ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/ EUROKINISSI
ΤΑΞΙΔΙ

Τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ως τουρίστας

Ή αλλιώς: Τι να μην κάνεις όταν βρεθείς σε έναν αγαπημένο προορισμό.

Η επίσκεψη σε μια νέα χώρα είναι προνόμιο, αλλά η μετάβαση στο εξωτερικό, ιδίως για πρώτη φορά, μπορεί να είναι συγκλονιστική εμπειρία για εμάς και εκνευριστική για όσους μας υποδέχονται. Με τόσα πολλά που πρέπει να ανακαλύψεις, είναι δεδομένο ότι θα βρεθείς σε σημείο να χάνεις τον εαυτό σου και ειδικά αν η παρέα είναι καλή, να ξεφεύγεις.

Ωστόσο, όπως θα έχεις παρατηρήσει από τουρίστες στον δικό σου τόπο, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που εύκολα εκνευρίζουν τους ντόπιους. Για αυτό προσπάθησε να μην κάνεις τα παρακάτω πράγματα, όταν πηγαίνεις στο εξωτερικό.

Μη φράξεις τα τουριστικά spots για μια φωτογραφία

Ilnur Kalimullin / Unsplash

Όχι, δεν είναι κακό να τραβήξεις μια αναμνηστική φωτογραφία από ένα φημισμένο τοπίο. Αυτό που πειράζει ομολογουμένως όμως είναι να μένεις πολλή ώρα στάσιμος σε ένα σημείο και ταυτόχρονα να έχεις κι άλλους γύρω σου που κάνουν το ίδιο. Πολλοί ντόπιοι αναγκάζονται να αποφεύγουν τα πιο δημοφιλή τοπόσημα της πόλης τους για να γλιτώσουν τον τουριστικό χαμό και να μην κολλάνε στην κίνηση ακόμα και πεζοί.

Τον Μάρτιο του 2023, η πόλη Πορτοφίνο της Ιταλίας εισήγαγε ζώνες απαγόρευσης αναμονής ενώ λίγους μήνες αργότερα, ένας δρόμος έκλεισε στο Pomfret του Vermont, για να στερήσει από τους επισκέπτες που ήθελαν να βγάλουν φωτογραφίες, την ευκαιρία να διαταράξουν την τοπική κυκλοφορία.

Μην προσπαθείς να βρεθείς σε περισσότερα μέρη αν δεν υπάρχει χρόνος

Anna N XmZTFarck / Unsplash

Γνωρίζω ότι είναι αδύνατο να τα χωρέσεις όλα μέσα σε δυο εβδομάδες καλοκαιρινής άδειας, ωστόσο όταν πας διακοπές στο εξωτερικό, καλό είναι να έχεις ένα πρόγραμμα που να τηρείς και κυρίως που να είναι εφαρμόσιμο. Διαφορετικά θα καταλήξεις να τρέχεις σαν παλαβός και να θες όλα να γίνουν πιο γρήγορα. Μάντεψε όμως: Οι ντόπιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να κινούνται με τις ταχύτητες που εσύ θες και η βιασύνη πέρα από το ότι θα αγχώσει εσένα, σε μια περίοδο που αποζητάς κάτι άλλο, θα νευριάσει και τους κατοίκους της πόλης που επισκέπτεσαι.

Μη δίνεις tip όπου δεν χρειάζεται

Dan Smedley / Unsplash

Η προσθήκη φιλοδωρήματος για τον σερβιτόρο είναι συνηθισμένη σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ και πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης έχουν συνηθίσει να βασίζονται στα φιλοδωρήματα. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν είναι καθολική, ένας υψηλότερος κατώτατος μισθός σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τα φιλοδωρήματα για να συμπληρώσουν τους μισθούς τους.

Σε ορισμένες χώρες μάλιστα, το φιλοδώρημα όχι μόνο δεν είναι αναμενόμενο αλλά μπορεί να θεωρηθεί και αγένεια. Για τους ντόπιους, ωστόσο, ένα πρόσφατα εγκατεστημένο βάζο με φιλοδωρήματα σε μια καφετέρια μπορεί να κριθεί ανεπιθύμητο. Αφού εξοφληθεί ο λογαριασμός σου, το να καταθέσεις γενναιόδωρα μια χούφτα κέρματα μπορεί να ενοχλήσει τους τακτικούς πελάτες, αν θεωρήσουν ότι μπορεί να κριθούν επειδή δεν ακολουθούν το παράδειγμά σου.

Μη μιλάς πολύ δυνατά

Γιάννης Παπαναστασόπουλος / Unsplash

Η κουλτούρα και το υπόβαθρο κάθε χώρας επηρεάζουν το πόσο δυνατά θεωρείται σωστό να μιλάμε. Μια ένταση που είναι φυσιολογική για μια εθνικότητα μπορεί να θεωρηθεί αγενής σε μια άλλη. Το να μην έχεις επίγνωση της εσωτερικής σου φωνής μπορεί να είναι ένα τεράστιο ατόπημα όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν τρως έξω ή όταν επισκέπτεσαι ήσυχα αξιοθέατα όπως μουσεία.

Ομοίως, κανείς δεν θέλει να χαλαρώνει και να πρέπει να ακούει τις συζητήσεις των άλλων πάνω από τις δικές του. Όπως λοιπόν εκνευρίζεσαι να ακούς μεθυσμένους ή μη τουρίστες να ουρλιάζουν στα ΜΜΜ της Αθήνας, έτσι και εσύ οφείλεις να είσαι κύριος ταξιδεύοντας στο εξωτερικό. Άκου για ένα λεπτό πώς μιλούν οι γύρω σου και εκτίμησε ποια είναι η σωστή ένταση για τη φωνή σου αναλόγως.