DEEPFAKES

Τα deepfakes που έκαναν το ίντερνετ να ανατριχιάσει

Από τα πρόσφατα viral βίντεο του Tom Cruise στο TikTok να παίζει γκολφ και να κάνει ταχυδακτυλουργικά μέχρι την επικίνδυνη περίπτωση του προέδρου της Γκαμπόν, Ali Bongo.

Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια του διαδικτύου είναι τα fake news. Μέχρι που πριν μερικά χρόνια εμφανίστηκαν τα deepfakes και έκαναν τις ψεύτικες/κατασκευασμένες ειδήσεις να μοιάζουν παιχνιδάκι μπροστά τους. Βίντεο που εμφανίζουν κάποιον να λέει ή να κάνει πράγματα που ποτέ δεν είπε ή έκανε. Χρησιμοποιούν ακόμα και τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αποκρυπτογραφώντας κινήσεις και ομιλίες ενός ατόμου και στήνονται με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο που δύσκολα μπορείς να καταλάβεις τελικά πού αρχίζει και πού τελειώνει το ψέμα.

Τα περισσότερα από τα deepfakes έχουν χιουμοριστικό χαρακτήρα και είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα. Έχουν κυκλοφορήσει όμως και πάρα πολλά που παραπληροφορούν σε τρομακτικά επικίνδυνο βαθμό, αλλά και fake videos πορνογραφικού χαρακτήρα, με τους δημιουργούς τους να αλλάζουν τα πρόσωπα των πορνοστάρ με εκείνα διάσημων γυναικών. 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των ηθοποιών Scarlett Johansson και Emma Watson, καθώς και της Ολλανδής τηλεοπτικής παρουσιάστριας Dionne Stax και της Ινδής δημοσιογράφου Rana Ayyub που είχαν βρεθεί στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Μάλιστα, το deepfake βίντεο της Rana Ayyub αποκαλύφθηκε ότι είχε δημιουργηθεί ως απειλή, ως προϊόν εκβιασμού για να σταματήσει την έρευνα που έκανε τότε για το βιασμό και τη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού.

Κάθε τεχνολογία έχει δύο όψεις και τα deepfakes μπορούν να διασκεδάσουν, σκορπίζοντας γέλιο, αλλά και να καταστρέψουν ανθρώπους ηθικά και ψυχολογικά και να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πόλεμο.

Συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο διάσημα ψεύτικα βίντεο, που έχουν υπάρξει απολαυστικά χιουμοριστικά αλλά και τρομακτικά επικίνδυνα. 

Ο Tom Cruise στο TikTok

Πριν από λίγο καιρό, μυστηριώδη βίντεο του Tom Cruise που τον δείχνει να δοκιμάζει διάφορα πράγματα: από το να παίζει γκολφ μέχρι να κάνει ταχυδακτυλουργικά κόλπα και να πλένει τα χέρια του, έγιναν viral στο TikTok. 

Τελικά, τα συγκεκριμένα βίντεο ήταν δημιουργία ενός Βέλγου ειδικού σε βίντεο οπτικών εφέ και έχουν μάλιστα τη δική τους σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Donald Trump στο Breaking Bad

Το Better Call Trump: Money Laundering 101 είναι μία τρομερή παρωδία, με τον Donald Trump να μεταμορφώνεται σε Saul Goodman σε μία από τις πιο δημοφιλείς σκηνές της σειράς Breaking Bad, όπου ο Goodman εξηγεί στον Jesse Pinkman πώς γίνεται το ξέπλυμα χρήματος. 

Ο Trump ξανά, αυτή τη φορά, για την κλιματική κρίση

Στην πρώτη καταγεγραμμένη χρήση των deepfakes από πολιτικό κόμμα, το βελγικό κόµµα sp.a έφτιαξε τον Μάιο του 2018 μία καμπάνια για την κλιματική αλλαγή, κυκλοφορώντας ένα βίντεο με τον Donald Trump να ζητά από το Βέλγιο να αποσυρθεί από τη Συµφωνία του Παρισιού για το κλίμα. 

Σκοπός του αριστερού κόμματος ήταν να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Αν και ο ήχος και η εικόνα ήταν πολύ κακής ποιότητας και φανέρωναν την πλαστότητα του βίντεο, πολλοί ήταν οι χρήστες που πίστεψαν ότι ήταν αληθινό και εξοργίστηκα με την υποτιθέμενη έκκληση του Trump. 

Ο Bill Hader μεταμορφώνεται σε Al Pacino και Arnold Schwarzenegger

Το deefake με τον κωμικό Bill Hader να είναι καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή και ενώ μιλάει να μεταμορφώνεται το πρόσωπό του σιγά-σιγά σε εκείνο του Al Pacino και μετέπειτα να παίρνει τη μορφή εκείνου του Arnold Schwarzenegger είναι απλά απίθανο. 

Η μεθυσμένη Nancy Pelozi 

Ένα από τα γνωστότερα θύματα του deefake είναι η Nancy Pelozi. Το 2019, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής είδε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο όπου εμφανιζόταν να μιλά δημόσια ούσα μεθυσμένη.

Η ομολογία του Mark Zuckerburg 

Την ίδια χρονιά, ένα βίντεο με τον Mark Zuckerburg να εμφανίζεται να «ομολογεί» πως οφείλει την επιτυχία του σε μια υποτιθέμενη μυστική οργάνωση κέρδισε εκατομμύρια views και έγινε viral. 

Όπως αποκαλύφθηκε μερικά 24ωρα μετά την κυκλοφορία του, το συγκεκριμένο deepfake είχε δημιουργηθεί για μια έκθεση τέχνης στο Σέφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας. Σκοπός της έκθεσης με τίτλο Spectre ήταν να δείξει πώς οι άνθρωποι παρακολουθούνται και χειραγωγούνται μέσω των social media, στον απόηχο της υπόθεσης της Cambridge Analytica.

Τα προβλήματα υγείας του προέδρου της Γκαμπόν

Μία τρομακτικά επικίνδυνη περίπτωση deepfake ήταν εκείνη που αφορούσε τα υποτιθέμενα προβλήματα υγείας του προέδρου της Γκαμπόν, Ali Bongo. 

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, κυκλοφόρησε ένα ψεύτικο βίντεο το οποίο σε συνδυασμό με τη μακρά απουσία του προέδρου από τα φώτα της δημοσιότητας έπεισε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ότι ο Bongo είτε δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω προβλημάτων υγείας ή έχει πεθάνει και δεν το λένε.

Κάπως έτσι στις αρχές Ιανουαρίου του 2019, έγινε πραξικόπημα στη χώρα, με τις ένοπλες μονάδες του στρατού να καταλαμβάνουν τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Τελικά, το πραξικόπημα απέτυχε και ο Ali Bongo επέστρεψε στις δημόσιες εμφανίσεις, παραμένοντας στη θέση του προέδρου.