© Shutterstock
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τελικά, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό;

Όλες οι έρευνες δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.
Πόσο μακριά βρισκόμαστε από μία ζωή χωρίς μάσκες; Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό, αφού ακόμα και μετά τον εμβολιασμό υπάρχουν δύο πολύ καλοί λόγοι για να τις φοράει κανείς: πάντα υπάρχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να νοσήσεις από Covid-19, ακόμα και αν έχει κάνεις και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν ομάδες πληθυσμών που δεν μπορούν ακόμα να εμβολιαστούν. Εκτός από τα νήπια, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες -όπως ο καρκίνος- οι οποίες έχουν αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σε αντίθεση με ότι πιστεύει πολύς κόσμος, ο βασικός στόχος των εμβολίων δεν είναι να σταματήσουν τη διασπορά του ιού αλλά να προστατέψουν τους πολίτες από τις σοβαρές επιπλοκές της Covid-19. Οι εμβολιασμένοι, λοιπόν, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, αφού όλα τα εμβόλια που γίνονται στην Ελλάδα προσφέρουν περισσότερο από 90% προστασία απέναντι στους πραγματικούς κινδύνους: το να αρρωστήσεις βαριά, να χρειαστείς ΜΕΘ ή ακόμα και να χάσεις τη ζωή σου.

Έτσι, μπορεί ο πλανήτης να ζει μία τραγωδία που τραβά σε μάκρος, τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα όμως κάνουν την εμφάνισή τους. Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει: μπορούν ή όχι οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό;

Λίγη υπομονή ακόμα

Το παράδειγμα του Ισραήλ είναι εκείνο που φέρνει χαμόγελα στη διεθνή κοινότητα. Καθώς το σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών (6,5 εκ. άνθρωποι) της χώρας έχει κάνει το εμβόλιο τεχνολογίας mRNA της Pfizer-BioNTech, μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Όλα δείχνουν πως υπάρχει 95,3% προστασία απέναντι στις σοβαρές επιπλοκές του κορονοϊού για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Εκτός, όμως, από την προστασία φαίνεται ότι και η διασπορά έχει μειωθεί δραματικά. Το περασμένο Σάββατο το Ισραήλ είχε μόλις 12 κρούσματα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο υπήρξε στιγμή που παρουσίασε ακόμα και περισσότερα από 10 χιλιάδες κρούσματα σε μία μέρα. Χρειάζεται, λοιπόν, υπομονή, αλλά τα εμβόλια είναι δεδομένο ότι φέρνουν αποτελέσματα.

Το μικρό αλλά παντοδύναμο κράτος της Μέσης Ανατολής μάλιστα ετοιμάζεται να άρει από τις αρχές Ιουνίου όλους τους σχετικούς με την Covid-19 περιορισμούς. Οι Ισραηλινοί παίρνουν ξανά την κανονική ζωή στα χέρια τους. Όσο για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Εδώ και μέρες οι Αμερικανοί που έχουν ολοκληρώσει και τον δεύτερο εμβολιασμό μπορούν πια να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα.

Μήπως, λοιπόν, οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό στον υπόλοιπο πληθυσμό; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό – αλλά αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό

«Δεν θα πρέπει να έχουμε διαχωρισμούς στα μέτρα μέχρι να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας» δήλωσε προχθές ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, πριν δώσει εξηγήσεις γιατί υποστηρίζει μία τέτοια θέση: «οι εμβολιασμένοι ενάντια στην Covid-19 μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό αλλά όχι στον ίδιο βαθμό που κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο».

Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Μία πρόσφατη έρευνα του οργανισμού Public Health England έφερε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στο φως, καθώς ερευνήθηκαν 57 χιλιάδες στενές επαφές σε 24 χιλιάδες νοικοκυριά όπου έστω ένα άτομο είχε εμβολιαστεί σε σύγκριση με περίπου 1 εκ. στενές επαφές μη εμβολιασμένων. Τι λένε τα ευρήματα; Ότι όσοι είχαν μολυνθεί τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer ή AstraZeneca είχαν από 38% έως 49% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό. Μικρότερος κίνδυνος ναι, αλλά σίγουρα όχι αμελητέος.

Αντίστοιχη είναι και η πληροφόρηση που μας έρχεται από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο The Conversation, το CDC (Center for Diseases Control and Prevention) υποστηρίζει ότι οι εμβολιασμένοι -στην σπάνια περίπτωση που νοσήσουν- έχουν 25 φορές (!) λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό. Αυτό προέκυψε ύστερα από τρίμηνη έρευνα ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας. Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί ότι το CDC πιστεύει πως ακόμη δεν έχει ικανό αριθμητικό δείγμα για να βγάλει απολύτως ασφαλή συμπεράσματα.

Βάση της στατιστικής όμως και σε πιο απλά λόγια: καθώς μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, και αφού έχουν περάσει τρεις εβδομάδες, η πιθανότητα να νοσήσεις είναι  κατά 75% μικρότερη, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν κατά τουλάχιστον 38% λιγότερο τον ιό, αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για πραγματικά πάρα πολύ μικρά ποσοστά. Άλλωστε, το παράδειγμα του Ισραήλ φαίνεται να μιλά από μόνο του.

Τελικά, εκείνο που έχει τη βασική σημασία είναι άλλο. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού είναι σχεδόν απίθανο να ταλαιπωρηθείς σοβαρά από την Covid-19. Έτσι, καλό είναι να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς πρώτα από όλα για την προσωπική μας ασφάλεια.

Οι μάσκες καλό θα ήταν ακόμα να μη βγουν σε ύποπτα για διασπορά μέρη (λεωφορεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, εργοστάσια), αφού δεν έχουμε αποκτήσει ακόμα την απαραίτητη συλλογική ανοσία ως κοινωνία.

Αργά ή γρήγορα όμως θα συμβεί, και θα έχουμε να ευχαριστούμε τα εμβόλια για αυτό.

Exit mobile version