Τελικά, πόσο σεξ κάνουμε στην εποχή μας;
Μία γιατρός θέτει επί του μικροσκοπίου παλαιότερες και πρόσφατες έρευνες και δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις για το σεξ που δεν κάνουμε σήμερα.
- 20 ΜΑΙ 2022
Σύμφωνα με μία μεγάλης κλίμακας έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1999 και 2014 και στην οποία οι συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, απαντούσαν κάθε χρόνο πόσες φορές ετησίως έκαναν σεξ, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος αριθμός σεξουαλικών συνευρέσεων ολοένα και μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου μέσα στη συγκεκριμένη 15ετία.
Η εν λόγω έρευνα αποτέλεσε την αφορμή για να γυρίσει η ουρολόγος, χειρουργός πυελού και σεξουαλική παιδαγωγός Dr. Rena Malik ένα νέο βίντεο στο κανάλι της στο YouTube, στο οποίο εξηγεί γιατί κάθε χρόνο κάνουμε όλο και λιγότερο σεξ.
Η συχνότητα που κάνουμε σεξ ολοένα και μειώνεται
Όπως αναφέρει η Dr. Malik, «αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι τα άτομα που έτειναν να κάνουν λιγότερο σεξ ήταν στην πλειοψηφία τους εκείνα που βρίσκονταν στη μέση ηλικία της ζωής τους και συνήθως είχαν παιδιά σχολικής ηλικίας.
Είναι κάπως λογικό ότι όταν το ζευγάρι έχει σε καθημερινή βάση να φροντίσει τα παιδιά του, να εργαστεί, να φέρει βόλτα τις δουλειές του σπιτιού, να κάνει δηλαδή τόσα πολλά πράγματα που τον εξουθενώνουν, η διάθεση και οι αντοχές για σεξ πέφτουν στα τάρταρα».
Η γιατρός υπογράμμισε επίσης ότι στην εποχή μας, τα ζευγάρια που γίνονται γονείς σε μεγάλη ηλικία έχουν αυξηθεί κατά πολύ συγκριτικά με παλαιότερες δεκαετίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν τα παιδιά τους φτάνουν στην ηλικία που μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, περνούν δηλαδή στην εφηβεία, οι γονείς περνούν με τη σειρά τους σε εκείνο το ηλικιακό πλαίσιο που η σεξουαλική ορμή αρχίζει να παίρνει την κατιούσα.
Μπορεί η συγκεκριμένη έρευνα να σταματούσε στο έτος 2014, ωστόσο, δεν είναι λίγες οι πρόσφατες έρευνες που έχουν δείξει ότι κάτι τέτοιο, το ότι κάνουμε δηλαδή όλο και λιγότερο σεξ, ισχύει και σήμερα. «Στις μέρες μας η κατάθλιψη θερίζει παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης που ζούμε ξανά, του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία και του γενικότερου απαισιόδοξου κλίματος που επικρατεί σχετικά με το πού βαδίζει η ανθρωπότητα», σημειώνει η Dr. Malik.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως προκύπτει από μελέτη των τελευταίων ετών που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ενηλίκων προτιμά τα ερωτικά παιχνίδια και τον αυνανισμό από το σεξ αυτό καθεαυτό («αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στην ευκολία πρόσβασης σε σεξουαλικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο»), ενώ ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που βρίσκονται μεταξύ 20 και 30 ετών δε συμμετέχει σε κανένα είδος σεξουαλικής δραστηριότητας («λιγότεροι άνθρωποι πλέον έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν οικονομικά το βάρος των υποχρεώσεων ενός δικού τους σπιτιού και έτσι, συγκατοικούν με τους γονείς, τις οικογένειες ή τους συγκάτοικούς τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι θα ήθελαν, χωρίς να έχουν τον προσωπικό τους χώρο»).
Το ότι κάνουμε λοιπόν λιγότερο σεξ, πώς μεταφράζεται ως προς την ευτυχία μας; Είμαστε πιο δυστυχισμένοι; «Όχι, απαραίτητα», απαντά η Dr. Malik. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να συνδέει τον μειωμένο αριθμό σεξουαλικών συνευρέσεων με την ευτυχία ή τη δυστυχία. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι σχετίζεται με τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο».