Τα χωριστά δωμάτια στον ύπνο των ζευγαριών σώζουν ζωές
Τι είναι το sleep divorce και ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει για την υγεία μας.
- 4 ΙΑΝ 2024
Το «διαζύγιο ύπνου» (sleep divorce) έρχεται από την αλλοδαπή ως ο νέος τρόπος που φαίνεται ότι μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε και να προάγουμε την υγεία μας. Τα βασικά συστατικά του φαινομένου είναι δυο κρεβάτια για τον βραδινό ύπνο. Ένα για κάθε μέλος του ζευγαριού. Ιδανικά σε διαφορετικά δωμάτια.
Πώς λειτουργεί το sleep divorce
Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2023 και τη διενήργησε η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (American Academy of Sleep Medicine -AASM) είχε αποκαλύψει πως το 1/3 των ερωτηθέντων είχε δηλώσει πως κοιμόταν περιστασιακά ή τακτικά σε ξεχωριστά δωμάτια από τον/την σύντροφο τους.
Η Δρ Seema Khosla, πνευμονολόγος και εκπρόσωπος της AASM είχε δηλώσει πως «γνωρίζουμε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεσή σας, όπως και ότι όσοι στερούνται ύπνου είναι πιο πιθανό να μαλώσουν με τους συντρόφους τους. Η στέρηση ύπνου προάγει την κατάθλιψη, το άγχος και τη δυσκολία συγκέντρωσης, κάτι που μπορεί να σας εμποδίσει να αλληλεπιδράσετε καλά με τον σύντροφό σας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η γνωστική εξασθένηση.
«Ο καλός βραδινός ύπνος είναι σημαντικός τόσο για την υγεία όσο και για την ευτυχία. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται χωριστά για τη συνολική τους ευεξία».
Τα ευρήματα που υποστηρίζουν το sleep divorce
Νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία των χωριστών κρεβατιών. Την έκανε το University of Michigan και τη δημοσίευσε πρόσφατα.
Αναφέρει ότι στην πραγματικότητα είναι πιο ωφέλιμο για τα ζευγάρια να κοιμούνται χωριστά παρά μαζί, εάν ο στόχος είναι ένα οκτάωρο χωρίς διαταραχές.
Η μελέτη έγινε σε ποντίκια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μικρά πλάσματα συχνά θυσίαζαν τις προτιμώμενες θέσεις ύπνου τους για να είναι πιο κοντά το ένα στο άλλο, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους για σωματική σύνδεση και αίσθημα ασφάλειας.
Οι ερευνητές αναφέρθηκαν σε αυτήν τη συμπεριφορά ως somatolonging «Η έλλειψη αυτού του είδους επαφής ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κατά την οποία οι άνθρωποι βίωσαν σωματική επιμήκυνση», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
H αγκαλιά κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν έρχεται χωρίς κόστος
Παρατηρήθηκε πως τα ποντίκια συχνά διαταράσσουν ο ένας τον ύπνο του άλλου. Ομοίως στους ανθρώπους, το να κοιμάται μαζί ένα ζευγάρι δεν είναι πάντα θετικό, με την αϋπνία να μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των συντρόφων. Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα επιλέγουν πρόθυμα καταστάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ύπνο τους;
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που κοιμούνται μαζί παρουσιάζουν συγχρονισμό σε πολλαπλά νευροφυσιολογικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου έναρξης ύπνου/αφύπνισης και του ύπνου REM.
Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες ασύρματες συσκευές και εγγραφές βίντεο για να παρακολουθούν ταυτόχρονα πολλά ποντίκια σε μια ομάδα για 24 ώρες. Τα ποντίκια ήταν πρόθυμα να εγκαταλείψουν την προτιμώμενη τοποθεσία ύπνου τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στην κοινωνική επαφή. Αυτό υποδηλώνει ότι το κίνητρο για παρατεταμένη σωματική επαφή οδηγεί στη συμπεριφορά σωτηρίας, είπαν οι ερευνητές.
