ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι αμαξάρες οδηγείς ρε Batman; (aka Τα καλύτερα batmobiles)

Με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας 'Batman Vs Superman', το Oneman σας παρουσιάζει όλα τα cool as hell αυτοκίνητα του 'Ανθρώπου Νυχτερίδα'!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, μιας και σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε ήδη πάρει εισιτήρια για να πάτε στην πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου ‘Batman Vs Superman’. Ποιος Superman κουκλίτσα μου; Εμείς, τασσόμαστε όλοι στο πλευρό του σωτήρα του Gotham City και οι λόγοι είναι απλοί. Αντί να έχει να κάνει με τη γλυκανάλατη Παρθενόπη που ακούει στο όνομα ‘Lois Lane’, παίζει παραδοσιακά με ένα –πιο sexy πεθαίνεις- κοριτσάκι που φοράει επίσης στολή. Τόσο κολλητή, που στοιχειώνει τα όνειρά σου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή.

Ο Batman είναι ο δικός μας ήρωας γιατί θα μπορούσε, λέμε τώρα, να είναι ένας από εμάς. Δεν έχει υπερδυνάμεις, δεν βγάζει laser από τα μάτια. Είναι απλά ένας badass τύπος που έχει τόσο χρήμα, που ο teammate του που ακούει στο όνομα Alfred, του ετοιμάζει μία σειρά από super cool gadget για να βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο του οργανωμένου εγκλήματος. Ανάμεσά τους και το θρυλικό Batmobile. Διάολε, ήρωας χωρίς supercar γίνεται; Δεν γίνεται!

 

Στο πέρασμα του χρόνου αυτό έχει αλλάξει, έχει εκσυγχρονιστεί αλλά διατηρεί πάντα βασικές αρχές. Είναι μαύρο, τρομακτικό στην όψη, γρήγορο σαν World Rally Car και ανθεκτικό σαν τανκ. Ειδικά η νέα του εκδοχή, στην ταινία του Zack Snyder, συνεχίζει εκεί που κάθε άλλο αρκουδάκι σταματά. Κοινώς, Duracell. Γύρω του έπεφταν κτίρια σαν τραπουλόχαρτα αλλά είναι το αυτοκίνητο του Batman ρε! Αλήθεια, πιστεύετε πως μπορεί κάτι να το σταματήσει;

Βρέθηκα στην avant premiere καλεσμένος της Tanweer κι ενώ οι υπόλοιποι θεατές εστίαζαν σε πλοκή, εφέ, ερμηνείες, σενάριο και τα λοιπά στα οποία εστιάζει κάθε σινεφίλ, το δικό μου το μυαλό ήταν στο Batmobile. Όταν αυτό έκανε την εμφάνισή του, άρχισα να χειροκροτώ μόνος μου στην αίθουσα. Ακολούθησε λίγη γιούχα και μερικά κουβαδάκια ποπ κορν στο κεφάλι μου αλλά δεν βαριέσαι.

 

Ωστόσο, είχε μία τόση δα ατέλεια (ή μόνιμο πια χαρακτηριστικό;) που με ξενέρωσε περισσότερο από την επιλογή του Ben Affleck για το ρόλο του μαυροφορεμένου τύπου που το οδηγάει. Ήταν σχεδόν αθόρυβο, τύπου Formula E. Λες και ο Alfred (τον οποίο, by the way, υποδύεται πλέον ο ένας και μοναδικός Jeremy Irons) ξερίζωσε από τα σωθικά του έναν φασαριόζικο V8 και στη θέση του έβαλε ηλεκτροκινητήρες και υβριδική τεχνολογία. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ‘υβρίδιο’ δεν είναι ο Batman; Ο ‘Άνθρωπος Νυχτερίδα’; Ίσως τελικά να του ταιριάζει περισσότερο…

Η πρώτη φορά που ο Batman ‘οδήγησε’ ήταν πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Θα έπρεπε να είναι πια αντίκα!

