Yura Fresh/Unsplash
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τελικά, είναι πιο ασφαλής η περιήγηση στο κινητό από τις ιστοσελίδες ή από τα Apps;

Η Washington Post μίλησε με κορυφαίους ειδικούς του διαδικτύου και έδωσε την απάντηση στο ερώτημα.

Το ζήτημα της πιο ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί για πάντα και το ερώτημα για όσες ιστοσελίδες διατηρούν και εφαρμογές είναι το ποια από τις δύο εισόδους είναι ασφαλέστερη. Οι σελίδες ευνοούν το κατέβασμα και τη χρήση των εφαρμογών τους, για μια σειρά από λόγους. Τι είναι όμως ευνοϊκότερο για τους χρήστες;

Αν και οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε η Washington Post, δεν ήταν ομόφωνοι σχετικά με το αν οι ιστότοποι ή οι εφαρμογές είναι η καλύτερη επιλογή για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητά μας, οι περισσότεροι επέλεξαν τον ιστό ,έχοντας επιφυλάξεις.

Αυτό δε θα πρέπει από μόνο του να σε αποθαρρύνει από τη χρήση εφαρμογών. Αλλά αν κάνεις κάτι στο τηλέφωνό σου περιστασιακά, είναι πιο έξυπνο και ασφαλές να χρησιμοποιήσεις τον ιστότοπο της εταιρείας παρά την εφαρμογή της.

Γιατί οι ιστότοποι γενικά νικούν τις εφαρμογές


© Jefferson Santos / Unsplash

Τα καταστήματα εφαρμογών για κινητά από την Apple και την Google επιθεωρούν συχνά τις εφαρμογές ως προς την ασφάλεια. Ο έλεγχός τους είναι καλός αλλά όχι αλάνθαστος. Αφού κατεβάσεις μια εφαρμογή, όμως, οι κατασκευαστές εφαρμογών έχουν το περιθώριο να συλλέγουν πληροφορίες που οι ιστότοποι γενικά δεν μπορούν εύκολα να αποκτήσουν, συμπεριλαμβανομένης της κατά προσέγγιση τοποθεσίας σου, της στάθμης της μπαταρίας σου και των άλλων συσκευών, όπως παιχνιδομηχανές, που είναι συνδεδεμένες στο WiFi σου. Οι εφαρμογές ενδέχεται να διαβιβάσουν τις πληροφορίες αυτές σε διαφημιστικές εταιρείες, με τα γνωστά για όλους αποτελέσματα.

Η Apple και η Google απαιτούν πλέον από τις εφαρμογές να ζητούν την άδειά μας για κάποια συλλογή τοποθεσίας και ανταλλαγή πληροφοριών και αυτό φυσικά μας προστατεύει σε έναν βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι λίγα χρόνια πριν οι περισσότεροι ήμασταν αρκετά απροστάτευτοι μπροστά στις εφαρμογές που θα ήθελαν να μας βλάψουν, αλλά τώρα το τοπίο μοιάζει να αλλάζει.

Οι καλά σχεδιασμένες εφαρμογές πάντως κάνουν πολύ καλή δουλειά στην προστασία της ασφάλειας και του απορρήτου μας, αλλά δεν μπορούμε πάντα να τις ξεχωρίσουμε και αυτό είναι λογικό.

Να προτιμούμε λοιπόν τους ιστοτόπους, ή μήπως όχι;


© Rami Al Zayat / Unsplash

Σε σύγκριση με τις εφαρμογές, οι ιστότοποι «δεν μπορούν να σας κατασκοπεύσουν ή να σας παρακολουθήσουν τόσο εύκολα ούτε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες χωρίς άδεια», δήλωσε ο Chester Wisniewski, ειδικός ψηφιακής ασφάλειας της Sophos.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης στη Washington Post ότι τα κορυφαία προγράμματα περιήγησης ιστού, όπως π.χ. των Chrome της Google, Safari της Apple, Firefox της Mozilla και Edge της Microsoft, διαθέτουν «μερικούς από τους καλύτερους μηχανικούς ασφαλείας στον κόσμο». Τα μέτρα ασφαλείας τους ισχύουν για κάθε ιστότοπο που επισκεπτόμαστε. Κάθε εφαρμογή ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για τις δικές της ενημερώσεις ασφαλείας.

