Τι διαφορές έχει το νέο εμβόλιο της Sanofi από τα υπόλοιπα
Το όνομά του είναι Vidprevtyn, αποτελεί προϊόν της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας και παρουσιάζει κάποιες χαρακτηριστικές διαφορές από τα υπόλοιπα της αγοράς.
- 4 ΦΕΒ 2022
Άλλο ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού πρόκειται να προστεθεί στη φαρέτρα του υγειονομικού συστήματος της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα το απόγευμα της Πέμπτης.
Πρόκειται για το εμβόλιο Vidprevtyn της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρίας Sanofi, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η Sanofi ήταν μία από τις πρώτες εταιρίες που ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την μαζική παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού, ενώ ήδη από πέρυσι είχε ανακοινώσει πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙ, το εμβόλιο προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα και δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Τι είναι αυτό που το ξεχωρίζει από όλα τα άλλα και πώς μπορεί, κατά τους ειδικούς, να οδηγήσει αρκετούς σκεπτικούς στα εμβολιαστικά κέντρα;
Πώς λειτουργεί το νέο εμβόλιο
Το εμβόλιο Vidprevtyn της Sanofi είναι πρωτεϊνικό και δεν λειτουργεί με τη νεότερη τεχνολογία του mRNA. Συγκεκριμένα περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισχωρήσει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη ως εισβολέα και παράγει αμέσως αντισώματα για να τον εξοντώσει.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη χρησιμοποιείται και στα υπόλοιπα πρωτεϊνικά εμβόλια, με μία πολύ σημαντική διαφορά όμως: στην περίπτωση τόσο του εμβολίου της Sanofi όσο και της Novavax, το οποίο αναμένεται επίσης στη χώρα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στο εμβόλιο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πρωτεϊνικά που προκαλούν την παραγωγή της από τα ανθρώπινα κύτταρα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια της Sanofi κατά της εποχικής γρίπης και σε συνδυασμό με μια ουσία που δρα ως ενισχυτικό του εμβολίου προκαλεί την επιθυμητή ανοσία κατά του κορονοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο γενετικά τροποποιημένος ιός, από τον οποίο παράγεται η πρωτεΐνη καλλιεργείται σε κύτταρα σκώρου, ενώ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό. Η χορήγησή του θα γίνεται σε δύο δόσεις, ενώ, σ’ αντίθεση με τα υπόλοιπα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά, θα μπορεί να συντηρείται για ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
91% ως το 100% αντισώματα στις δοκιμές
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα νέα εμβόλια τόσο της Sanofi όσο και της Novavax, και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, ίσως είναι αυτά που θα πείσουν όλους εκείνους τους ανθρώπους που δεν έκαναν το εμβόλιο, φοβούμενοι της πιθανές παρενέργειες από τα εμβόλια που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία mRNA.
Η γαλλική φαρμακευτική εταιρία αρχικά σχεδίαζε να παραγάγει εμβόλιο mRNA, ωστόσο στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, εγκατέλειψε τις προσπάθειες, εξαιτίας της κυριαρχίας της BioNTech-Pfizer και της Moderna, αποφασίζοντας τελικά να στραφεί στα πρωτεϊνικά εμβόλια. Το Vidprevtyn δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο, πρόκειται να συμβεί άμεσα καθώς βρισκόμαστε στην τελευταία φάση δοκιμής του εμβολίου.
«Δεν περιμέναμε τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ και τις ρυθμιστικές εγκρίσεις για να ξεκινήσουμε την παραγωγή του εμβολίου» σημείωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρίες Sanofi στην Libération, καταλήγοντας: «Έχουμε ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου για να φροντίσουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στα αιτήματα, αφού αυτό εγκριθεί». Αν όλα πάνε καλά, λοιπόν, το Vidprevtyn θα κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά τον Απρίλιο.