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο ήρωας αυτός δεν γεννήθηκε για το σινεμά, δεν δημιουργήθηκε για την τηλεόραση. Οι πρώτες αναφορές για ανθρώπους που είδαν τον Batman, αφορούν αναγνώστες των Detective Comics, πίσω στη δεκαετία του ’30. Η παρθενική φορά που ο ‘Άνθρωπος Νυχτερίδα’ βρέθηκε πίσω από το τιμόνι, ήταν το 1939 και το τεύχος #27. Ωστόσο, έπρεπε να φτάσουμε στο 1941 για να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το όνομα ‘Batmobile’. Ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο για τον ήρωα της ιστορίας, που και μόνο αντικρίζοντάς το, ξέρεις ποιος το οδηγεί.

Το πρώτο Batmobile έκανε την εμφάνισή του πριν από 75 χρόνια!

Έκανε ντεμπούτο στο κόμικ Batman, τεύχος #5, ενώ στο τεύχος #20 κατάφερε να γίνει και πρωτοσέλιδο! Ακολούθησαν διάφορες εκδοχές, σε διάφορα σχήματα – άλλωστε όταν έχουμε να κάνουμε μόνο με μία στατική εικόνα, ο σκιτσογράφος είναι ελεύθερος να οργιάσει. Κι αυτό ακριβώς συνέβαινε έως το 1966 που ο ήρωας με τη μαύρη κάπα εμφανίστηκε στη μικρή οθόνη.

Το πρώτο πραγματικών διαστάσεων Batmobile (1966)

Το πρώτο Batmobile πραγματικών, ήταν δημιουργία του δαιμόνιου George Barris. Γεννημένος στο Σικάγο το μακρινό 1925, ήταν γιος των Ελλήνων μεταναστών, James Salapatas και Fanicia Barakaris. Ανέλαβε τη δημιουργία του την τελευταία στιγμή, είχε μάλιστα μόλις τρεις εβδομάδες για να ετοιμάσει κάτι για τα γυρίσματα. Αυτό σήμαινε πως έπρεπε να βρει ένα απλό αυτοκίνητο και να το ‘μεταμορφώσει’. Έδωσε ένα ολόκληρο δολάριο για να αγοράσει μία ταλαιπωρημένη Lincoln Futura Concept, έσκασε όμως άλλα 14.999 για να τη μετατρέψει στο πρώτο τηλεοπτικό Batmobile!

Ο Barris ποζάρει μπροστά στο άριστα διατηρημένο δημιούργημά του.

Το παραδέχομαι, ο Batman εκείνης της εποχής (τον υποδυόταν ο Adam West) φαντάζει λίγο περίεργος σήμερα. Το ίδιο και το αυτοκίνητό του αλλά σκεφτείτε πως ο Barris έπρεπε σε χρόνο μηδέν να φτιάξει κάτι αρκετά επιθετικό για να το βάζει στο γκαράζ του ένας υπέρ-ήρωας αλλά και αρκετά λειτουργικό ώστε να συμμετέχει σε τηλεοπτικά γυρίσματα!

Έκτοτε ο Barris δημιούργησε πολλά οχήματα που προκάλεσαν αίσθηση, ακόμα και ο KΙΤΤ ήταν δική του έμπνευση. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, είδε εκείνη τη Lincoln να πωλείται σε δημοπρασία έναντι 4.2 εκατομμυρίων δολαρίων!

Γκάζι στο σινεμά!

Το 1989 ο Batman μεταφέρθηκε στο σινεμά, με τον Tim Burton να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, τον Michael Keaton να ενσαρκώνει τον ήρωα της ιστορίας και τον Anton Furst να σχεδιάζει το νέο Batmobile. Ο άνθρωπος σχεδίαζε σκηνικά, όλο το Gotham City που είδαμε στην ομώνυμη ταινία αλλά και το Batman Returns που ακολούθησε τρία χρόνια μετά, ήταν δικό του δημιούργημα.