Κατεγράφη επίσης συντονισμό σε πολλαπλά νευροφυσιολογικά χαρακτηριστικά μεταξύ των ατόμων που κοιμούνται μαζί, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ύπνου και αφύπνισης και της έντασης του ύπνου.
Συγκεκριμένα, ο χρόνος της γρήγορης κίνησης των ματιών, ή REM, του ύπνου συγχρονίστηκε μεταξύ των αρσενικών αδελφών που κοιμούνται μαζί, αλλά όχι των θηλυκών αδελφών που κοιμούνται μαζί ή των άγνωστων ποντικών. «Αυτό υποδηλώνει ότι η εσωτερική κατάσταση ενός ατόμου, όπως το αίσθημα ασφάλειας, ελέγχει τον βαθμό συγχρονισμού».
Πώς γίνεται σωστά η δουλειά
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ιατρικού τμήματος του Harvard για το sleep divorce η ψυχίατρος Δρ Stephanie Collier είχε προειδοποιήσει ωστόσο, πως το «διαζύγιο ύπνου» δεν είναι για όλους. «Η σχέση σας μπορεί να υποφέρει, ειδικά αν ένα άτομο δε θέλει να κοιμάται χωριστά ή δεν του αρέσει το νέο περιβάλλον στο οποίο κοιμάται».
Πρότεινε ως πρώτο βήμα μια ειλικρινή συζήτηση των μελών του ζευγαριού «που μπορεί να προκαλεί ντροπή, απαιτεί ωστόσο από εσάς να είστε ευάλωτοι όπως ενδέχεται να προκύψουν διάφορα ευαίσθητα θέματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά σας κατά τον ύπνο.
Πριν καταλήξετε στα ξεχωριστά κρεβάτια, δοκιμάστε τις ωτοασπίδες αν είναι το ροχαλητό του/της συντρόφου το θέμα ή να ακούσετε ένα podcast». Αν κλωτσάει ή ρίχνει αγκωνιές «ξεκινήστε από τα δυο διαφορετικά κρεβάτια στο ίδιο δωμάτιο για τον βραδινό ύπνο και συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το ίδιο κρεβάτι για όλες τις άλλες ώρες της ημέρας ή για συνθήκες πλην του ύπνου».
Επισημάνθηκε πως ο καναπές δεν είναι προορισμός για κανέναν. «Όλοι χρειαζόμαστε ένα καλό στρώμα και ένα άνετο περιβάλλον ύπνου, που να είναι δροσερό, σκοτεινό και φιλόξενο».
Επειδή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος ο solo ύπνος, αν έχουν προηγηθεί χρόνια συνύπαρξης «θα βοηθήσει η δημιουργία ρουτίνας. Ο καθένας κάνει ό,τι τον βοηθά να αισθάνεται χαλαρός και να νιώθει υπνηλία. Κάποιος μπορεί να έχει αυτά τα αποτελέσματα, αν διαβάσει ένα βιβλίο. Άλλος αν ακούει χαλαρωτική μουσική. Αν λείπει η ασφάλεια του αγαπημένου/της αγαπημένης ο ύπνος παρέα με ένα μαξιλάρι σώματος ή μια βαριά κουβέρτα, βοηθάει».
Το τελευταίο tip είναι ότι «θα χρειαστεί αξιολόγηση της νέας κατάστασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το θέμα είναι να είναι ευχαριστημένα και τα δυο μέλη. Ό,τι ενοχλεί πρέπει να αναφέρεται και να λύνεται. . Ο ύπνος χωριστά μπορεί να είναι ευεργετικός εάν και τα δύο μέρη είναι ευχαριστημένα με τη ρύθμιση, και τα δύο μέρη κοιμούνται καλά και συνεχίζεις να καλλιεργείς τη σχέση σου».