Searchlight Pictures/Alamy/Visualhellas.gr
ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι δεν πρέπει να αποκαλύπτεις πολύ νωρίς σε μια σχέση, σύμφωνα με ψυχολόγους

Καλή η ειλικρίνεια, όμως όλα θέλουν τον σωστό χρόνο.

Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που με το καλημέρα μιας σχέσης, κερνάω μια πλήρη έκδοση του εαυτού μου, ώστε να μη χάνουμε (εγώ κι εκείνος) τσάμπα τον χρόνο μας. Δεν κρύβω πράγματα του χαρακτήρα μου και δεν λιμάρω συμπεριφορές, όπως βάζω πολύ διακριτά όρια για το μέχρι πού μπορώ να φτάσω. Το αυτό επιθυμώ να κάνει και η άλλη πλευρά, ώστε να καταλάβω αν υπάρχει ελπίδα ή θα περάσει ο επόμενος ακροατής.

Στο μυαλό μου, ένα από τα make or break δυνητικής σχέσης είναι η μιζέρια. Όταν σε ρωτώ «πώς είσαι;» και μου απαντάς κάτι που περιλαμβάνει την ακρίβεια της καθημερινότητας, τα προβλήματα στη δουλειά και όλα τα άλλα σκατά που ζούμε δισεκατομμύρια άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη ως πραγματικότητα, βαριέμαι να περάσω ακόμα κι ένα ακόμα λεπτό μαζί σου.

Έχεις υγεία; Ναι. Έχουν υγεία οι άνθρωποι που σε νοιάζουν; Ναι. Τότε είσαι καλά. Πάμε λοιπόν, παρακάτω. Το να μου «φοράς» τον αρνητισμό σου, δεν αλλάζει κάτι. Ή μάλλον αλλάζει: τη σχέση που έχουμε. Αυτομάτως γινόμαστε δυο άγνωστοι. Επίσης, θα βοηθήσει περισσότερο αν κάνεις κάτι για να μην είσαι μίζερος. Από μια επίσκεψη σε επαγγελματία ψυχικής υγείας έως κάτι που να γουστάρεις να κάνεις (ένα χόμπι, ένα οτιδήποτε).

Όλα αυτά υπάρχουν, όπως σου είπα ήδη, στο δικό μου το μυαλό. Πάμε να δούμε τι προτείνουν οι ψυχολόγοι πως θα ήταν χρήσιμο να μην το αποκαλύπτουμε πολύ νωρίς σε μια σχέση μας, για να είμαστε όλοι καλά.

Το παρελθόν σου

Υπάρχει λόγος να αρχίσεις να αναλύεις το παρελθόν σου, δίνοντας κάθε τρυφερή λεπτομέρεια του αριθμού των σεξουαλικών παρτενέρ που είχες πριν γνωρίσεις αυτόν που έχεις απέναντι σου -ως νέο σου σύντροφο; Πραγματικά, θέλω να μάθω τη λογική του «με πόσους έχεις πάει», μαζί κι εκείνη που για δεκαετίες η επικρατούσα απάντηση των γυναικών -η οποία ήταν και απόλυτα αποδεκτή από τους άντρες- ήταν οι 3.

Δηλαδή, τι νόημα έχει να σου πω 3, 10, 103. Τι αλλάζει ως προς εσένα, εφόσον σου φέρομαι καλά -σε σέβομαι, νοιάζομαι εμπράκτως για εσένα και δεν σκαλίζω ανασφάλειές σου. Εκτός και αν με έχεις δει να κουβαλάω κάτι -σε απωθημένο, σύμπλεγμα, ανάμνηση ή συμπεριφορά. Οπότε φύγε έτσι κι αλλιώς. Οι ψυχολόγοι δεν πρέπει ποτέ να δίνουμε αυτήν την πληροφορία -για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, μελέτη έχει δείξει πως ένας κοινά αποδεκτός -ανεξάρτητα από το φύλο- αριθμός είναι οποιοσδήποτε από το 1 έως το 4. Δεν θα ασχοληθώ με το λόγο, γιατί έχω και πίεση τελευταία και είναι κρίμα να μου ανέβει για μια ασήμαντη αφορμή, όπως αυτή.