Αν και παραδέχομαι πως παρότι δεν ήταν άνθρωπος του χώρου των τεσσάρων τροχών, τα κατάφερε πολύ καλά. Χρησιμοποίησε ως βάση μία Chevrolet Impala του 1985, την άπλωσε, τη γέμισε πτερύγια και της έβαλε για καρδιά μία τουρμπίνα αεροπλάνου. Ίσως ό,τι πιο cool είδαμε σε εκείνες τις δύο ταινίες, αν φυσικά εξαιρέσουμε τη Michelle Pfeiffer ως Catwoman. Φυσικά, ήταν εξοπλισμένο με μία ατελείωτη φαρέτρα μυστικών όπλων: πετούσε bat-discs, έβγαζε καπνούς και έριχνε λάδια, είχε πολυβόλα, εκτόξευε σφαιρικές βόμβες κι άλλα πολλά που δεν άρεσαν στις παρέες του Joker και του Penguin.

Καλύτερα μείνε στη σπηλιά σου

Το Batmobile για την ταινία Batman Forever ήταν ίσως το χειρότερο που έχει μπει ποτέ στη σπηλιά του ήρωά μας και διόλου τυχαία, έχει επικριθεί όσο κανένα. Δεν βασιζόταν σε πραγματικό αυτοκίνητο, το είχε σχεδιάσει η Barbara Ling και είχε σχήμα που του χάρισε το παρατσούκλι ‘γιγάντιος φαλλός’, το σασί του θύμιζε κάτι από σκελετό και είχε παντού κρυφό φωτισμό. Ό,τι πρέπει για Μπουρνάζι πριν από καμιά δεκαριά χρόνια! Ανέβαινε και σε τοίχος κι ευτυχώς στο τέλος ο Riddler το ανατίναξε!

Το μαύρο όχημα του ‘Batman για πάντα’, έπρεπε να μείνει στη σπηλιά του για πάντα.

Όχι πως ο διάδοχός του ήταν καλύτερος βέβαια. Το όχημα για την ταινία Batman & Robin του 1997, την οποία σκηνοθέτησε ο Joel Schumacher, είχε την ίδια δημιουργό και ήταν το ίδιο άσχημο. Μονοθέσιο αυτή τη φορά, με το συνολικό του μήκος να αγγίζει τα 10 μέτρα!

Επιτέλους, ήρθε το Tumbler!

Κάπου εδώ, ήρθε η ώρα της εξομολόγησης. Το παραδέχομαι, καμία από τις προαναφερθείσες ταινίες του Batman δεν μου φάνηκε πραγματικά καλή. Όμως όλα άλλαξαν όταν ανέλαβε να παρουσιάσει με τον δικό του τρόπο τον ‘Άνθρωπο Νυχτερίδα’ ο Christopher Nolan. H τριλογία Batman Begins, The Dark Night και The Dark Night Rises ήταν απλά συγκλονιστική.

Τα εφέ ήταν next level, ο Christian Bale είναι ανησυχητικά καλός ακόμα κι αν ενσαρκώνει έναν ήρωα κόμικ και το Batmobile ήταν ακριβώς όπως θα το σχεδίαζα εγώ. Ή θα ήθελα να το κάνω αν το ταλέντο μου στο σχεδιασμό δεν σταματούσε σε ακατανόητες μουτζούρες. Ένα πρωτότυπο με το όνομα ‘Tumbler’, δημιούργημα και καλά του ειδικού τμήματος επιστημών της Wayne Enterprises, ένα όχημα που λίγο-πολύ είχε ως έμπνευση το σχέδιο του Frank Miller στο κόμικ The Dark Night Returns του 1986.

Όχημα με πανοπλία, που για το πρώτο μέρος της τριλογίας κατασκευάστηκε σε έξι κομμάτια για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Συν ένα ‘mini me’ σε κλίμακα 1 προς 3. Κι επειδή τους άρεσε τόσο να τα κατασκευάζουν και σε εμάς τόσο να τα βλέπουμε, στο τρίτο μέρος εμφανίζονται πολλά Tumbler, τα οποία έχουν μάλιστα περάσει στα χέρια της συμμορίας του ‘κακού’ Bane τον οποίο ενσάρκωνε ο Tom Hardy (αλήθεια, μόνο εγώ πιστεύω πως άξιζε το φετινό Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου;).