Οι ιστότοποι σίγουρα δεν είναι τέλειοι. Έχουν κενά ασφαλείας και δύσκολους τρόπους να παρακολουθούν τη δραστηριότητά μας, ενώ είναι και ο πιο κοινός τόπος για παραβάσεις και για επιθέσεις phising.

Ειδικός σε κορυφαία εταιρεία για την ασφάλεια του διαδικτύου, μίλησε στη Washington Post διατηρώντας την ανωνυμία του, για να υποστηρίξει τις εφαρμογές έναντι των ιστοτόπων. Σε σύγκριση με τις εφαρμογές του τηλεφώνου, είπε, τα προγράμματα περιήγησης σας δίνουν περισσότερες επιλογές για να ρυθμίσετε το απόρρητο, μεταξύ άλλων με τον αποκλεισμό στοχευμένων διαφημίσεων. Οι τρίτοι μπορούν επίσης να επαληθεύουν την ασφάλεια των ιστότοπων και τις δραστηριότητες ανταλλαγής πληροφοριών με τρόπους που δεν επιτρέπουν οι εφαρμογές.

Ο Nicholas Weaver, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση και ανέφερε ότι «εξαρτάται» το αν ένας ιστότοπος ή μια εφαρμογή είναι ασφαλέστερη. «Αν χρησιμοποιείτε τον Firefox ή τον Safari ένας ιστότοπος είναι πιθανώς καλύτερος από μια εφαρμογή, επειδή αυτά τα προγράμματα περιήγησης μπλοκάρουν αυτόματα πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία φακέλων με τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές σας».

Ο Weaver δήλωσε επίσης ότι ένας ιστότοπος είναι πιθανώς χειρότερος αν χρησιμοποιούμε το Chrome, επειδή το πρόγραμμα περιήγησης της Google επιτρέπει γενικά αυτές τις τεχνολογίες παρακολούθησης.

Η Google αναφέρει ότι οι χρήστες έχουν επιλογές στις ρυθμίσεις του Chrome για να απενεργοποιήσουν την πιο κοινή τεχνολογία παρακολούθησης, τα γνωστά σε όλους μας πλέον, cookies. Η εταιρεία δήλωσε ότι το Chrome πειραματίζεται επίσης με τη σταδιακή κατάργηση πολλών cookies.

Ο Frédéric Rivain, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας διαχείρισης κωδικών πρόσβασης Dashlane, πήγε κόντρα στο πλήθος και δήλωσε ότι οι εφαρμογές για κινητά είναι γενικά ασφαλέστερες από τους ιστότοπους. Είπε ότι είναι ευκολότερο να δημιουργηθεί ένας fake ιστότοπος από ότι μια fake εφαρμογή και ότι η Apple και η Google θέτουν σταθερούς περιορισμούς στον προγραμματισμό των εφαρμογών, ενώ οι ιστότοποι έχουν λιγότερη εποπτεία.

Άρα, τι κάνουμε;

Ιδιαίτερα για υπηρεσίες που δε χρησιμοποιούμε συχνά, καλό θα είναι να μπαίνουμε από ιστοσελίδες, τσεκάροντας πρώτα τη γνησιότητά τους. Στο ίδιο σκεπτικό, μπορούμε και να διαγράψουμε τις εφαρμογές που δε χρησιμοποιούμε συχνά, καθώς μπορούν να λειτουργούν από μόνες τους, αν δε γνωρίζουμε σε τι ακριβώς έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας.

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν Android, πιθανότατα χρησιμοποιεί το Chrome. Αν ανησυχείς λοιπόν για όσα είπε ο Weaver, ακολούθησε αυτές τις οδηγίες για να αλλάξεις το τυπικό πρόγραμμα περιήγησης του τηλεφώνου σου σε Firefox ή κάτι άλλο.

Για τα iPhone, μπορείς να μεταβείς στην εφαρμογή Ρυθμίσεις, να επιλέξεις το Απόρρητο και Ασφάλεια και, στη συνέχεια, την Έκθεση απορρήτου εφαρμογών. Αυτό θα σου δώσει ανάλυση μιας εβδομάδας σχετικά με το πόσο συχνά οι εφαρμογές συλλέγουν την τοποθεσία, τις επαφές του τηλεφώνου ή άλλες πληροφορίες.

Exit mobile version