FITNESS

Θέλει τρέλα για να παίξεις σκουός

Εμείς πήγαμε, παίξαμε και βρήκαμε έναν “τρελό” προπονητή σκουός για να μας εξηγήσει το γιατί. Μας είπε επίσης πώς, πού και πόσο.

Το σκουός είναι ένα παρεξηγημένο άθλημα. Αν ρωτήσεις εκεί έξω, οι περισσότεροι θα σου πουν ότι είναι αυτό με το μπαλάκι στον τοίχο. Πολλοί νομίζουν πως παίζεις μόνος σου, ότι όταν παίζεις με συμπαίκτη είναι απλώς φιλικές μπαλιές σαν τις ρακέτες, πολλοί το έχουν για το ξαδερφάκι του τένις που το θυμάσαι τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Τίποτα, όμως, δεν είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Το σκουός είναι ένα συναρπαστικά γρήγορο και ανταγωνιστικό άθλημα που παίζεται με δύο παίκτες (ή πιο σπάνια με τέσσερις παίκτες). Αυτό καταλάβαμε με την ευκαιρία του VSC Squash Open 2014.

Είδαμε παίκτες να πετάνε ρακέτες, να φωνάζουν στο διαιτητή, να τρέχουν πάνω κάτω σε αυτό το μικρό γήπεδο των δέκα μέτρων, να σφίγγουν γροθιές σε κερδισμένους πόντους και να χειροκροτάνε τον αντίπαλο τους σε μία ωραία ενέργεια. Είδαμε ακόμα και παίκτες του τένις να κατεβαίνουν στα πρωταθλήματα του σκουός και παθιάζονται σαν τους παίκτες του αθλήματος.

Παίξαμε κιόλας και είδαμε ότι αυτό που είναι φαινομενικά βαρετό όταν είσαι έξω από το γήπεδο μπορεί να γίνει εξαιρετικά συναρπαστικό μέσα. Γι’ αυτό μιλήσαμε με έναν τον παίκτη και προπονητή Γιώργο Αδάμη, και αυτός μας εξήγησε τα πως και τα γιατί.

Γιατί να παίξει κάποιος σκουός; Τι είναι τόσο συναρπαστικό;

Καταρχήν είναι αγχολυτικό. Βγάζεις όλη σου την ένταση και μετά ηρεμείς. Αν κάποιος ψάχνει για μια υγιεινή διέξοδο στο στρες και τα προβλήματα ήρθε στο σωστό άθλημα. Μιλώντας για υγεία, έχει ανακηρυχτεί από το Forbes το πιο υγιεινό άθλημα στον κόσμο κάτι που έγινε συγκρίνοντας στατιστικά πολλών αθλημάτων. Μπορεί να φαίνεται βαρετό απ’ έξω αλλά μέσα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Είναι και το πιο γρήγορο άθλημα ρακέτας. Δεν υπάρχει πιο  συναρπαστικό.

Εσύ, προσωπικά, γιατί παίζεις;

Εγώ ξεκίνησα εντελώς τυχαία στα δεκατέσσερα λόγω του πατέρα μου. Μέχρι τότε ήμουν καθαρά μπασκετικός. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν μου έκανε κλικ.  Αλλά όταν δοκίμασα κόλλησα. Μετά άρχισα να βελτιώνομαι, τώρα πλέον για τα ελληνικά δεδομένα είμαι σε ένα πολύ καλό επίπεδο σαν παίκτης, οπότε με κέρδισε το άθλημα και εργάζομαι και σαν διπλωματούχος Level 1 προπονητής.

Μιας και εδώ είναι η στήλη Fitness, από γυμναστική κάνουμε τίποτα;

Το άθλημα είναι συνδυασμός αερόβιας με αναερόβια προπόνηση. Έχει απότομες εκκινήσεις, επιταχύνσεις, σταματήματα και όλα αυτά σε ένα αρκετά υψηλό ρυθμό. Και χρειάζεται και βελτιώνει την ταχύτητα στην κίνηση, την ευλυγισία, την ισορροπία, τη δύναμη των ποδιών, την ελαστικότητα, τη φυσική κατάσταση.  Πάλι, δεν φαίνεται απέξω, πολλοί νομίζουν ότι οι παίκτες απλώς περπατάνε γρήγορα αλλά δεν είναι το τρέξιμο που κουράζει. Όταν πας στη μπάλα, πρέπει να επιβραδύνεις, να χαμηλώσεις, να χτυπήσεις τη μπάλα, να σηκωθείς και να τρέξεις για την επόμενη. Αυτό είναι που κουράζει.

