Silver Screen Collection/Getty Images/Ideal Image
LIFE

Τα πράγματα που κάνεις και χάνεις τον σεβασμό των άλλων

Πολλές φορές παίρνουμε αποφάσεις σκεπτόμενοι το «τι θα πει ο κόσμος», ωστόσο συχνά εκπέμπουμε εντελώς διαφορετικά μηνύματα από αυτά που θέλουμε.

Αν παρακολουθήσεις τους ανθρώπους γύρω σου στην καθημερινή ζωή, μπορείς ουσιαστικά να συνθέσεις ένα ντοκιμαντέρ για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Είναι συναρπαστικό το πώς απλές αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Το να ενδιαφέρεσαι γι’ αυτό μπορεί να φαίνεται επιφανειακό, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που αγωνίζονται άσκοπα χωρίς να έχουν την παραμικρή επίγνωση για τα σήματα που πραγματικά εκπέμπουν. Παρακάτω θα βρεις 7 συμπεριφορές που προκαλούν την έλλειψη σεβασμού από τους γύρω μας.

Η βιασύνη

Οι άνθρωποι που χαίρουν τον σεβασμό των υπολοίπων σπάνια βιάζονται. Αν βιάζονται, τότε κάτι στη ζωή τους δεν πάει καλά. Μπορεί να βιάζεσαι σε μια έκτακτη ανάγκη και αυτό είναι βεβαίως ΟΚ, αλλά αν αυτό γίνει συνήθειά σου, τότε αυτόματα σηματοδοτείς στους γύρω σου και στον εαυτό σου ότι είσαι εκτός ελέγχου. Πρέπει να γνωρίζεις ότι είσαι πολύ πιο αποτελεσματικός όταν κινείσαι με την ταχύτητα της ζωής και όχι αφήνοντας συνεχώς τα πράγματα για την τελευταία στιγμή.

Το να διακόπτεις τον άλλον

Είναι πραγματικά απογοητευτικό όταν μιλά κάποιος άλλος να μην μπορείς να εκφέρεις την άποψή σου. Πολλές φορές ο συνομιλητής σου μπορεί να σου επιτρέπει να καταπατάς τα σχόλιά του, αλλά κατά βάθος δε σε σέβεται γι’ αυτό. Άσε τους άλλους να ολοκληρώσουν τη σκέψη τους και να είσαι εντάξει με κάποιες σιωπές σε μια συζήτηση.

Η αστάθεια

Δεν είναι κακό να αλλάζεις περιστασιακά γνώμη και να επιτρέπεις να αλλάζουν οι απόψεις σου. Είναι σπουδαίο προσόν το να αναγνωρίζεις ότι κάπου είσαι και εσύ λάθος. Ωστόσο αν οι σταθερές απόψεις σου αλλάζουν συνεχώς και πολύ γρήγορα, τότε θα φανείς ασταθής στους γύρω σου και αφερέγγυος. Οι άνθρωποι είναι εκπληκτικά διαλλακτικοί ακόμη και στις πιο αμφιλεγόμενες απόψεις ή αποφάσεις, όταν δείχνεις σίγουρος για εκείνα που πιστεύεις.

Οι τσακωμοί

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της διαφωνίας και της συμμετοχής σε μια υγιή συζήτηση για ένα θέμα. Ο τσακωμός αντανακλά την ανάγκη να επιδείξει κανείς τον εαυτό του, με μια προσέγγιση που είναι μαχητική και στερείται προθυμίας να ακούσει την αντίθετη άποψη. Η συζήτηση ή ο διάλογος προέρχεται από μια πιο υγιή κατάσταση, που δείχνει ένα σαφές ενδιαφέρον και ένα άνοιγμα στην αντίθετη άποψη. Συζήτησε λοιπόν με ηρεμία ή παράμεινε σιωπηλός.

Η γκρίνια

Αν γκρινιάζεις πολύ συχνά, απομακρύνεις τον κόσμο από δίπλα σου. Είναι θεμιτό να μοιράζεσαι λεπτομέρειες σχετικά με ένα δυνητικά επιλύσιμο πρόβλημα. Το να γκρινιάζεις όμως για κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις μειώνει τον σεβασμό για σένα. Επειδή αν κάτι δεν μπορεί να αλλάξει από εσένα, μολύνει το κλίμα με μια βαρύτητα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ανέβασε τους άλλους και δώσε λύσεις, δίχως να γκρινιάζεις για ό,τι σε ενοχλεί.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος

Ο σεβασμός ξεθωριάζει αν ακούμε για εσένα περισσότερο από όσα ρωτάς για εμάς. Πρέπει ο συνομιλητής σου να νιώθει εξίσου πρωταγωνιστής με εσένα σε μια συζήτηση. Μόνο έτσι θα έχεις τον σεβασμό του. Αν φερθείς εγωιστικά, μπορεί να μη σου πει τίποτα, αλλά μη νομίζεις και ότι θα σε ξαναπροτιμήσει για να σου πει τα νέα του. Βρες λοιπόν την ισορροπία στις συζητήσεις σου και μόνο κερδισμένος θα βγεις.

Το να είσαι απόμακρος

Είναι οπωσδήποτε σημαντικό να μπορείς να διεκπεραιώνεις όλο και περισσότερα tasks αλλά δεν πρέπει αυτό να σε κάνει να ξεχνάς ότι έχεις και κοινωνική ζωή. Το να αποκλείεις τον εαυτό σου από διάφορα events επειδή έχεις συνεχώς διάβασμα ή δουλειά αναπόφευκτα θα σε κάνει δυσπρόσιτο στους γύρω σου και εντέλει υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους απομακρύνει από μια σταθερή παρουσία στη ζωή σου.