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως ο Batman αναγκάστηκε να βγάλει knock out μερικά από τα οχήματα που ο ίδιος δημιούργησε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άτρωτα. Μετά από αυτό, λογικό είναι που τώρα τα βάζει και με τον φλώρο τον Superman.

 

Νυχτερίδα made in Korea

Όμως ο ‘Άνθρωπος Νυχτερίδα’ έχει εμπνεύσει και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν κατά καιρούς πειραματιστεί σε μοντέλα με την υπογραφή του. Όπως για παράδειγμα η KIA Motors που το 2012 κατασκεύασε οκτώ αυτοκίνητα επηρεασμένα από ήρωες της DC Entertainment, αρχής γενομένης από τον Batman.

Αφορμή ήταν η καμπάνια ‘Μπορούμε να γίνουμε ήρωες’ που αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της πείνας στην Αφρική. Για το παλικάρι μας, οι Κορεάτες επέλεξαν ένα Optima που –φυσικά- το έβαψαν σε μαύρο ματ χρώμα. Του έβαλαν χαμηλότερη ανάρτηση, LED προβολείς, ειδικού σχεδιασμού ζάντες 20 ιντσών, σπορ διπλές απολήξεις εξατμίσεων και… ειδικό φωτισμό στο κάτω μέρος του σασί! Στην εμπρός μάρκα έκλεβε την παράσταση το σήμα του Batman ενώ το κερασάκι στην τούρτα, ήταν πως στο πορτ παγκάζ είχε και μία στολή του! Κι αυτό δεν είναι τρολάρισμα!

Φυσικά τη παράσταση κλέβει η εμπρός μάσκα που φέρει το λογότυπο του Batman, του οποίου η μορφή είναι ανάγλυφη και στο πλάι του αυτοκινήτου. Στο εσωτερικό έχει επιλεχθεί μαύρο δέρμα με κίτρινες ραφές και πινελιές από σουέντ ενώ στο πορτ παγκάζ, κρύβεται μία… στολή του συγκεκριμένου ήρωα των κόμικ!

Batman powered by Nismo

Λίγους μήνες μετά, ανάλογη έμπνευση είχε και η Nissan. Αυτή τη φορά για να γιορτάσει τη συνεργασία της με τη Warner Bros. Πήραν λοιπόν ένα Juke Nismo 200ων αλόγων και το θέριεψαν οπτικά: με μαύρες ζάντες 18 ιντσών, ειδικού σχεδιασμού κεραία που θυμίζει πτερύγιο καρχαρία, το σήμα της νυχτερίδας εντός εκτός κι επί τ’ αυτά και μία κόκκινη ρίγα ωδή στο Batmobile του 1966, να σπάει τη μονοτονία του μαύρου ματ.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του οχήματος, είναι πως οι Ιάπωνες έβαλαν μικρούς προβολείς κάτω από τους καθρέφτες αλλά και προχώρησαν σε ειδική διαμόρφωση στους πρόσθιους προβολείς, ώστε όπου πέφτει φως, να αντανακλάται και το διάσημο λογότυπο του υπέρ-ήρωα!

Αυτά λοιπόν ήταν μερικά οχήματα που άντλησαν έμπνευση από τον ήρωα της DC Comics αλλά και τα batmobiles που χρησιμοποίησε στη μεγάλη οθόνη. Άλλα όμορφα σαν αμαρτία, άλλα κιτς σε όλο τους το είναι. Άλλα εκλεπτυσμένα και σμιλεμένα στη λεπτομέρεια, άλλα ανθεκτικά σαν τανκ. Όλα τους όμως, αυτοκίνητα με υπογραφή. Το σήμα της νυχτερίδας. Γιατί όπως λέει το ρητό (που μόλις σκαρφίστηκα για να βάλω και επίλογο): “Δείξε μου τα gadget σου να σου πω τι υπέρ-ήρωας είσαι”!

Exit mobile version