Τελικά μια ‘cheat day’ θα βοηθήσει τη δίαιτά σου;
- 15 ΟΚΤ 2020
Ως προς το κομμάτι του μεταβολισμού οι επιστήμονες έχουν να πουν κάτι που λίγο πολύ θα περίμενες ότι θα πουν. “Δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι η cheat day βοηθάει τον μεταβολισμό μας”. Τουλάχιστον σύμφωνα και με την ειδική διαιτολόγο Fiona Hunter. Κάποιος που θέλει να προσέχει τη διατροφή του γενικά καλό είναι να μην προγραμματίζει τεράστια γεύματα είτε κάνει δίαιτα είτε όχι. Και η ερώτηση που έρχεται άμεσα είναι η εξής: O Rock πώς τα καταφέρνει;
Μιλάμε για έναν ex-wrestler ο οποίος ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή εδώ και δεκαετίες. Συνδυασμένη βέβαια και με πολύ έντονη και συχνή σωματική άσκηση. Βρίσκεται ήδη σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Μπορεί, λοιπόν, κανείς να καταλάβει πολύ εύκολα ότι ένα τεράστιο γεύμα για τον Rock δεν είναι όσο επιβαρυντικό είναι για κάποιον άνθρωπο που δεν έχει επί δεκαετίες τέτοια ρουτίνα.
Ως προς την ψυχολογική πλευρά βέβαια τα πράγματα αλλάζουν. Ο κύριος λόγος ύπαρξης μιας cheat day είναι ότι σου δίνει κουράγιο να ακολουθήσεις τις υπόλοιπες μέρες τη σωστή διατροφή. Με απλά λόγια, έχεις κάτι για να ανυπομονείς μέσα στη μέρα. Αυτό είναι το ένα point. Από την άλλη όμως μπορεί να είναι και μια ένδειξη μιας τελείως αυστηρής, εξοντωτικής δίαιτας που δεν σου προσφέρει καμία απόλαυση. Με αυτή την έννοια, επιτείνει μια ενοχική σχέση με το φαγητό που μπορεί να αποβεί τελείως καταστροφική για την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου.
Ο κοινός τόπος στους επιστήμονες είναι ότι η πιο αποτελεσματική δίαιτα που θα έχει όμως και διάρκεια στον χρόνο είναι αυτή που συνδέεται με τον τρόπο που ζεις και κυρίως με όσα σου αρέσει να τρως. Με αυτή την έννοια, μια διαίτα δεν πρέπει να γίνεται στο κενό. Αντιθέτως, πρέπει να ακολουθεί τις ανάγκες αυτού ο οποίος την ακολουθεί. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Hunter η cheat day μπορεί να λειτουργήσει καλά για κάποιους ανθρώπους. Αρκεί βέβαια αυτή να μην εμπεριέχει μια τεράστια ποσότητα θερμίδων και ανθυγιεινής διατροφής. Να μην γίνεται δηλαδή αυτοσκοπός.
Από την άλλη, για άλλους οργανισμούς και άλλες ψυχοσυνθέσεις μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Προφανώς αυτή η ενοχική σχέση κόπου και ανταμοιβής ίσως και να αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών. Σε κάθε περίπτωση, η διάκριση των φαγητών σε “καλά” και “κακά” δεν μπορεί να ευνοήσει καμία διαίτα. Το φαγητό είναι και απόλαυση. Εδώ που τα λέμε, αν υπάρχει αυτή και μέσα στην καθημερινή ρουτίνα σου, μπορεί να μειώσει την ανάγκη σου για cheat days και γενικότερα κλεψίματα.