Telosa, η ουτοπική πόλη που οραματίστηκε ένας δισεκατομμυριούχος
- 27 ΑΥΓ 2022
Για τον δισεκατομμυριούχο Marc Lore, λοιπόν, αυτή η πόλη ονομάζεται Telosa, θα αποτελείται από φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια που θα έχουν κατασκευαστεί από το μηδέν και θα απλώνεται σε περίπου 150.000 στρέμματα στη νοτιοδυτική έρημο των ΗΠΑ, μεταξύ Νεβάδας, Αριζόνας και Γιούτας.
Η είδηση για το όραμα του 51χρονου δεν είναι καινούργια. H Telosa ανακοινώθηκε από τον ίδιο πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Πρόσφατα, όμως δημοσίευσε νέες εικόνες και στοιχεία για το εγχείρημά του, που μοιάζει βγαλμένο από sci-fi ιστορία.
Πριν γνωρίσουμε καλύτερα την Telosa, όμως, ας κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις με τον δημιουργό της. Ο Marc Lore είναι επιχειρηματίας, επενδυτής, ιδιοκτήτης δύο ομάδων του NBA (Minnesota Timberwolves και Minnesota Lynx) και πρώην Διευθύνοντας Σύμβουλος του τμήματος ηλεκτρονικού εμπορίου της Walmart.
Telosa, η eco-friendly (και όχι μόνο) πόλη του μέλλοντος
Η Telosa είναι μία από τις σχεδόν δώδεκα προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε όλο τον κόσμο και στοχεύουν στην οικοδόμηση βιώσιμων και υπερσύγχρονων πόλεων από την αρχή. Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG του Bjarke Ingels, που έχει αναλάβει το πρότζεκτ, είναι «μία πόλη ανοιχτή, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς η οποία θα βασίζεται σε μια διαφορετική εκδοχή του καπιταλισμού».
«Ο μόνος λόγος να δημιουργήσεις – χτίσεις μια πόλη στην έρημο είναι για να ανήκει στην ίδια την κοινότητα. Να απολαμβάνεις αυτά που σου προσφέρει η γη και να επιστρέφεις τα οφέλη στους κατοίκους της. Με τους φόρους που θα πληρώνονται, τα χρήματα να επιστρέφουν στην πόλη για υποδομές -δρόμους, σήραγγες και γέφυρες – ώστε όλοι να γνωρίζουν ακριβώς πού πηγαίνουν τα χρήματά τους», εξηγεί ο Lore που δεν επέλεξε τυχαία να ονομάσει την πόλη Telosa.
To όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «τέλος» (σκοπός), καθώς ο enterpreneur σχεδιάζει να προσφέρει στους πολίτες της ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις συγκοινωνίες. Οι κάτοικοι θα μπορούν να χτίσουν τα δικά τους σπίτια και να τα πουλήσουν, θα κυκλοφορούν με αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα -αν και οι θα είναι μικρές ώστε να καλύπτονται άνετα με τα πόδια- και η πόλη θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Δε χτίζουμε απλώς μια νέα πόλη – αυτό είναι ένα νέο μοντέλο για την κοινωνία», δήλωσε ο Lore σε διαδικτυακή συνεδρίαση του δημαρχείου της Telosa στα τέλη Ιουλίου, προσθέτοντας ότι η Telosa θα «μας χωράει όλους ισότιμα».
Όπως παρατηρούμε στις ψηφιακές αναπαραστάσεις του Bjarke Ingels, του Δανού αρχιτέκτονα, η πόλη θα είναι πνιγμένη στη βλάστηση, θα έχει θερμοκήπια, διαμορφωμένα πάρκα με πεζοδρόμια και χώρους γυμναστικής, κτίρια με μεγάλα μπαλκόνια και απρόσκοπτη θέα στον αστικό ιστό και στο πράσινο, φυσικό τοπίο και τον περίφημο ουρανοξύστη Equitism Tower, το σήμα κατατεθέν της Telosa.
Το μη κερδοσκοπικό Telosa Community Foundation θα αγοράσει το κομμάτι γης, που είναι μέχρι σήμερα αναξιοποίητο, εκεί όπου θα ανυψωθεί η πόλη, ενώ θα συνδράμει με δωρεές για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της στέγασης των κατοίκων της.
Σύμφωνα με τον Lore, το αρχικό πλάνο είναι μέχρι το 2030 η Telosa να κατοικείται από 50.000 ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η πρώτη αυτή φάση θα στοιχίσει 25 δισ. δολάρια, ενώ το συνολικό έργο αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 δισ. δολάρια, με την πόλη να φτάνει τον στόχο του πληθυσμού των 5 εκατομμυρίων κατοίκων μέσα σε 40 χρόνια.
Μέχρι να λάβει την πολυπόθητη έγκριση, η Telosa παραμένει μία ουτοπία στην οποία όλοι θα θέλαμε να ζούμε.