιότερη πόλη της Αλβανίας. Σύμφωνα με την αλβανική μυθολογία, το βουνό Tomorr, που περικλείει την πόλη, ήταν κάποτε ο γίγαντας Baba Tomorr που πάλεψε με έναν άλλο γίγαντα, τον Shpirag, το απέναντι βουνό δηλαδή, διεκδικώντας μια νέα κοπέλα. Σκοτώθηκαν και οι δύο, και τα δάκρυα της νεαρής κοπέλας σχημάτισαν τον ποταμό Osum, στις όχθες του οποίου είναι χτισμένη η πόλη.
Το Berat είναι πανέμορφο αρχιτεκτονικά με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα πάρα πολλά παράθυρα που έχουν τα σπίτια του.
Ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι το Κάστρο του Berat, ένα βυζαντινό κάστρο του 13ου αιώνα, το οποίο εσωκλείει βυζαντινές εκκλησίες και οθωμανικά τζαμιά.
Gjirokastër, η πόλη της πέτρας
Το Gjirokastër, γνωστό μας και ως Αργυρόκαστρο, διαγωνίζεται σε ομορφιά το Berat. Το προσωνύμιο του Gjirokastër είναι η «πόλη της πέτρας», γιατί τα περισσότερα παλιά σπίτια έχουν στέγες καλυμμένες με πέτρινες λαξευτές πλάκες, που θα σου θυμίσει τα χωριά του Πηλίου και τα Ζαγοροχώρια. Οι δρόμοι είναι επίσης πέτρινοι έτσι η πόλη δίδεται για ατελείωτες βόλτες στα σοκάκια της.
Στο Αργυρόκαστρο γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Ενβέρ Χότζα και το πατρικό του σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο. Από μία πόλη που λέγεται Αργυρόκαστρο, δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει και το δικό της κάστρο, το οποίο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες.