Matt Dunham / AP
ΚΟΣΜΟΣ

Τι αλλάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Εθνικός ύμνος, σημαίες και χαρτονομίσματα: Τι γραφειοκρατικές αλλαγές πρόκειται να γίνουν στη χώρα ύστερα από τον θάνατο της μακροβιότερης μονάρχη στον πλανήτη.
Η είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ προκάλεσε θλίψη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη. Η ανακοίνωση στο ευρύ κοινό έγινε από τον κεντρικό παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων του BBC, ο οποίος με τρεμάμενη φωνή έκανε γνωστό το πένθιμο ανακοινωθέν. Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα, τα social media κατακλύστηκαν από posts χιλιάδων ανθρώπων που εξέφραζαν τα συλλυπητήριά τους για τον χαμό της βασίλισσας.

Η Αγγλία έχει βυθιστεί σε δεκαήμερο εθνικό πένθος, με το κράτος ουσιαστικά να παραλύει ως την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο θάνατος της μακροβιότερης βασίλισσας στον πλανήτη πρόκειται να κοστίσει στη χώρα εκατομμύρια λίρες. Αυτός, όμως, δεν είναι ο μόνος βραχνάς της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Liz Truss.

Κι αυτό γιατί το κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ξεκινήσει μια σειρά από μεγάλες αλλαγές, οι οποίες αφορούν τον εθνικό ύμνο, τα νομίσματα, τις σημαίες, τις επιγραφές και οτιδήποτε άλλο είχε μέχρι πρότινος τη σφραγίδα της βασίλισσας.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι χρονοβόρα, καθώς, κατά τα ρεπορτάζ, ίσως κρατήσει ακόμη και δύο χρόνια. Ας δούμε μερικές εξ αυτών των αλλαγών αναλυτικά:

Σημαίες

Στην Αγγλία κυκλοφορούν χιλιάδες σημαίες πάνω στις οποίες υπάρχει η ένδειξη EIIR (Elizabeth II Regina). Όλες αυτές θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέες, που θα αναφέρουν τον βασιλιά Κάρολο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις στολές των στρατιωτικών που έχουν κεντημένη την ίδια ένδειξη.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, επίσης, εάν θα σχεδιαστεί εκ νέου η βασιλική τετράγωνη σημαία. Η έκδοση που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα η βασίλισσα αποτελούταν από τέσσερα τεταρτημόρια που αντιπροσώπευαν τη Σκωτία, την Ιρλανδία και δύο την Αγγλία. Κανείς δεν γνωρίζει εάν στο νέο θα υπάρχει και το ουαλικό στοιχείο.

Χαρτονομίσματα

Το 1960, το πρόσωπο της Βασίλισσας Ελισάβετ άρχισε να κοσμεί τα χαρτονομίσματα της χώρας. Σήμερα υπολογίζεται πως κυκλοφορούν 4,5 δισ. χαρτονομίσματα στερλινών με το πρόσωπο της βασίλισσας, η συνολική αξία των οποίων αγγίζει τα 80 δισ. λίρες. Η αντικατάστασή τους με το πρόσωπο του Καρόλου αναμένεται να κρατήσει περισσότερο από δύο χρόνια. Τον ίδιο βραχνά πρόκειται να αντιμετωπίσουν αρκετά κράτη της Κοινοπολιτείας που έχουν τη μορφή της Ελισάβετ στα χαρτονομίσματα και τα νομίσματά τους.

Εθνικός ύμνος

Μια από τις πρώτες αλλαγές – και λιγότερο χρονοβόρες – θα είναι η αλλαγή του στίχου του εθνικού ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου από God save our gracious Queen σε God save our gracious King. Ωστόσο, πρόκειται να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να συνηθίσουν οι πολίτες του κράτους αυτή την αλλαγή.

Γραμματόσημα

Τα γραμματοκιβώτια των βασιλικών ταχυδρομείων μέχρι σήμερα φέρουν το έμβλημα της βασίλισσας Ελισάβετ. Ωστόσο, δύσκολα θα αφαιρεθεί καθώς υπάρχουν ακόμη παλιότερα με τα αρχικά GR του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄, που πέθανε σε ηλικία 57 ετών το 1952.

Το βασιλικό ταχυδρομείο της χώρας αναμένεται, εντούτοις, να αντικαταστήσει τα γραμματόσημα που φέρουν τη μορφή της Ελισάβετ, με εκείνη του Καρόλου.

Exit mobile version