Τα μουσεία της Αθήνας που πρέπει να γνωρίσεις στις γιορτές των Χριστουγέννων
Μία διαφορετική χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο της πόλης με οδηγό τις τελευταίες εξελίξεις στα μουσεία: αγαπημένα μέρη και νέοι χώροι που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα.
- 5 ΔΕΚ 2023
Χριστούγεννα χωρίς να περπατήσεις στο γιορτινό κέντρο της Αθήνας, να περάσεις από το στολισμένο Σύνταγμα μέχρι την πολύβουη Ερμού και να ανηφορίσεις από τις φωταγωγημένες Σταδίου και Πανεπιστήμιου, δεν είναι Χριστούγεννα. Ειδικά από αργά το μεσημέρι που ο ήλιος αρχίζει να δύει, το σκηνικό είναι χάρμα οφθαλμών. Ξαφνικά, αυτή η γκρίζα πόλη από το πολύ τσιμέντο γίνεται όμορφη, λάμπει κυριολεκτικά.
Η γιορτινή αυτή βόλτα είναι πάντα μία καλή αφορμή για αγορές, καφέδες, ποτά και φαγητά, αλλά και για να κάνεις κάτι διαφορετικό, που θα σε βγάλει από τις καθημερινές σου συνήθειες και εξόδους, ενώ παράλληλα θα διευρύνει τους ορίζοντές σου. Μία τέτοια διαφορετική πρόταση είναι να επισκεφτείς κάποια από τα παρακάτω μουσεία που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, με πολλά από αυτά να έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους χριστουγεννιάτικες δράσεις.
5 μουσεία, 1 διαφορετική βόλτα
Κάποια είναι κλασικά και αγαπημένα, κάποια αλλάζουν μορφή και άλλα συστήνονται τώρα πρώτη φορά στους επισκέπτες. Καταγράφουμε τις νεότερες και πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον τομέα των μουσείων, έχοντας πάντα για βάση το κέντρο της Αθήνας, από την Ακρόπολη μέχρι το Χίλτον και την Ερμού, όπου σίγουρα θα περάσετε αρκετές από τις προσεχείς μέρες και νύχτες.
Μουσείο Ακρόπολης
Θα ήταν αμαρτία να έλειπε από τη λίστα, πρώτον επειδή είναι το Μουσείο Ακρόπολης που ποτέ δεν θα πάψει να προκαλεί θαυμασμό στην αίθουσα με τα γλυπτά του Παρθενώνα, δεύτερον επειδή πρόσφατα θυμηθήκαμε την υπόθεση με τα κλεμμένα και τον θαυμασμό που θα προκαλούσε άμα ήταν ενωμένο το μνημείο. Τα Σάββατα τρέχει σταθερά πρόγραμμα ξεναγήσεων από τους αρχαιολόγους για τις «κρυφές ιστορίες 20+1 αριστουργημάτων», ενώ μπορείτε πάντα να κλείσετε την επίσκεψη στο εστιατόριο του μουσείου με θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη στον Ιερό Βράχο.
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900
Εθνική Πινακοθήκη
Οι μεγαλοπρεπείς αίθουσες, τα αριστουργήματα της μοντέρνας ελληνικής τέχνης, ο ευρωπαϊκός αέρας. Η εμπειρία που προσφέρει συνολικά η νέα Εθνική Πινακοθήκη δελεάζει τα ελεύθερα πρωινά των γιορτών. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αισιόδοξη εξωστρέφεια από τον οργανισμό, κάτι που μεταφράζεται σε πρωτοβουλίες όπως το ανοιχτό εργαστήριο συντήρησης στην μεγάλων διαστάσεων ελαιογραφία του Charles Louis Müller, είτε η νέα ατομική έκθεση της Ρένας Παπασπύρου (Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης. Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη, από12/12), που διατρέχει την πορεία και τις πάντα επίκαιρες προβληματικές του έργου της καθιερωμένης εικαστικού.
