Τα 3 πιο πιθανά σενάρια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
- 23 ΦΕΒ 2022
Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε μια ομιλία του το πρωί της Τετάρτης με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Υπεράσπισης της Πατρίδας που είναι αργία στη χώρα: «Είμαστε ανοικτοί σε διπλωματικές λύσεις αλλά τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι αδιαπραγμάτευτα». Με απλά λόγια: όλα είναι πια πιθανά.
Όποιος έχει παρακολουθήσει την επικαιρότητα των τελευταίων χρόνων στην περιοχή θα έχει παρατηρήσει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας, με την Ευρώπη να παρακολουθεί πολλές φορές αμέτοχη τα τεκταινόμενα στην περιοχή που μυρίζει μπαρούτι εδώ και καιρό.
Όλα ξεκίνησαν το 2014 όταν η Ρωσία προετοίμασε το έδαφος επεμβαίνοντας στρατιωτικά στην Κριμαία, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό την επιρροή της. Με αυτό τον τρόπο μπόρεσε να φτιάξει μια στρατιωτική βάση στην περιοχή και έτσι να ισχυροποιήσει τη θέση της. Ακόμη, όμως, κι αν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αποφασίστηκε η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, με τη συμφωνία του Μινσκ, οι αναταράξεις στην περιοχή δε σταμάτησαν ποτέ.
Την άνοιξη του 2021 η κατάσταση, όμως, άρχιζε να εκτροχιάζεται ξανά με τη Ρωσία να κάνει μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας, να διενεργεί καμπάνιες παραπληροφόρησης και να απειλεί τη γειτονική χώρα με παύση ανεφοδιασμού φυσικού αερίου. Σήμερα όλα είναι σε τεντωμένο σκοινί. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση της υπόθεσης, ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν βάλει κάτω τα δεδομένα και έχουν στήσει τα πιο πιθανά σενάρια μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η βρετανική έκδοση του ανεξάρτητου Μέσου The Conversation δημοσίευσε ένα άρθρο, παραθέτοντας τα τρία πιο πιθανά.
Σενάριο 1ο: νέα κυβέρνηση με ρωσική επιρροή
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι στρατιωτικές δυνάμεις θα επέμβουν στην Ουκρανία και θα επιδιώξουν να καθαιρέσουν την παρούσα κυβέρνηση της Ουκρανίας και να τους αντικαταστήσουν με ευνοϊκούς προς τη Ρωσία πολιτικούς. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι ρωσικές υπηρεσίες πια θα μπορούν να έχουν άμεσο ρόλο στις αποφάσεις της Ουκρανίας όσον αφορά διάφορα οικονομικά-γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής.
Η μόνη «τρύπα» στο συγκεκριμένο σχέδιο έχει να κάνει με το ποια θα είναι η αντίδραση του ουκρανικού στρατού, της αστυνομίας αλλά και του λαού της χώρας που μπορεί να εκφράσει την εναντίωση του στο νέο φιλορωσικό καθεστώς, βγαίνοντας στον δρόμο και διαδηλώνοντας.
Σενάριο 2ο: πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία
Αυτή είναι η δεύτερη πιθανότερη εξέλιξη στην περιοχή. Οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να επέμβουν στρατιωτικά στις αποσχισθείσες περιοχές στο Ντονμπάς με τα όπλα. Αυτές, με τη σειρά τους, θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως εφαλτήριο για να καταλάβουν ακόμη περισσότερο ουκρανικό έδαφος στα ανατολικά και να κατακτήσουν όλες τις περιοχές όπου ζουν Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει τα ρωσικά στρατεύματα μέχρι τον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει τη χώρα στα ανατολικά και τα δυτικά, αλλά και ως την ακτή της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου και εκεί υπάρχει η Υπερδνειστερία, μια ακόμη ανεξαρτητοποιημένη περιοχή με ρωσική επιρροή. Η επιχείρηση θα μπορούσε να υποστηριχθεί από στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ Ον Ντον και στα ανατολικά της Ουκρανίας, στην Κριμαία.
Σενάριο 3ο: πλήρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία
Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο η Ρωσία θα επέμβει σε όλη τη χώρα με χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη για τον λαό της Ουκρανίας. Χιλιάδες νεκροί-θύματα πολέμου και μια τεράστια προσφυγική κρίση, η μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με χιλιάδες ανθρώπους να κατευθύνονται προς τα δυτικά της Ουκρανίας και τα κράτη με τα οποία συνορεύει όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Μολδαβία.
Αυτό που σημειώνεται, όμως, στο άρθρο είναι πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να συμβούν παράλληλα περισσότερα από ένα από τα προαναφερθέντα σενάρια. Οι επιπτώσεις, όμως, από μια επέμβαση της Ρωσίας δε μένουν στην περιοχή, καθώς αρκετά κράτη τα οποία βρίσκονται γύρω από την Ουκρανία, όπως η Λετονία και η Εσθονία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εδαφικά ζητήματα στο μέλλον.
Η Ευρώπη, από την άλλη, θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την εμπλοκή της ή όχι σε έναν πόλεμο που συμβαίνει μια ανάσα από εκείνη, ενώ αναταράξεις πρόκειται να προκληθούν και στο ΝΑΤΟ, η κυριαρχία του οποίου θα αμφισβητηθεί έντονα εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να επέμβουν στρατιωτικά σε μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος του.