Τα αεροπορικά ταξίδια έγιναν πάμφθηνα. Αξίζει όμως να κλείσεις εισιτήριο;
Oι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι οι χώρες της Ευρώπης επιχειρούν τη σταδιακή άρση των περιορισμών της καραντίνας. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να ταξιδέψουμε;
- 7 ΜΑΙ 2020
Η βιομηχανία των αερογραμμών σε όλο τον κόσμο έχει δεχτεί ανείπωτη οικονομική καθίζηση. Τα αεροπλάνα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη δεν πραγματοποιούν πτήσεις με επιβάτες και ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια πότε και με ποιο τρόπο θα συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Παρ’όλα αυτά, προγραμματισμένες πτήσεις για το υπόλοιπο του 2020 συνεχίζουν να υφίστανται, με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Επίσης, σύμφωνα με το Conde Nast Traveler, αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα πρακτορεία ανά τον κόσμο εικάζουν πως θα πραγματοποιούνται αεροπορικά ταξίδια από τον Ιούλιο της φετινής χρονιάς και έπειτα, σε μια χρονιά όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο για τον τουρισμό σε παγκόσμια βάση. Άρα, κλείνουμε εισιτήρια;
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες
Με μια πρόχειρη ματιά, μπορείς να εντοπίσεις ταξίδια μετ’επιστροφής για Νέα Υόρκη με 360-400 ευρώ και πτήσεις για Νότια Αμερική και πολλές πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης σε τιμές που φωνάζουν “το αφεντικό τρελάθηκε” και άλλα καλτ σλόγκαν. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η προοπτική ενός ταξιδιού με αεροπλάνο για τον Αύγουστο του 2020 μοιάζει εφικτή, όμως σε κάθε περίπτωση οι πιθανότητες δεν πλησιάζουν το 100%.
Όπως αναφέρει και ο Scott Keyes, διευθυντής αμερικάνικου ταξιδιωτικού πρακτορείου, στο Conde Nast Traveler, “αν έπρεπε να κλείσω μια πτήση, θα επέλεγα μόνο κάποια εταιρεία που χαρίζει τα έξοδα ακύρωσης της πτήσης. Για παράδειγμα, αν κλείσω ένα ταξίδι για Αύγουστο και δεν έχουν γίνει ακόμα ασφαλείς οι πτήσεις, σίγουρα δεν θα ήθελα να έχω πάγιες χρεώσεις, όπως αυτές που προβλέπονται για την αλλαγή της πτήσης”. Στην ελληνική πραγματικότητα, κάθε προσφορά που εξασφαλίζει ομαλό καθεστώς αναβολής/ακύρωσης ταξιδιού, αξίζει να εξετάζεται.
Προσφορές που θα διαρκέσουν χρόνια
Ο Jesse Neugarten, στέλεχος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Dollar Flight Club, η ομάδα του οποίου πρόσφατα σύγκρινε τις τιμές των ταξιδιών με εκείνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου και μετά την Οικονομική Κρίση του 2008 και βρήκε αρκετές ομοιότητες, σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε πως τα αεροπορικά εισιτήρια κάθε εταιρείας θα συνεχίσουν να διατίθενται προς πώληση σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για τουλάχιστον 1-3 χρόνια ακόμα.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως: “Προβλέπουμε πως και την επόμενη χρονιά, οι τιμές των εισιτηρίων θα είναι μειωμένες κατά 35% σε σύγκριση με την εποχή προ της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ματαιώσει το 90% των δρομολογίων τους, η προσφορά των διαθέσιμων θέσεων σε πτήσεις είναι αρκετά μεγαλύτερη από την σχετική ζήτηση, γι’αυτό και οι τιμές έχουν πέσει αρκετά. Αναμένουμε την επαναφορά της ζήτησης μέσα στα επόμενα χρόνια, η οποία πιθανότατα θα προκαλέσει ξανά την αύξηση των τιμών”. Ο Neugarten πιστεύει πως η επαναφορά της ζήτησης στα αεροπορικά ταξίδια, είναι μια χρονική περίοδος που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα τρία χρόνια.
Ναι, αλλά γιατί να κλείσεις εισιτήριο αεροπλάνου τώρα;
Στο γραφείο, η Ε. έστειλε στον Γιάννη ένα μήνυμα πως με το που θα επιτραπούν ξανά τα ταξίδια, θα του κάνει δώρο ένα ταξίδι στην Κούβα, κάτι που το ονειρευόταν χρόνια. Ο Γιάννης έκανε σχεδόν victory lapse στο γραφείο, όπου εκείνη τη στιγμή εργαζόταν το 30% των συναδέλφων από τις υπόλοιπες συντακτικές ομάδες, όλοι τους σε συντεταγμένες-post COVID- αποστάσεις και με τα αντισηπτικά να χτίζουν ‘οχυρό’ σε ορισμένα γραφεία.
Διάγουμε μια παράξενη εποχή, όπου ορισμένοι βιάζονται υπερβολικά να ακουμπήσουν ξανά τη ρουτίνα της ζωής προ-κορονοϊού, ενώ ο περισσότερος κόσμος – δικαιολογημένα- φοβάται. Αν αυτή τη στιγμή ‘τρώγεσαι’ να κλείσεις ένα πάμφθηνο εισιτήριο για Μαρόκο, προσέγγισε αυτή την επιθυμία αλλιώς. Σκέψου: Θα το μετανιώσεις περισσότερο αν δεν κλείσεις αυτό το εισιτήριο και η προσφορά εξαφανιστεί, ή αν το κλείσεις και λίγους μήνες μετά διαπιστώσεις πως ακόμα φοβάσαι, ακόμα δεν είσαι εντελώς έτοιμος να βγεις παραέξω. Μια μέση λύση, είναι να βάλεις το tab των αεροπορικών προσφορών στα ‘αγαπημένα’ και να το ξαναδείς μετά τον Ιούνιο. Σύμφωνοι;