Παραμένει σε εξέλιξη η μεγάλη περιοδική έκθεση Αστυγραφία, ένα homage για τη ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970 μέσα από έργα εμβληματικών καλλιτεχνών.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Θα μπορούσαμε να λέγαμε ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης κάνει δεύτερα εγκαίνια αυτά τα Χριστούγεννα, αφού τις μέρες των γιορτών θα δουν πρώτη φορά οι επισκέπτες τη νέα εικόνα των ορόφων, όπως διαμορφώθηκαν για να δηλώσουν το statement του νέου κύκλου εκθέσεων, που έχει το ερώτημα για τίτλο, Kι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; (από 14/12). Με άλλα λόγια, όλα τα τετραγωνικά των ορόφων αποδίδονται σε γυναίκες εικαστικούς και άτομα που αυτοπροσδιορίζονται γυναίκες, καταδεικνύοντας τη χρόνια υποεκπροσώπηση στον κόσμο της τέχνης.
Αναλυτικότερα:
Στους ορόφους του ΕΜΣΤ, μας περιμένει η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου, μιας από τις επιδραστικότερες εικαστικούς με φεμινιστικό έργο στη χώρα, ένα αφιέρωμα στη Χρύσα Ρωμανού, μία απ’ τις πρώτες γυναίκες καλλιτέχνιδες που διέπρεψαν διεθνώς μεταπολεμικά, μας περιμένει πρόταση γνωριμίας με το ιδιοσυγκρασιακό έργο της ανερχόμενης Δανάης Ανεσιάδου, αλλά και μια χορταστική ομαδική έκθεση με έργα από τη συλλογή του μουσείου και τη Δωρεά Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου, που περιστρέφονται γύρω από τους φεμινιστικούς άξονες της θεματικής.
Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, 211101 9000
Αρχείο Καβάφη
Οι συντελεστές αυτού του υποβλητικού χώρου που αποκαλύφθηκε στη Φρυνίχου 16 αρνούνται να τον χαρακτηρίσουν ως μουσείο, αλλά δεν διαφέρει η ευλάβεια και η προσοχή με την οποία κινείσαι όταν το επισκέπτεσαι πρώτη φορά: είναι ένας χώρος που σχεδιάστηκε για να εκφράζει τις «διαφορετικές ποιότητες ατμόσφαιρας του ποιητή», προσφέροντας μια εμπειρία ιχνηλάτησης στον «προσωπικό χώρο» του Καβάφη, μπροστά στα αυθεντικά έπιπλα και τα αντικείμενα από την οικία του στην Αλεξάνδρεια. Ακολουθεί μια αίθουσα αφιερωμένη στην Αθήνα του Καβάφη και, τέλος, το Αναγνωστήριο για τους ερευνητές, με έργα σχετικά με τον Καβάφη κρεμασμένα στους τοίχους.
Περίπου σε 30 λεπτά θα έχεις ολοκληρώσει την επίσκεψη στη στέγη του Αρχείου Καβάφη, και με το δεδομένο της τοποθεσίας του είναι κάπως αδύνατο να μη βρεις την ευκαιρία για μια στάση. Ανοιχτά: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο (11:00–18:00), είσοδος ελεύθερη.
Φρυνίχου 16, Πλάκα, 2103713000
Μουσείο Μαρία Κάλλας
Μια παράκαμψη από την Ερμού και βρίσκεσαι στο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 44, στους ορόφους του οποίου τιμάται με λαμπρότητα η La Divina: Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, που εγκαινιάστηκε πριν μερικές εβδομάδες, είναι μια ωδή στη μεγάλη σοπράνο και τους σταθμούς της καριέρας της, τις επιρροές και το αποτύπωμά της στην ιστορία και τον πολιτισμό, μέσα από σπάνια προσωπικά αντικείμενα αλλά και νέα μέσα, όπως εμβυθιστικές αίθουσες.
Παίζει και ημέρα δωρεάν εισόδου μέσα στις γιορτές: το νέο μουσείο του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα, ανοίγοντας τις πόρτες στο κοινό με δράσεις και ξεναγήσεις την Πέμπτη 28/12. Απαραίτητες κρατήσεις.