2024/AP Photo/Godofredo A. Vásquez
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα Orion είναι το τελευταίο στοίχημα του Mark Zuckerberg

Όλα όσα γνωρίζουμε για τα πιο πρωτοποριακά γυαλιά στον κόσμο, που μόλις παρουσίασε ο Mark Zuckerberg.

Ο Mark Zuckerberg, σαν άλλος Tony Stark, φόρεσε τα πρωτοποριακά AR γυαλιά της Meta στο Menlo Park και αποθεώθηκε. Στην εκδήλωση Meta Connect την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta παρουσίασε τα Orion ή αλλιώς «τα πιο προηγμένα γυαλιά που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Τα γυαλιά αυτά έρχονται να ορίσουν ξανά την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και να δώσει επιπλέον ώθηση στην εταιρεία για να γίνει ηγέτιδα δύναμη στο μέλλον της ψηφιακής αλληλεπίδρασης.

Όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για τα Orion


AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Τα Orion φαίνονται σχεδόν σαν ένα κανονικό ζευγάρι γυαλιά και όντας στιλάτα ξεχωρίζουν σχετικά με οτιδήποτε άλλο είχαμε δει ως σήμερα στην κατηγορία AR. Οι μαύροι σκελετοί τύπου Clark Kent που βρέθηκαν στο τραπέζι της παρουσίασης φάνηκαν απλοϊκοί, αλλά αντιπροσωπεύουν το στοίχημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Mark Zuckerberg. Πρόκειται για το πρώτο ζευγάρι γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας της Meta και ο ίδιος ο CEO έχει βγει εδώ και χρόνια μπροστά για να το προωθήσει.

Ο Zuckerberg άλλωστε προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να ξεπεράσει την εξάρτηση από τα smartphones. «Πολλά από αυτά ξεκινούν από τη σχέση μας με τις κινητές πλατφόρμες. Τα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones ξεκίνησαν περίπου την ίδια εποχή με το Facebook και τα πρώιμα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε δεν καταφέραμε πραγματικά να παίξουμε κάποιο ρόλο σε αυτή τη μετάβαση των πλατφορμών», ανέφερε στην παρουσίαση.

Ο Zuck διαφημίζει καιρό τα γυαλιά που τοποθετούν ψηφιακές πληροφορίες πάνω στον πραγματικό κόσμο, αποκαλώντας τα ως τη συσκευή «ιερό δισκοπότηρο» που θα αντικαταστήσει μια μέρα τα smartphones. Τα Orion είναι, για να μιλήσουμε καθαρά, ένας υπολογιστής που φοράμε στο πρόσωπό μας. Η πρόκληση σε κάθε υπολογιστή προσώπου ήταν εδώ και καιρό οι οθόνες τους, οι οποίες ήταν γενικά βαριές, χαμηλής ανάλυσης ή προσέφεραν μικρό οπτικό πεδίο.

Η οθόνη των Orion κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός από αυτή την άποψη. Έχει σχεδιαστεί κατά παραγγελία από τη Meta και διαθέτει προβολείς Micro LED στο εσωτερικό τους πλαισίου που εκπέμπουν γραφικά μπροστά στα μάτια μας μέσω κυματοδηγών στους φακούς. Αυτοί οι φακοί είναι κατασκευασμένοι από καρβίδιο πυριτίου, όχι από πλαστικό ή γυαλί.

Η Meta επέλεξε το καρβίδιο πυριτίου για την ανθεκτικότητα, το μικρό βάρος και τον εξαιρετικά υψηλό δείκτη διάθλασης, ο οποίος επιτρέπει στο φως που εκπέμπεται από τους προβολείς να γεμίζει μεγαλύτερο μέρος της όρασής μας.

Ο Zuckerberg φαντάζεται ότι οι άνθρωποι θα θέλουν να χρησιμοποιούν γυαλιά AR όπως το Orion για δύο πρωταρχικούς σκοπούς: την επικοινωνία μεταξύ τους μέσω ψηφιακών πληροφοριών που επικαλύπτονται στον πραγματικό κόσμο και την αλληλεπίδραση με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Είχα σκεφτεί ότι το κομμάτι των ολογραμμάτων θα ήταν εφικτό πριν από την Τεχνητή Νοημοσύνη», λέει στο Verge. «Είναι μια ενδιαφέρουσα τροπή της μοίρας το γεγονός ότι το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης είναι στην πραγματικότητα εφικτό πριν τα ολογράμματα είναι πραγματικά σε θέση να παραχθούν μαζικά σε προσιτή τιμή».

