Τα 9 συχνότερα είδη σχολιαστών που πλακώνονται στο ίντερνετ
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ίντερνετ δεν είναι ακριβώς το μέρος που μπαίνεις για να ηρεμήσεις από την ένταση της ημέρας.
- 22 ΙΟΥΛ 2020
Ένα μέρος της αναγνωστικής απόλαυσης του ίντερνετ είναι και η ανάγνωση σχολίων κάτω από τα διάφορα ποστ σε αυτό. Και αν στα προσωπικά προφίλ και στο echo chamber η φάση είναι “τι κούκλα κολλητή έχω εγώ”, στις μεγαλύτερες σελίδες ενημερωτικών σάιτ η φασούλα είναι λίγο πιο τοξική. Σου αφήνει την εντύπωση ότι υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι που πετάνε κατάρες σε αγνώστους και συνήθως δεν τα πάνε και πολύ καλά με τον εαυτό τους. Αφού, λοιπόν, κάναμε παλαιότερα ένα αντίστοιχο θέμα για σχολιαστές του youtube, είπαμε να ασχοληθούμε και με το facebook.
Ο “γέμισε ο τόπος ντιντήδες”
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία χρήστη. Γύρω στα 45. Όταν τον βλέπω, σκέφτομαι την εξής εικόνα. Δείχνουν σε έναν άνθρωπο ένα γιγαντιαίο μέρος στο οποίο βρίσκει ελευθερία να κάνει τα πάντα. Να πληροφορηθεί, να διαβάσει, να σχολιάσει, να ανοίξει διάλογο, να γνωρίσει ανθρώπους. Το μέρος αυτό είναι το ίντερνετ. Και ενώ το βλέπει όοολο αυτό, εκείνος σκέφτεται το εξής: “ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ ΠΟΣΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΠΟΣΟ ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΜΑΙ”.
Άρχισε, λοιπόν, να χρησιμοποιεί το ίντερνετ γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο. Βρίζει τις γυναίκες που “κάτι θα έκαναν και αυτές”. Ποστάρει φωτογραφία προφίλ το πρόσωπό του με γυαλί-μάσκα σε σέλφι των 2 εκατοστών. Ψήνεται πολύ για φωτοσοπαρισμένες φωτογραφίες που ο Πούτιν καβαλάει αρκούδες. Και κυρίως βρίσκει όλους εκείνους με τους οποίους διαφωνεί γκέηδες. Και αυτό είναι το μόνο που έχει να προσφέρει στον διάλογο.
ΥΓ: “ONEWOMAN/GAYMAN έπρεπε να λέγεστε”. Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου 2020.
Ο “γιατί δεν βγαίνεις στο τηλέφωνο;”
Προκείται για μια γενικά passive-aggressive κατηγορία χρηστών οι οποίοι ομολογουμένως διαβάζουν κείμενα. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Όταν διαφωνούν όμως με αυτά μπορεί να γράψουν ένα σχόλιο 450 λέξεων στο οποίο βάζουν 4-5 διαφορετικά θέματα και απαιτούν απάντηση. Γενικά, όταν διαβάζεις τα σχόλια τους είναι πάντα ευπρεπή αλλά το νιώθεις στην ατμόσφαιρα ότι είμαστε σε μια πολύ λεπτή γραμμή λίγο πριν τις χριστοπαναγίες. Ιδίως όταν δεν απαντάς.
Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν πολλά ακόμα τέτοια σχόλια γύρω από τις βρισιές και νέα σχόλια. Μακαρί να μπορούσε να απαντήσει κανείς σε αυτά αλλά είναι ψιλοαδύνατο. Όταν, λοιπόν, δεν έρχεται η απάντηση έρχονται και τα “ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ Ε;”.
Ο “αυτά τα κάνεις για τα κλικ”
Nαι, φίλε μου. Κυριολεκτικά αυτή είναι η δουλειά του επαγγελματικού σάιτ το οποίο βρίζεις.
