Τελικά, θα είναι η Όμικρον το τέλος της πανδημίας;
- 18 ΙΑΝ 2022
«Ελπίζουμε να επιτύχουμε κάτι πολύ, πολύ καλύτερο σχετικά με το πόσο εύκολα μολύνονται οι άνθρωποι, αφού η προστασία ενάντια στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τη σοβαρή νόσηση είναι ήδη πάρα πολύ υψηλή» συνέχισε σε παρόμοιο τόνο, ενώ αποκάλυψε ότι η Pfizer ετοιμάζει εμβόλιο ενάντια στην Όμικρον, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμο την άνοιξη.
Το πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο, φαίνεται και από πρόσφατη βρετανική έρευνα: 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη εμβολιαστική δόση με Pfizer ή Moderna, η προστασία ενάντια στην ήπια νόσηση από μετάλλαξη Όμικρον είναι μόλις 10%, αν και η προστασία ενάντια σε σοβαρή νόσηση παραμένει πάρα πολύ υψηλή. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επαναληπτικές δόσεις αυξάνουν την προστασία στο 75% αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό – ένα εμβόλιο ενάντια στην Όμικρον θα μπορούσε να μας λύσει τα χέρια.
Μάλιστα, ο Άλμπερτ Μπουρλά είπε ότι το χάπι Paxlovid που ετοιμάζει η Pfizer «θα αλλάξει τα πάντα», αφού θα δώσει άλλο ένα όπλο στην ανθρωπότητα ενάντια στο κορονοϊο παρέχοντας τη δυνατότητα για κατ’ οίκον θεραπεία με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Όμικρον: Η αρχή του τέλους;
Εμβόλια, εξειδικευμένα εμβόλια ενάντια στις μεταλλάξεις, έρευνες, νέες θεραπείες, φάρμακα για κατ’ οίκον θεραπεία. Όλος ο επιστημονικός κόσμος του πλανήτη προσπαθεί να βρει τη λύση για να βγούμε επιτέλους από το τούνελ. Την ίδια όμως στιγμή, τα κρούσματα εξαιτίας της Όμικρον είναι περισσότερα από ποτέ. Βέβαια, τις τελευταίες μέρες, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, βλέπουμε μία σχετική ύφεση. Μήπως πέρασε η μπόρα;
Οι πιο αισιόδοξοι ερευνητές λένε ότι ίσως αφήσαμε ήδη πίσω μας την κορύφωση των κρουσμάτων. Οι περισσότεροι, βέβαια, είναι επιφυλακτικοί καθώς δε θα είναι η πρώτη φορά που ο κορονοϊός θα μας εκπλήξει δυσάρεστα. «Θεωρώ πως η πτώση είναι απίθανο να είναι τόσο απότομη όσο η άνοδος» δήλωσε χαρακτηριστικά στο The Atlantic ο Saad Omer, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Yale, δίνοντας μία περισσότερο απαισιόδοξη ανάλυση της κατάστασης. Σίγουρα πάντως, μέχρι στιγμής, και τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν παρατηρούμε εκθετική αύξηση μετά το αρχικό ξέσπασμα των κρουσμάτων. Είναι όμως νωρίς για πανηγυρισμούς.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε παγκοσμίως μία ηρεμία μετά την αρχική καταιγίδα. Παρότι η Όμικρον έχει επικρατήσει σε όλον τον πλανήτη, οι θάνατοι και διασωληνομένοι δεν αυξάνονται -ακόμη τουλάχιστον- σε τόσο τρομακτικούς ρυθμούς. Παίζει ρόλο, βέβαια, και το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει στα αγγελτήρια θανάτων: το γεγονός ότι πρόσφατα 105 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία μέρα δε μας προκαλεί, δυστυχώς, τόσο μεγάλη εντύπωση.
Οι άνθρωποι σιγά-σιγά μετατρέπονται σε αριθμούς, όσο όλοι ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία στροφή πριν τον τερματισμό. Οι πλέον αρμόδιοι επιστήμονες γνέφουν, άλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς η Όμικρον κυριαρχεί σε όλον τον πλανήτη.
Το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έδωσε την ευκαιρία στον Anthony Fauci, επικεφαλής της επιτροπής επιδημιολόγων των ΗΠΑ και σύμβουλος του Προέδρου Joe Biden, να εκφράσει διαδικτυακά την άποψή του για τη μετάλλαξη που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες.
«Ελπίζω να ισχύσει κάτι τέτοιο» είπε κάπως διστακτικά ο Δρ. Fauci στην ερώτηση για το κατά πόσο η Όμικρον θα είναι το τέλος της πανδημίας, πριν συνεχίσει: «αυτό όμως θα βγει αληθινό μόνο στην περίπτωση που δεν έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη η οποία θα μπορεί να προσπερνά το ανοσοποιητικό μας σύστημα».
Τόνισε, βέβαια, ότι ο απίστευτα υψηλός αριθμός κρουσμάτων (είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ είχαν άνοδο της τάξης του 95% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες) σίγουρα λειτουργεί αθροιστικά χτίζοντας συλλογική ανοσία, η οποία όμως θα δώσει τέλος μόνο αν δε συνεχιστούν οι μεταλλάξεις.
Τελικά, το ζήτημα είναι πότε ακριβώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Άλλωστε, ο κορυφαίος επιδημιολόγος φρόντισε να τονίσει πως η μοναδική μεταδοτική ασθένεια η οποία έχει εξαλειφθεί παγκοσμίως είναι η ευλογιά. Όλες οι υπόλοιπες συνεχίζουν να απασχολούν σε ενδημικό βαθμό. Κάτι που ελπίζουμε να συμβεί, δηλαδή, και με τον κορονοϊό.
Με άλλα λόγια, έχουμε κάποιους λόγους αισιοδοξίας σχετικά με την Όμικρον, κανείς όμως δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το αν τελείωσε η μεγάλη αυτή περιπέτεια για τις κοινωνίες των ανθρώπων. Δυστυχώς, είναι ακόμα νωρίς για απόλυτα σίγουρες και τεκμηριωμένες εκτιμήσεις.