Την κοιλιά τη ρίχνουμε με το σκουός ή μαθαίνουμε να την κουβαλάμε;

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να χάσεις την κοιλιά. Χάνεις πολλά κιλά ιδρώτα και τις περισσότερες θερμίδες στην μία ώρα από οποιοδήποτε άθλημα.  Και επειδή χρειάζεται όλη την ώρα να χαμηλώνεις, οι γυναίκες που παίζουν έχουν εντυπωσιακούς γλουτούς.

A, ωραία, για πες για τις γυναίκες; Πως τα πάει σε αυτόν τον τομέα το άθλημα, έχει

Έχει, αλλά όχι όσες θα θέλαμε. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατέβηκαν 18 αθλήτριες και ήμασταν ευχαριστημένοι. Στην πανελλήνια κατάταξη είναι γύρω στις 88 αθλήτριες.

Δεν εννοούσα αυτό αλλά τέλος πάντων. Καλές;

[Γέλια] Δεν είναι πολλές αλλά είναι καλές. Ειδικά οι τρεις που στελεχώνουν την εθνική, η Ελίζα Καργιώτη, η Ζέτα Τζαμαλούκα και η Νικόλ Ποζίδου έχουν πολύ σημαντικές διακρίσεις.

Καλά αφού επιμένεις… το επίπεδο των ανδρών;

Έχουμε γύρω στους 480 άντρες που έχουν πάρει μέρος έστω και σε ένα τουρνουά. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό με ντόπιους αλλά και ομογενείς παίκτες που έχουν μάθει σκουός στο εξωτερικό. Ο Paul Gregory για παράδειγμα ήταν Νο.9 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Φαμπιάν Καλαιτζής και ο Πέτρος Τζαμαλούκας έχουν συμμετάσχει στο PSA Tour που είναι το παγκόσμιο επαγγελματικό σιρκουί.

ΟΚ, ψήθηκα αν και είναι αργά για να γίνω πρωταθλητής. Αν ξεκινήσω τώρα, πόσο θα μου πάρει να μάθω; Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω, θέλει δάσκαλο;

Αν έχεις επαφή με τον αθλητισμό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Το πολύ έναν δύο μήνες. Αν δεν έχεις λίγο παραπάνω. Και είναι καλύτερα να σου δείξει κάποιος καθηγητής γιατί υπάρχει και ένα θέμα ασφάλειας από τη στιγμή που και οι δύο παίκτες κινούνται στο ίδιο χώρο. Κατά τα άλλα ρακέτα, παπούτσια με non-marking sole και οποιαδήποτε αθλητικά ρούχα. Αλλά στα περισσότερα club σου δανείζουν την ρακέτα χωρίς χρέωση για να ξεκινήσεις και μετά αγοράζεις μία που να σου ταιριάζει. Τα διάφορα μοντέλα κοστίζουν 50 έως 150 ευρώ και μπορεί να βρει κανείς παλιά μοντέλα σε πολύ καλές τιμές στο ίντερνετ.

Πού παίζουμε και πόσο κοστίζει;

Το κόστος αν δεν έχεις συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο με σκουός είναι συνήθως 10 ευρώ ανά ώρα ανά άτομο. Για να παίξουν έναν αγώνα δηλαδή, δύο παίκτες θα πληρώσουν 20 ευρώ σύνολο. Τώρα γήπεδα… πανελλαδικά υπάρχουν 35-40 γήπεδα. Στην Αθήνα υπάρχουν 15 γήπεδα (Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών, Vari Sports Club, Holmes Place Maroussi και Voula Squash), στη Θεσσαλονίκη  είναι 3 γήπεδα (Aquaforum, Hyatt Regency Casino) ενώ υπάρχουν γήπεδα στο Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τη Μύκονο, την Κεφαλλονιά και τη Ρόδο.

Εσύ πού παίζεις;

Στο Aquadome Sports And Country Club στην Βάρη.

Ωραία, σε ευχαριστώ πολύ.

Εγώ ευχαριστώ.

Exit mobile version