Ο ενωεσής
Έχουμε γράψει και πιο αναλυτικά για την τακτική του whataboutism. Γίνεται κάτι; Σχολιάζεται αρνητικά; Ο πρώτος που θα δεις να σχολίαζει και να έχει τα περισσότερα λάικ θα είναι αυτός ο τύπος. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να δεις πόσων πολλών διαλόγων -σε διάφορα επίπεδα- η δομή είναι ολόιδια με τις συζητήσεις οπαδών για πέναλτι που πήραν ή δεν πήραν οι ομάδες τους.
Ο “γιατί σβήνεις σχόλια;”
Πρέπει εδώ να πούμε ότι κάποιες φορές πράγματι οι σελίδες σβήνουν σχόλια. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτά τα σχόλια κάνουν επικλήσεις στη μαμά του αρθρογράφου. Άλλες, ακόμα πιο εξοργισμένες, αφορούν κατάρες για την υγεία του αρθρογράφου, του αρχισυντάκτη του και όλων των σογιών τους. Κάποιες λιγότερες είναι εκείνες που χαιρετούν αρχαιοελληνικά και θεωρούν τον Χίτλερ μια παρεξηγημένη φιγούρα, γιατί τουλάχιστον στη Γερμανία έχτισε δρόμους και αγαπούσε τα ζώα.
Μετά το σβήσιμο του σχολιού αυτού, μπορεί να επανέλθει με το αγαπημένο “ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΑΣ;”.
Ο άσχετος με το θέμα
Συνήθως πρόκειται για μικρότερες σελίδες που ξεκινούν τώρα και ψάχνουν followers. Αναμέσα, λοιπόν, σε διάφορα ξυλίκια σχολιαστών εμφανίζεται μια σελίδα “ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΖΗΔΕΣ ΟΝΛΑΪΝ” η οποία τονίζει ότι έχει τις καλύτερες προβλέψεις για Β’Εθνική Ουγγαρίας. Ό,τι θες να μάθεις για το στοίχημα.
Ο ‘πώς τους πετσόκοψες έτσι;’
Noμίζω ότι πρόκειται για μια από τις πιο κουραστικές κατηγορίες. Είναι σαν τα αστεία με το ΠΑΣΟΚ ένα πράγμα. Οκ, έχει καλό υλικό, μη μένεις σε αυτό που είπαν άλλοι 80.000 σχολιαστές. Ο ‘πώς τους πετσόκοψες έτσι;’ είναι ο τύπος που δεν έχει διαβάσει ούτε γραμμή από το κείμενο. Διάβασε όμως λίγο από την αρχή και το τέλος ενός σχολίου του “γιατί δεν βγαίνεις στο τηλέφωνο;” και ενθουσιάστηκε. Έχει ήδη πατήσει το copy στο gif και αρχίζει να πυροβολεί με paste γνωστούς και αγνώστους.
O “Μα ο Τάκης από τα Πετράλωνα”
Μια κάπως ελιτίστικη άποψη που υπονοεί ότι ας πούμε όποιος παίρνει λιγότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ δεν δικαιούται να κάνει καμία κριτική ας πούμε στον Messi. Γιατί ποιος είναι αυτός ας πούμε να την πει στον Μessi; Πόσα γκολ έβαλε τη σεζόν 2007-2008; Η συγκλονιστική κατάληξη όλων αυτών είναι ότι αυτά δεν τα γράφει βέβαια ο Μessi ή ο Elon Musk αλλά ο Βαγγέλης από τη Νέα Σμύρνη.
Ο “Ελλαδίτσα μου”
Κοιμήσου Ελλάδα και οι κλέφτες κυβερνάνε. Είναι λίγο η διαδικτυακή εκδοχή του ‘όλοι τα παίρνουν’ που θα βρεις στο τρόλεϊ 11 να φωνάζει εν μέσω καύσωνα και ιδρωμένων ανθρώπων. Κατά βάση πρόκειται για ένα σχόλιο-παραμιλητό που είναι σχεδόν απαραίτητο σε κάθε πολιτικό ή αθλητικό ποστ. Ο συγκεκριμένος σχολιαστής θίγεται με πολύ συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν πολιτικούς που βρίζουν, βία στα γήπεδα και ποστ για παράνομο παρκάρισμα.