Eurokinissi
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τα πραγματικά συμπτώματα του κορονοϊού και πώς διαφέρει από τη γρίπη

Ένας χρήσιμος πίνακας που θα μας βοηθήσει όλους να παραμείνουμε ψύχραιμοι.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ζουν στην Ιταλία δεν φαίνεται να έχουν συγκινήσει το αρχαίο το ελληνικό το πνεύμα (το αθάνατο), όπως διαπιστώνεται μέσω καθημερινών ντοκουμέντων με τύπους που αρνούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, δηλώνοντας ότι ‘προτιμώ να πεθάνω από το να μείνω όλη μέρα σπίτι’.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να σου μεταφέρω τι έγραψε άνθρωπος που ζει στο Μιλάνο. Ένας να αλλάξει mentalite, είναι κέρδος. Για όλους -γιατί αν θες να αυτοκτονήσεις, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Αλλά δεν μπορώ να σε αφήσω να με ‘πάρεις’ μαζί σου.

Ναι, αρχικά οι γείτονες πήραν αψήφιστα τον κορονοϊό και τώρα ζουν τις συνέπειες που είναι τραγικές, με τους γιατρούς να δηλώνουν πως οι συνθήκες παραπέμπουν σε αυτές πολέμων, καθώς καλούνται να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Την ίδια ώρα, σε μια άλλη από τις χώρες του πλανήτη που επηρεάστηκαν περισσότερο (διαπιστώθηκαν 7.800 κρούσματα και υπήρξαν 60 θάνατοι), την Νότιο Κορέα παρέχεται δωρεάν, από το σύστημα υγείας, ειδικό test kit που δημιουργήθηκε και υπάρχει διαθέσιμο σε 118 μονάδες, για να αναγνωρίζει τον κορονοϊό.

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι, στις εγκαταστάσεις που μπορούν να κάνουν 15.000 τεστ τη μέρα. Συν τον αυτοπεριορισμό (γίνονται μόνο οι άκρως απαραίτητες μετακινήσεις), το ποσοστό θανάτων έπεσε στο 0.7%, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι στο 3.4%. Όπου ‘υπόλοιπος κόσμος’ στις ΗΠΑ τα test kits είναι διαθέσιμα μόνο σε όσους εμφανίζουν έντονα συμπτώματα. Just saying.

Αν επιμένεις να ζεις επικίνδυνα -χωρίς να σε ενδιαφέρει πως θέτεις σε κίνδυνο και όσους περνούν από δίπλα σου- τουλάχιστον δες πού έχουν καταλήξει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, μέχρι αυτήν την ώρα (γιατί οι έρευνες συνεχίζονται και τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν), ως προς τα συμπτώματα. Δηλαδή, πριν επιτεθείς σε κάποιον που είναι κοντά σου και φταρνίζεται, δες λίγο τι συμβαίνει σε περίπτωση κορονοϊού, γρίπης, κρυολογήματος και αλλεργίας.

Αξίωμα #1: Να ελέγχεις τη θερμοκρασία σου
Αξίωμα #2: Τα συμπτώματα του κορονοϊού αρχίζουν να φαίνονται -σταδιακά- από τη 2η έως την 14η μέρα της έκθεσης.
Αξίωμα #3: Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι ο επίμονος ξηρός βήχας.
Αξίωμα #4: Να πας για έλεγχο, αν νιώθεις να ‘κόβεται’ η ανάσα σου -εκτός και αν έχεις άσθμα.
Αξίωμα #5: Οι αλλεργίες επηρεάζουν κυρίως τη μύτη και τα μάτια -με τα οποία δεν έχει σχέση ο κορονοϊός.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ: “Αν εμφανίζεις συμπτώματα που είναι επίμονα, ακόμα και αν δεν έχεις κορονοϊό, μπορεί να ‘χεις κάτι επίσης πολύ σοβαρό, οπότε να είσαι επιμελής. Εκ των 30 εκατομμυρίων Αμερικανών που ασθένησαν με ιό τους τελευταίους μήνες, περί τους 500.000 ήταν σοβαρές περιπτώσεις και 30.000 πέθαναν. Αυτό που ‘χαν ήταν γρίπη”, επισήμανε ο γιατρός Γκρεγκ Πόλαντ, στο CNN.

Στον πίνακα που ακολουθεί με ποσοστά είναι τα συμπτώματα που εμφάνισαν άνθρωποι που διαγνώστηκαν με κορονοϊό, σε δείγμα 55.924 ασθενών στην Κίνα από το ξέσπασμα έως τις 22/2. Αυτά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως επίσης κατεγράφησαν περιπτώσεις ασθενών που δεν εμφάνισαν συμπτώματα.