Lin Yunlong, Li Ying/Zhejiang/via Getty Images/Ideal Image
ΥΓΕΙΑ

Τελικά, πόση ώρα σε προστατεύει το αντηλιακό;

Το νούμερο που αναφέρεται στο αντιηλιακό σου δεν είναι για να γεμίσει η ετικέτα. Μάθε για ποιο διάστημα σε προστατεύει κάθε προϊόν.

Το αντηλιακό δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη για να σώσουμε το δέρμα μας από τον καρκίνο, αλλά και από διάφορες άλλες βλάβες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο.

Για την ακρίβεια, τις βλάβες τις προκαλούν οι βλαβερές του ακτίνες (UV), καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο το καλοκαίρι. Απλά αυτή είναι η εποχή του χρόνου που χάνουμε τον λογαριασμό των ωρών που περνάμε κάτω από τον ήλιο.

Αν δεν προφυλάξουμε με κάποιον τρόπο το δέρμα μας (δηλαδή, με μπλούζες και πουκάμισα με μακριά μανίκια ή ειδικά για τις δραστηριότητες στη θάλασσα ή την πισίνα, αντηλιακό, καπέλο με φαρδύ γείσο), αποκτά φουσκάλες και ηλιακά εγκαύματα, που δεν είναι όσο αθώα θέλεις να πιστεύεις.

Δες αυτό.

Άντε και αγοράζεις αντιηλιακό.

Υπάρχουν 2-3 πράγματα που πρέπει να κάνεις, ώστε να σου προσφέρει αυτό που σου υπόσχεται. Εννοώ δεν αρκεί να βάλεις μια -την όποια- ποσότητα και τέλος.

Μια στιγμή να σε βοηθήσω:

Κατ’ αρχάς, η εφαρμογή πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν βγεις στον ήλιο, για να προλάβει να στεγνώσει και να γίνει το φίλτρο που χρειάζεσαι απέναντι στις ακτίνες UVΒ και UVA. Αν το βάλεις με το που φτάσεις στην παραλία και μπεις κατευθείαν στη θάλασσα, είναι σαν να μη το έβαλες ποτέ.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, άλλες οδηγίες αναφέρουν πως χρειάζεσαι ποσότητα μεγέθους μπάλας του γκολφ ή για το πρόσωπο το ¼ κουταλιού γλυκού. Υποθέτω ότι δεν έχεις πρόχειρα ούτε μπάλα του γκολφ, ούτε κουταλάκι του γλυκού και προχωρώ στο παρασύνθημα: πρέπει να είσαι σπάταλος. Μην το λυπάσαι το αντηλιακό. Χρειάζεσαι αρκετή ποσότητα για να κάνει τη δουλειά του.

Πώς βάζει το αντηλιακό στο πρόσωπο της μία δερματολόγος

Η σωστή ποσότητα αντηλιακού για το δέρμα μας προκύπτει από μαθηματική εξίσωση. Επειδή όμως, δεν θέλω να σε κουράζω -περισσότερο θέλω να κάνω τη ζωή σου πιο εύκολη-, υπολόγισε κυριολεκτικά τρία δάχτυλα, με τον τρόπο που σου δείχνει το βίντεο που ακολουθεί. Πριν πατήσεις το play, θα σε παρακαλούσα να μην ξεχνάς τα μάτια και τα αυτιά.

Εν τω μεταξύ, δεν βάζεις μια φορά αντιηλιακό και ‘καθάρισες’ για το υπόλοιπο της ημέρας. Χρειάζεται ανανέωση κάθε δυο ώρες, ιδιαίτερα αν ιδρώνουμε ή κολυμπάμε.

Σημασία έχει και ο αριθμός που αναφέρει αυτό που έχεις αγοράσει, δίπλα στο SFP. Δηλαδή, ο sun protection factor (βλ. δείκτης αντηλιακής προστασίας). Αυτό το νούμερο είναι ο χρόνος που σε προστατεύει το προϊόν από τις επιβλαβείς ακτίνες.

(επειδή θέλω να είμαι ακριβής, αν διαπιστώθηκε πως χρειάστηκαν 300 δευτερόλεπτα για να καεί ένα έμπλαστρο που καλύφτηκε με αντιηλιακό και 10 για να καεί χωρίς προϊόν, διαιρείς το 300 με το 10 και προκύπτει το 30 ως δείκτης)

Ο ελάχιστος δείκτης που μας προστατεύει όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους και εκτιθέμεθα για λίγο στον ήλιο είναι ο 15. Σε περίπτωση που η έκθεση δεν είναι σύντομη, αγόρασε τουλάχιστον 30. Ιδιαίτερα αν έχεις ανοιχτόχρωμο δέρμα. Τότε πρέπει να εφαρμόζεις και πιο τακτικά – γιατί το ποσοστό της μελανίνης του δέρματος σου χρειάζεται ενίσχυση.

Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, προτίμησε το SFP 50. Αν έχεις ξηρό, το SFP 30. Για τα ώριμα δέρματα προτείνεται επίσης, το SFP 50.

Η κάλυψη δεν είναι ποτέ 100%. Αρχίζει από το 93% που έχει το SFP 15, με το SFP 100 να μπλοκάρει το 99% των ακτίνων UVB.

Τσέκαρε κάτι ακόμα

Επειδή μπορεί να μη σε έπεισα για την αναγκαιότητα του αντηλιακού, δώσε μου άλλη μια ευκαιρία. Και δη αν αντιλαμβάνεσαι πως το να δείχνεις macho (αλήθεια, είναι το αντηλιακό κριτήριο;) είναι πιο σοβαρό από το να μην αυξήσεις το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Στο παραπάνω βίντεο, αποκαλύπτεται τι μπορεί να προκαλέσεις στο δέρμα με την αδιαφορία σου.