Τα Orion παίρνει τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχουν ήδη στα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban Meta και προσθέτει ένα οπτικό στοιχείο πάνω σε αυτά. Ο Zuckerberg έκανε επίδειξη των γυαλιών παίζοντας παιχνίδια με ολογράμματα ή στέλνοντας μηνύματα στο Messenger με διάφορους συντάκτες.

Τα Orion δεν είναι μια οφθαλμαπάτη. Επίσης, δεν είναι προϊόν. Είναι κάτι ενδιάμεσο. Αποτελούνται από τρία μέρη: τα ίδια τα γυαλιά, ένα «νευρωνικό βραχιόλι» για τον έλεγχό τους και ένα ασύρματο υπολογιστικό εργαλείο που μοιάζει με μια μεγάλη μπαταρία για ένα τηλέφωνο. Τα γυαλιά δεν χρειάζονται τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή για να λειτουργήσουν, αλλά αν απέχουν από το «κέντρο» περισσότερο από 20 μέτρα περίπου, καθίστανται άχρηστα.

Το Orion διαθέτει οπτικό πεδίο 70 μοιρών, το οποίο είναι ευρύτερο από οποιοδήποτε ζευγάρι γυαλιών AR μέχρι σήμερα. Με 98 γραμμάρια, τα γυαλιά ζυγίζουν σημαντικά περισσότερο από ένα κανονικό ζευγάρι, αλλά και πολύ λιγότερο από τα ακουστικά μικτής πραγματικότητας όπως το Meta Quest ή το Vision Pro της Apple. Οι σκελετοί είναι κατασκευασμένοι από μαγνήσιο, το οποίο είναι ελαφρύτερο από το αλουμίνιο και χρησιμοποιείται για την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.

Επτά κάμερες ενσωματωμένες στα πλαίσια χρησιμοποιούνται για τη λήψη εικονικών αντικειμένων στον πραγματικό χώρο, βοηθούν στην παρακολούθηση των ματιών και των χεριών και επιτρέπουν στον βοηθό AI της Meta να καταλάβει τι κοιτάμε. Μπορούμε για παράδειγμα να αφήσουμε ένα εικονικό παράθυρο ανοιχτό, να γυρίσουμε το κεφάλι μας και να απομακρυνθούμε. Και εφόσον τα γυαλιά παραμείνουν φορεμένα, θα είναι ακόμα εκεί όταν επιστρέψουμε.

Ο έλεγχος των γυαλιών γίνεται μέσω ενός συνδυασμού παρακολούθησης με τα μάτια, παρακολούθησης με το χέρι, μέσω της φωνής και του νευρικού βραχιολιού, το οποίο μοιάζει με ένα Fitbit χωρίς οθόνη. Είναι κατασκευασμένο από υφασμάτινο υλικό υψηλής απόδοσης και χρησιμοποιεί ηλεκτρομυογραφία (EMG) για να ερμηνεύσει τα νευρικά σήματα που σχετίζονται με τις χειρονομίες του χεριού. Σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, τα σήματα αυτά μεταφράζονται σε δεδομένα εισόδου. Δεν διαβάζει (ακόμα) τις σκέψεις μας, αλλά κάπως έτσι το αισθανόμαστε.

Το βραχιολάκι αναγνωρίζει μερικές χειρονομίες: το τσίμπημα του δείκτη σας με τον αντίχειρα επιλέγει πράγματα, το τσίμπημα του μεσαίου δακτύλου και του αντίχειρα καλεί ή αποκρύπτει τον εκκινητή εφαρμογών και η εκτέλεση μιας χειρονομίας με τον αντίχειρα στην κλειστή παλάμη μας επιτρέπει την κύλιση προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Δεν θα μπορούμε να το αγοράσουμε (και μάλλον δεν θα μπορούσαμε)


AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Το κόστος των Orion είναι περίπου στα 10.000 ευρώ ανά ζευγάρι και η πρώτη σκέψη της εταιρείας, ήταν να βγουν προς γενική πώληση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη ακόμα δυνατό. Για την ώρα, έχουν κατασκευαστεί περίπου 1.000 ζευγάρια, τα οποία προορίζονται για εσωτερική ανάπτυξη και εξωτερικές επιδείξεις.

Exit mobile version