Dimitris Kapantais / SOOC
ΤΕΜΠΗ

Τέμπη: Οι συγγενείς των θυμάτων ήταν στη Βουλή, οι βουλευτές όχι

Όσα έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση για το πόρισμα της Εξεταστικής. Το πόρισμα, φυσικά, δεν αποδίδει ευθύνες σε κανέναν υπουργό.

Την Τετάρτη (20/3) πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας. Το πόρισμα, φυσικά, δεν αποδίδει ευθύνες σε κανέναν υπουργό, μόνο στον σταθμάρχη Λάρισας, αλλά και στους δύο μηχανοδηγούς των μοιραίων αμαξοστοιχιών.

Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν η αναμενόμενη, καθώς επέμειναν πως γίνεται συγκάλυψη ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα. Η μη αποδοχή των ευθυνών από το κυβερνών κόμμα, μάλιστα, έγινε ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: Η συντριπτική πλειονότητα της ΝΔ δεν έδωσε καν το παρών στη χθεσινή συνεδρίαση.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση έλειπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (βρισκόταν στην τελετή παραλαβής στρατιωτικών ελικοπτέρων) με το highlight της συζήτησης, ωστόσο, να είναι άλλο: Για πολλές ώρες, μόνο 20 από τους 158 «γαλάζιους» βουλευτές έδωσαν το παρών.

Όσοι βουλευτές τελικά βρέθηκαν στη Βουλή, άκουσαν τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον εισηγητή της πλειοψηφίας, Λάζαρο Τσαβαλίδη, να επαναλαμβάνουν πως από την έρευνα της Βουλής δεν προέκυψαν ενδείξεις για ευθύνες του αρμόδιου υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή (έλειπε επίσης) ή άλλου πολιτικού προσώπου.

Ο εισηγητής της ΝΔ επέμεινε στα περί ανθρώπινου λάθους, τονίζοντας πως εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

Τα γεμάτα θεωρεία

Σε αντίθεση με τους περισσότερους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στη Βουλή βρέθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι γέμισαν τα θεωρεία. Στο πλευρό τους και όσοι επέζησαν του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Οι τοποθετήσεις και των τριών (Μ. Βορίδη, Δ. Μαρκόπουλο, Λ. Τσαβαλίδη), όπως ήταν λογικό, προκάλεσαν την οργή των συγγενών των θυμάτων, αλλά και όσων ζητούν το αυτονόητο, να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη:

 

O Χρήστος Κωνσταντινίδης ο οποίος έχασε τη σύζυγό του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, χειροκρότησε δηκτικά τα λεγόμενα του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλου όταν ισχυρίστηκε ότι η καλύτερη απάντηση στις 57 οικογένειες είναι η «δομική μεταρρύθμιση». «Η εξεταστική είναι το τρίτο έγκλημα, δηλαδή το έγκλημα της συγκάλυψης. Νομίζω ότι το ζούμε στη σημερινή μέρα», δήλωσε.

«Περί Ευθύνης Υπουργών»

Η Εξεταστική Επιτροπή, δείχνοντας ξεκάθαρη διάθεση να αποκλείσει το ενδεχόμενο οποιαδήποτε ευθύνης πολιτικού προσώπου, επικαλέστηκε και το άρθρο 86 του Συντάγματος. Σε αυτό το άρθρο στηρίζεται και ο νόμος «Περί Ευθύνης Υπουργών».

Υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος προβλέπει πως «μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεται σε ισχύ ακόμη και μετά την τελευταία αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε το 2019, και συνεχίζει να αποτελεί ένα διαχρονικό εμπόδιο.

Αυτόματα, το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Πότε θα αλλάξουν οι διατάξεις που δεν επιτρέπουν στους υπουργούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, δίχως τη μεσολάβηση της Βουλής. Η απάντηση ίσως είναι το «ποτέ», αν σκεφτούμε πως ούτε ο θάνατος 57 συνανθρώπων μας δεν κατάφερε να αλλάξει το νόμο.