ΤΑΞΙΔΙ

Teeling Irish Whiskey: Στο ελληνικά οικείο Δουβλίνο με τη νέα γενιά του ιρλανδέζικου ουίσκι

Ένα τριήμερο στο Δουβλίνο σε αφήνει με διάφορες παραδοχές. Όλες καλές. Και με μια αίσθηση σαν να είστε φίλοι από παλιά.

Το ταξίδι έγινε με αφορμή την επίσκεψη στο αποστακτήριο του ιρλανδέζικου ουίσκι Teeling και ήταν ένας προορισμός που ήθελα καιρό να κατακτήσω. Η πόλη θυμίζει περισσότερο όμορφη, ρετρό κωμόπολη και λιγότερο μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Κι αυτό το λέω για καλό.

Τα αξιοθέατα κινηματογραφικά (η βιβλιοθήκη του Trinity College και ο Καθεδρικός του Saint Patrick), τα κτίρια παλιά και χαμηλά σε σύγκριση με πολυκατοικίες και ουρανοξύστες, τα μαγαζιά μικρά και φιλόξενα, οι παραδοσιακές pub κραταίες δίπλα σε (αρκετά πια) μοντέρνα εστιατόρια και μπαρ. Και οι Ιρλανδοί τόσο, μα τόσο, Έλληνες. Τουλάχιστον στα καλά χαρακτηριστικά μας. Ευγενείς και φιλικοί και έξω καρδιά και καθόλου σνομπ, δίνουν στην πόλη τους ζωή και ενέργεια.

Και παρά το ότι έχουν -μάλλον- κάπως μαλακώσει με την επέλαση μεγάλων πολυεθνικών κυρίως τεχνολογίας που έχουν ρίξει άγκυρα στο Δουβλίνο, το indie rock είναι ακόμα εκεί, σε ρούχα και κουρέματα νεαρών και στα συγκροτήματα που, ιδίως τον τελευταίο χρόνο (οι Fontaines DC παίζουν τώρα που γράφω) έχουν κάνει μαζί με νέους hot ηθοποιούς (καλησπέρα Paul Mescal και Andrew Scott, προφανώς και σε εσένα Cillian Murphy) τον πλανήτη να παραμιλάει.


To ουίσκι Teeling δεν θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα το σύγχρονο Δουβλίνο. Πόδια στην παράδοση και μάτια στο μέλλον. O Jack Teeling, το 2012 ξεκίνησε τη δική του ιστορία αποσταγματοποιίας (μάλιστα οι άμβυκες έχουν τα ονόματα των τριών κορών του, Alison, Rebecca και Natalie) και μαζί με τον αδερφό του Stephen, τρία χρόνια μετά άνοιξε τις πόρτες του Teeling Whiskey Distillery στην καρδιά του Δουβλίνου.


Είναι το πρώτο νέο αποστακτήριο που ανοίγει στο Δουβλίνο εδώ και 125 χρόνια και έχει σήμα τον Φοίνικα (θα τον δεις σε αρκετά details του αποστακτηρίου) που συμβολίζει την αναγέννηση γενικά, αλλά, εδώ, την αναγέννηση μιας μακράς παράδοσης στην παραγωγή ουίσκι στο κέντρο της πόλης, στη γειτονιά Liberties που κάποτε ήταν η καρδιά των αποστακτηρίων. Το Teeling Distillery μάλιστα άνοιξε μόλις λίγα μέτρα από το σημείο που ο πρόγονος των αδερφών Teeling, Walter Teeling ξεκίνησε πρώτος την παραγωγή ουίσκι το 1782.

Το περίφημο (και αγαπημένο πολλών) Irish Whiskey κινδύνεψε με εξαφάνιση, όταν, μετά την ανεξαρτητοποίησή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και μέσα στην ποτοαπαγόρευση και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είδε τις πωλήσεις του να κατακρημνίζονται και τα αποστακτήρια να κλείνουν. Αυτή και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες θα μάθεις αν επισκεφτείς το αποστακτήριο του Teeling.


Και δεν θα μάθεις μόνο, θα δεις από κοντά όλη τη διαδικασία παραγωγής ουίσκι στο Δουβλίνο και κυρίως θα νιώσεις τον βαθμό φροντίδας, τέχνης, γνώσης και αγάπης που συμπεριλαμβάνονται σε κάθε φιάλη.

Προφανώς και θα κάνεις και γευστική δοκιμή των Teeling. Από το πιο απαλό σε γεύση, αλλά αρκούντως αρωματικό Small Batch Blended Whiskey (θεωρείται παγκοσμίως από τους bartenders ιδανική βάση κοκτέιλ), μέχρι τις ανώτερες σε ποιότητα ετικέτες Single Malt και Single Grain και το -αγαπημένο μου – καπνιστό Teeling Blackpitts Peated Single Malt.

