Τι αλλαγές έρχονται για τα τατουάζ μέσα στο 2022
- 29 ΔΕΚ 2021
Τα νέα δεδομένα περιλαμβάνουν σειρά διαφορετικών απαιτήσεων από όσες ίσχυαν έως τώρα και δεν επιτρέπουν πια μία σειρά ουσιών που υπήρχαν στα μελάνια των τατουάζ επί δεκαετίες.
Με λίγα λόγια, απαγορεύεται η χρήση περισσότερων από 4.000 χημικών ουσιών που κρίνονται ως επικίνδυνες. Μία είναι η ισοπροπυλική αλκοόλη (συστατικό που διασφαλίζει ότι το ιξώδες του μελανιού μπορεί να μειωθεί, ενώ αποτρέπει το άφρισμα -εν τούτοις είναι ερεθιστικό για τα μάτια), που σύμφωνα με τους προμηθευτές υπάρχει στις περισσότερες χρωστικές της αγοράς. Ως εκ τούτου, οι νέες απαιτήσεις σύνθεσης οδηγούν στην εκ νέου σύνθεση των μελανιών.
Εκτός από τις καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες (CMR), ο κανονισμός εξαιρεί και ερεθιστικές για το δέρμα, ουσίες που είναι «διαβρωτικές ή βλαβερές για τα μάτια», όπως και άλλες που έχουν ήδη ρυθμιστεί στα καλλυντικά προϊόντα.
Γιατί ανησυχούν οι tattoo artists
Σύμφωνα με το Politico οι νέοι κανονισμοί «προκαλούν ανησυχία στους tattoo artists αφού πιστεύουν ότι θα προκαλέσουν ζημιά στις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη». Οι οποίες επιχειρήσεις ήταν κλειστές κατά τη διάρκεια των πρώτων lockdown και ούτως ή άλλως δοκιμάζονται.
Οι δε, κατασκευαστές μελανιών εξηγούν ότι άργησαν να βρουν μελάνια αντικατάστασης και δεν είναι σίγουροι πως θα έχουν την ίδια «ζωντάνια» και αντοχή. Τόνισαν και ότι τα νέα δεδομένα ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων tattooists σε σχέση με αυτούς που εργάζονται εκτός ΕΕ και ότι «προωθεί την αναβίωση των λεγομένων backyard tattooists, δηλαδή των παράνομων».
Υπάρχει θέμα υγείας με τα τατουάζ;
Οι έρευνες που έχουν γίνει για τα μελάνια των tattoos δεν έχουν καταλήξει στο αν -δεδομένα- προκαλούν καρκίνο. Ορισμένες από τις ουσίες που υπάρχουν σε αυτά, έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνες, εν τούτοις δεν έχει αποδειχθεί η άμεση σύνδεση (tattoo = καρκίνου).
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 κατέληξε στο ότι οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ καρκίνων του δέρματος που προκύπτουν σε tattoos «πρέπει να θεωρούνται ως τυχαία, μέχρι στιγμής». Τέσσερα χρόνια αργότερα, σε άλλη μελέτη αναφέρθηκε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι «σχετικά σπάνιες» και «γενικά απρόβλεπτες», ενώ τείνουν να προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα ή δερματικές λοιμώξεις.
Ερευνητές από το Lund University της Ελβετίας εξήγησαν ότι ουδέποτε είχε μελετηθεί οι «μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία» και το αν τα tattoos συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και για αυτό είπαν εκείνοι να κάνουν κάτι για αυτό. Τα ευρήματα τους αναμένεται να δημοσιευτούν στα τέλη του 2022.
Ο expert στο European Chemicals Agency (ECHA), Μark Blainey, ο οποίος ήταν μεταξύ αυτών που αποφάσισαν για τα νέα μέτρα, ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση του νέου κανονισμού δεν είναι να αποδεκατίσει τις επιχειρήσεις των tattoos, αλλά να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια «με την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στο δέρμα και άλλων επιπτώσεων στην υγεία». Θύμισε ότι επτά χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σλοβενία και Ελβετία) έχουν ήδη ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία κατευθυντήριες γραμμές για τα μελάνια των tattoos το 2003 και το 2008.
Πρόβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, στις αλυσίδες εφοδιασμού», την ώρα που tattoo artists αναφέρουν πως αντιμετωπίσουν ήδη προβλήματα με προμήθειες, καθώς οι κατασκευαστές δε διαθέτουν ό,τι χρειάζονται -ακόμα και δεν τους λένε πότε θα το έχουν.
Λίγες ημέρες πριν εφαρμοστούν τα νέα δεδομένα για τα τατουάζ, δεν υπάρχει ενημέρωση για τα πρόστιμα ή τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης. Ούτε για το αν όντως, θα εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός από τις 4/1.
Το OneMan επικοινώνησε με επιχείρηση που λειτουργεί στην Ελλάδα και επιβεβαίωσε τα της μη επίσημης ενημέρωσης -στο όποιο επίπεδο. Έμαθε και ότι υπάρχουν ήδη tattoo parlors που χρησιμοποιούν vegan και cruelty free χρώματα και ως εκ τούτου, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ούτως ή άλλως.