SOCIAL MEDIA

Τα ανούσια emails σου σκοτώνουν τον πλανήτη

Αν βαριέσαι να στέλνεις πίσω email ‘Ευχαριστώ!’, τώρα έχεις την τέλεια δικαιολογία.

Εάν έχεις βαρεθεί να στέλνεις πίσω ‘Ευχαριστώ!’ και ‘Καλή συνέχεια’ στα επαγγελματικά σου emails, αλλά οι καλοί σου τρόποι (ή κάποια εργασιακή φοβία) δεν σου το επιτρέπουν, τώρα θα έχεις την καλύτερη – και ηθικότατη! – δικαιολογία για να τα αποφύγεις.

Τα ανούσια emails σου σκοτώνουν τον πλανήτη.

Επειδή το internet δεν είναι στ’ αλήθεια μια άμορφη μάζα που μας συνδέει όλους, αντιθέτως οι ζωές μας online εξαρτώνται απολύτως από μίλια και μίλια καλωδίων, servers και ηλεκτρονικές συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια, αυτομάτως αποκτά ένα συλλογικό και γιγάντιο αποτύπωμα άνθρακα που επιβαρύνει το περιβάλλον.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, εάν κάθε πολίτης της Μεγάλης Βρετανίας έστελνε έστω και ένα λιγότερο email την ημέρα, η αλλαγή θα ισοδυναμούσε σε 16.433 αγγλικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Σαν να λέμε κάποιες δεκάδες χιλιάδων ευρωπαϊκών αεροπορικών πτήσεων.

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως η προσωπική κατανάλωση ενέργειας του καθενός από εμάς είναι μικροσκοπική. Το επιστημονικό συμπέρασμα παγκοσμίως είναι πως για να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα, είναι οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές που θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις πρακτικές τους και να κάνουν πραγματικές τομές ως προς τους τρόπους που αντιμετωπίζουν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά πολλοί προσπαθούμε να μικρύνουμε το δικό μας αποτύπωμα άνθρακα μετριάζοντας συνήθειες με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον – άλλοι αποφεύγουν την οδήγηση και προτιμούν τα ΜΜΜ, άλλοι στρέφονται σε χορτοφαγικές ή vegan διατροφές, άλλοι καταφεύγουν στα ρούχα από δεύτερο χέρι όταν ψάχνουν φτηνές λύσεις ρουχισμού και όχι στο fast-fashion, κάποιοι κιόλας όλα τα παραπάνω. Δεν θα ήταν παράλογο λοιπόν να πάρει σειρά και η οικονομία στις ψηφιακές μας ζωές, όπως για παράδειγμα στα emails.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ των Financial Times, υπάρχει έντονα το ενδεχόμενο να παρακινηθούμε σύντομα από τις εταιρείες μας να στέλνουμε λιγότερα emails την ημέρα, και τι θα ήταν πιο εύκολο να μειωθεί από τα άσκοπα ‘κανένα πρόβλημα!’ και ‘να ‘σαι καλά’. «Στείλτε email εάν πιστεύετε πως θα έχει αξία για το άλλο άτομο και μην το κάνετε στην αντίθετη περίπτωση», δήλωσε ο Chris Preist, καθηγητής αειφορίας και υπολογιστικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bristol. «Η μεγαλύτερη ‘σπατάλη’, από περιβαλλοντολογικής και προσωπικής άποψης εξίσου, θα είναι η χρήση του χρόνου και για τους δυο σας».