Και θα ρωτήσεις τελικά μόνος σου ακόμα περισσότερα πράγματα. Θα σου κάνω ένα μικρό spoiler λέγοντάς σου ότι το καλό ιρλανδικό ουίσκι ακολουθεί παραδοσιακές διαδικασίες ζύμωσης των σιτηρών (κριθάρι κυρίως) και τριπλής απόσταξης, αλλά σε υπερσύγχρονα μηχανήματα. Και περιέχει σιτηρά, νερό και μαγιά.

Η μαγεία έρχεται με την παλαίωση σε βαρέλια- και εδώ έχουμε μια ακόμα μοντερνιτέ των αδερφών Teeling αφού χρησιμοποιούν μεταχειρισμένα βαρέλια από τα οποία έχουν πριν περάσει από κρασί Madeira και port μέχρι -κλασικά- sherry αλλά και – καθόλου κλασικά- ρούμι ή τεκίλα. Στη γευστική δοκιμή θα ερωτευτείς τον Irish Coffee -εδώ έχει όντως έναν από τους καλύτερους της πόλης. Είναι ειδικό το kick που παίρνεις από έναν πολύ καλό δυνατό καφέ με μια δόση ιρλανδικού ουίσκι και πλούσια κρέμα. Και είναι τόσο ευχάριστος και ευκολόπιοτος ο Irish Coffee που θα συνεχίσεις να τον ζητάς -πάντα με Teeling στις ζωντανές και ξεσηκωτικές από το ταμπεραμέντο των Δουβλινέζων παμπ της πόλης.


Θα σου προτείνω O’Donoghue’s (αν βλέπεις και ποδόσφαιρο, εδώ θα μείνεις λίγο παραπάνω), το -τουριστικό, αλλά πρέπει να ζήσεις την εμπειρία- Temple Bar, την αρχαιότερη παμπ / εστιατόριο της Ιρλανδίας Brazen Head με τα βαρέλια Teeling στους τοίχους (παράγγειλε bangers and mash, δηλαδή τοπικά λουκάνικα με πουρέ) και την Darkey Kelly’s για να δεις και ζωντανή παραδοσιακή Ιρλανδική μουσική και πιτσιρικάδες να χορεύουν ξέφρενα σαν από ταινία εποχής. Για ποτά και φαγητό δοκίμασε το Cafe en Seine, το Hawksmoor και το Fire και εκτός από τα αξιοθέατα της πόλης, κράτα μέρες για μικρές εκδρομές, όπως το υπέροχο ψαροχώρι Howth (τρως στο King Sitric).

Τη δική τους γλώσσα δεν την καταλαβαίνεις, καταλαβαίνεις όμως την προθυμία τους να σε βοηθήσουν, να μοιραστούν μαζί σου τα μυστικά της πόλης τους, να σε κάνουν να νιώσεις άνετα και να κάνουν cheers μαζί σου με ένα ποτήρι Ιρλανδέζικο ουίσκι.

Το Δουβλίνο και οι κάτοικοί του έχουν πετύχει μια χρυσή και αξιοθαύμαστη ισορροπία παράδοσης και πολύ επίκαιρου vibe. Και η φιλοσοφία του Teeling αντικατοπτρίζει αυτή τη δύσκολη μείξη υπέροχα. Ο Jack Teeling το περιγράφει τέλεια. «Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ουίσκι που να αντικατοπτρίζει το πραγματικό πνεύμα του Δουβλίνου- φιλόδοξο, καινοτόμο και πάντα προσανατολισμένο στο μέλλον».


Αντίθετα με το story telling άλλων παραδοσιακών λαών που παράγουν ουίσκι, όπως π.χ. οι Σκοτσέζοι, οι Ιρλανδοί θέλουν το ουίσκι τους κομμάτι του τωρινού ρυθμού της urban ζωής τους, κομμάτι της διασκέδασης των νεότερων γενιών και άρα με γευστική ευελιξία να του επιτρέψει αυτή την ενσωμάτωση.

Και το βρήκα πολύ φρέσκο και επίκαιρο αυτό το σκεπτικό, να πέσει ο προβολέας στο τώρα και στο μετά και λίγο λιγότερο στην κληρονομιά, την τοποθεσία και την παράδοση. Cheers λοιπόν με Teeling (τελειοποιώ στο σπίτι τον Irish Coffee fyi).

Exit mobile version