Τα δαχτυλίδια που θα αντικαταστήσουν τα smart watches
- 18 ΙΟΥΝ 2020
Από τα smart bands, στα smart watches και τα smart rings
Ήμασταν στην αρχή της δεκαετίας του 2000, όταν εμφανίστηκαν στη ζωή μας οι πρώτοι εύχρηστοι μετρητές δραστηριότητας (μη βαράς, ως activity trackers λανσαρίστηκαν), στη μορφή bands. Η αλήθεια είναι πως από το 1981 οι αθλητές είχαν στη διάθεση τους wearable συσκευές για να παρακολουθούν τους παλμούς της καρδιάς. Στο λαό δόθηκαν αργότερα, στην πιο εύκολη -έως τότε- μορφή, που ανανεωνόταν -σε λειτουργίες- διαρκώς. Μετά έγιναν ‘κομμάτι’ των smart phones, με σχετικές εφαρμογές και μεταξύ άλλων, έδωσαν τη λύση στην παρακολούθηση μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων, που ‘χαν προβλήματα υγείας -ως προς την ενημέρωση για κρίση και την άμεση επέμβαση.
Ήδη είχε αρχίσει η δουλειά για τη δημιουργία ρολογιών που θα ήλεγχαν τη φάση μας. Αυτό που βλέπεις από πάνω, δημιουργήθηκε το 1984, όταν η Seiko πειραματίστηκε στη δημιουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών στη μορφή ρολογιών. Η σύνδεση γινόταν wireless, αλλά όπως καταλαβαίνεις για να κάνεις δουλειά έπρεπε να κουβαλάς όλα τα αξεσουάρ. Για την ιστορία, το 1972 η Hamilton Watch Company και η Electro/Data Inc. είχαν δώσει στον κόσμο το πρώτο ψηφιακό ρολόι, με LED οθόνη. Το ονόμασαν Pulsar. Είχε 18 καράτια χρυσό και τιμή στα 2.000 δολάρια. Οι κάτοχοι πατούσαν ένα κουμπί για να δουν την ώρα. Τώρα σου φαίνεται αστείο. Τότε ήταν επανάσταση -και η αρχή των smart watches.
Fast forward στο 1998, ο Καναδός μηχανικός, καθηγητής και εφευρέτης, Steve Mann έγινε ο ‘πατέρας του wearable computing’ (κράτα πως ανέπτυξε τον τρόπο που βλέπεις HDR), σχεδιάζοντας και δημιουργώντας το πρώτο ας πούμε smart watch για την οικονομία της κουβέντας, με την υπογραφή της Linux. Προφανώς και ακολούθησαν πολλοί άλλοι, με τη Samsung να παρουσιάζει λίγο αργότερα το πρώτο ρολόι-τηλέφωνο της ιστορίας (SPH-WP10). Δεν θα έλεγες ότι ήταν ιδιαίτερα κομψό. Δουλίτσα έκανε, τουλάχιστον για 90 λεπτά -τόσο ‘κρατούσε’ η μπαταρία σε κατάσταση κλήσης. Αλλά είχε γίνει ένα ακόμα βήμα. Τα PDA ήταν τα κινητά του 2000 και εκεί επικεντρώθηκαν οι εξελίξεις, με εκδόσεις σε ρολόγια και τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές -ενώ είχε και εικονικό πληκτρολόγιο και touch screen.
Oι τεχνολογικές εξελίξεις δοκιμάζονταν και σε αυτό το ‘κομμάτι’, με τη Microsoft να παρουσιάζει το 2004 την πρώτη version αυτού που σήμερα ξέρουμε ως smart watch, καθώς το SPOT (Smart Personal Object Technology) ενημέρωνε για τον καιρό, τις ειδήσεις και τις μετοχές, μέσω FM ραδιοφώνου, λάμβανε emails και μηνύματα, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα απάντησης. Το 2010 η Sony Ericsson παρουσίασε το πρώτο ρολόι που μπορούσε να συνδεθεί με άλλες συσκευές, μέσω Bluetooth, με την αμερικανική Pebble να κάνει το μεγαλύτερο crowdfunding της έως τότε ιστορίας, πριν παρουσιάσει την πιο πλήρη και κομψή εκδοχή που υπήρχε το 2012. Από την αρχή υπήρχε GPS tracker.
Το 2013 ήταν η χρονιά της τεχνολογίας που φοριέται, με τους Acer, Apple, BlackBerry, Google, LG, Microsoft, Samsung, Sony -και για να μη σε κουράζω η συντριπτική πλειοψηφία του χώρου-, να χρησιμοποιούν τη δημιουργία της Pebble ως βάση δικών τους προϊόντων. Η κινεζική startup Omate κινήθηκε πιο γρήγορα από όλους και λάνσαρε το 2014 το TrueSmart, που δεν είχε λύσει όλα τα προβλήματα. Αυτά αφορούσαν το μέγεθος, την μπαταρία που δεν ‘φτουρούσε’, ενώ διαρκώς προέκυπτε θέμα με νέες τεχνολογίες που ανακαλύπτονταν και έπρεπε να προστεθούν. Όλα λύθηκαν και όλοι (όσοι έκριναν πως είναι χρήσιμα) τα απέκτησαν. Δες όμως, και το TrueSmart, πριν φτάσουμε στο θέμα μας.