To ίδιο ενοχλητικό είναι να αποκαλύπτεις πολλά TMI για προηγούμενους συντρόφους. Δεν έχουν το παραμικρό νόημα. Μπορεί να οδηγήσουν εν τω μεταξύ, τον/τη νέα σου σύντροφο σε ανασφάλεια. Χρειάζεται; Όχι. Τότε πρόσεχε τι μοιράζεσαι και δη στην αρχή της σχέσης, όταν όλα είναι πολύ εύθραυστα ακόμα.

Τους βαθύτερους φόβους

Είναι γεγονός ότι όταν μοιραζόμαστε τους φόβους μας με το έτερον ήμισυ, δημιουργείται μια οικειότητα. Δεν χρειάζεται όμως, να το κάνουμε με το καλημέρα, καθώς τότε η εξομολόγηση μπορεί να γυρίσει σε μπούμερανγκ. Κατά τους ψυχολόγους, οι φόβοι μπορεί να είναι σαν ένας οδικός χάρτης για τα αδύναμα σημεία μας.

Άρα αν τους αποκαλύψουμε νωρίς, πριν καταλάβουμε τι καπνό πραγματικά φουμάρει η επιλογή μας, γινόμαστε ευάλωτοι σε χειραγώγηση ή εκμετάλλευση. Είναι χρήσιμο να μην αποκαλύπτουμε και τα δράματα της ζωής μας (πχ τον αλκοολισμό ενός άμεσου συγγενή) πριν βεβαιωθούμε πως αμφότεροι μπορούμε να τα διαχειριστούμε.

Τα οικονομικά σου

Η οικονομική διαφάνεια είναι σημαντική στις μακροπρόθεσμες σχέσεις, αλλά η έγκαιρη αποκάλυψη ευαίσθητων οικονομικών λεπτομερειών μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος ή κρίση. Σύμφωνα με έρευνα, το 38% των ζευγαριών αναφέρει τα οικονομικά προβλήματα ως την κύρια αιτία διαζυγίου.

Μήπως σε βοήθησα να καταλάβεις γιατί είναι χρήσιμο να μην ανοίγεις τους λογαριασμούς σου, τους πρώτους μήνες της σχέσης; Εάν τυχόν είσαι γυναίκα και βγάζεις περισσότερα από τον άντρα, κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεαστεί η δυναμική της σχέσης σας. Ίσως να προκύψει και η σκέψη πως ο άλλος (αυτός που βγάζει τα λιγότερα) σε εκμεταλλεύεται οικονομικά. To να μιλάμε για οικονομικά είναι άβολο.

Το timeline της σχέσης

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρονοδιάγραμμα (να πω καλύτερα πρόγραμμα;) για όλα τα πράγματα στη ζωή τους. Συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σχέσεων. Δηλαδή, μετά τον ένα χρόνο σχέσης, έρχεται η συγκατοίκηση για τουλάχιστον δυο χρόνια, πριν τον αρραβώνα και τον γάμο, με το πρώτο παιδί να εμφανίζεται στην εικόνα μετά τη συμπλήρωση των 30 ετών. Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει, είναι χρήσιμο να κρατάς για όλα μια πισινή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα δεν τον είδες, Γιάννη τον βάπτισες.

Τι θέλω να πω: μην τιγκάρεις το νέο σου σύντροφο με τις -συγγνώμη- μη ρεαλιστικές σου προσδοκίες. Ακόμα καλύτερα, ξεφορτώσου τις κι εσύ για να ζήσεις καλύτερα. Οι στόχοι σε μια σχέση προκύπτουν από την κοινή πορεία των δυο ανθρώπων, μέρα με την ημέρα. Χαλάρωσε και απόλαυσε το. Αλλιώς θα συγκρουστείς και θα απογοητευτείς. Μελέτη αποκαλύπτει πως η «πρόοδος του καθημερινού στόχου» μεταξύ υποστηρικτικών ζευγαριών είναι πολύ πιο σημαντική από τους άμεσους στόχους πολύ νωρίς στη σχέση.