Με τα smart watches να ‘χουν πάρει το δρόμο τους και να μπορούν να ελέγξουν ό,τι μας αφορά (από το πού είμαστε, πόσο περπατήσαμε έως το πόσο καλά κοιμηθήκαμε, συν τις κλήσεις, τις πληρωμές ή ό,τι άλλο κάνουμε πια με το smart phone), είχε προκύψει η ανάγκη της δημιουργίας συσκευής που θα ήταν ακόμα πιο μικρή και άνετη για τον χρήστη. Καλωσήλθες λοιπόν, στον κόσμο του smart ring.
Το πρώτο (NFC Ring) έκανε την πρώτη εμφάνιση το 2016 και στηριζόταν στην τεχνολογία NFC (Near Field Communication -πρωτόκολλο επικοινωνίας δυο ηλεκτρονικών συσκευών που βρίσκονται σε απόσταση έως 4 μέτρων). Είτε ήταν laptop και δαχτυλίδι, είτε δαχτυλίδι και το σύστημα που ανοίγει την πόρτα του σπιτιού σου.
Το 2018 η startup Xenxo προώθησε το S-Ring ως το τελειότερο που υπήρχε έως εκείνη τη στιγμή. Ήταν προϊόν crowdfunding και εμφάνιζε 12 χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων ήταν τα bluetooth call, έλεγχος κινήσεων, σιωπηρό ξυπνητήρι, δυνατότητα πληρωμών, έλεγχος υγείας, SOS, δυνατότητα ομιλίας, βοήθεια Siri/Google και αποθήκευση πληροφοριών.
Τη σήμερον ημέρα υπάρχουν επιλογές που προωθούνται και ως ‘δαχτυλίδια για ζευγάρια’, καθώς δεν θυμίζουν σε τίποτα ηλεκτρονική συσκευή. Όπως όλα όσα αφορούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, τώρα τα καλά είναι ακριβά. Αν περιμένεις λίγο, δεν θα είναι. Ας δούμε κάποια δείγματα.
Τα προϊόντα αυτής της εταιρίας δοκιμάζονται και στο πλαίσιο του ελέγχου του Covid-19. Mε την έρευνα να είναι ακόμα σε εξέλιξη. Μπορεί να μετρήσει τη θερμοκρασία του σώματος και αν υπάρχουν συμπτώματα. Στόχος είναι η δημιουργία αλγόριθμου που θα προβλέπει την εμφάνιση συμπτωμάτων -ώστε να γίνεται απομόνωση και να σώζονται άνθρωποι. Μετρά παλμούς καρδιάς και ρυθμό αναπνοής -πόσο οξυγόνο δέχεσαι-, συν όλα τα άλλα τα γνωστά, τα καταγράφει και συγκρίνει τιμές. Δείχνει και πώς αναρρώνει το σώμα μετά την άσκηση, πόσο αγχωμένος είσαι κλπ, κλπ. Όπως βλέπεις, δεν διαφέρει σε κάτι από ένα κλασικό δαχτυλίδι.
Το δαχτυλίδι της Keydex λειτουργεί με τεχνολογία NFC και είναι από υλικό που δεν ενοχλεί όσους τυχόν έχουν αλλεργία στα μέταλλα. Είναι αδιάβροχο (πας μέχρι 30 μέτρα βάθος για μια ώρα) και υποστηρίζει iOS και Android εφαρμογές. Δεν είναι fitness ring.
Εδώ δεν μιλάμε για τεχνολογία, αλλά για κόσμημα -συν τεχνολογία. Η έμπνευση της Ares δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης για μηνύματα, emails και εισερχόμενες κλήσεις. Έχει δυνατότητα δόνησης και LED φως που σε ειδοποιεί για όλα. Σε ενημερώνει και ότι ξέχασες το κινητό σου -ώστε να ενημερώσεις με τη λειτουργία SOS.
Η Lycos έχει και ιδιαίτερα χρώματα για όσους έχουν ιδιαίτερα γούστα -και στιλ. Με ένα tap στέλνει μηνύματα, μοιράζεται πληροφορίες και κρατά σε απλά επίπεδα την επικοινωνία. Όπως και τα άλλα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να ‘ξεκλειδώσεις’ το τηλέφωνο σου. Έχει και την υπηρεσία Life, για ασθενείς.
Δεν θες ασήμι; Δεν θες χρυσό; Τα smart rings βγαίνουν και σε κεραμικό. Αυτό της MacLear θα σου επιτρέψει από το να ανοίγεις πόρτες έως να μεταφέρεις πληροφορίες και τα λοιπά, και τα λοιπά.