Τι δουλειά έχει ένας πέτρινος ελέφαντας στη μέση του Αιγαίου;
- 7 ΣΕΠ 2021
Σίγουρα, το κάθε νησί έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά – εκείνα, δηλαδή, που το κάνουν μοναδικό. Τι δουλειά έχει όμως ένας πέτρινος ελέφαντας σε μια παραλία της Κιμώλου;
Η φύση παίζει παράξενα παιχνίδια και αυτό είναι ένα από τα πλέον παράδοξα αξιοθέατα στο κέντρο του Αιγαίου.
Ο πέτρινος ελέφαντας της Κιμώλου
Η ιστορία της Κιμώλου ήταν πάντα συνυφασμένη, με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, με τα πετρώματα που δίνουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα σε ένα από τα πιο ήσυχα νησιά των Κυκλάδων.
Άλλωστε, στο δικό της όνομα οφείλεται η ονομασία σε ένα από τα πιο χρήσιμα και καθημερινά πετρώματα που χρησιμοποιούν όλα τα σχολεία του πλανήτη: την κιμωλία.
Αντίστοιχα, κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, οι ασημόχρωμοι βράχοι στα νότια του νησιού της έδωσαν το όνομα Αρζεντιέρα (argento: ασήμι στα Λατινικά) για μερικούς αιώνες. Σίγουρα, καλύτερη ονομασία από το παρατσούκλι που είχε κατά την αρχαιότητα: την αποκαλούσαν Εχινούσα, λόγω της συχνής παρουσίας φιδιών (πιο συγκεκριμένα οχιάς) στα εδάφη της.
Τα «σύρματα» (λαξευτές σπηλιές με χαρακτηριστικές χρωματιστές πόρτες όπου οι ψαράδες φυλούν τις βάρκες του), οι παραλίες σπάνιας ομορφιάς όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά και τα ηφαιστειογενή πετρώματα είναι μερικοί πολύ καλοί λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την Κίμωλο.
Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να εντυπωσιάσει περισσότερο έναν επισκέπτη από τον πέτρινο ελέφαντα που δεσπόζει κοντά στην παραλία Γούπα. Έναν πέτρινο σχηματισμό ο οποίος δημιουργήθηκε μέσα από το πέρασμα των χρόνων σε μια παράξενη στροφή της τύχης. Κάτι, δηλαδή, που δε συναντάς κάθε μέρα.
Ένα σπάνιο αξιοθέατο και ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου, το οποίο αξίζει να φωτογραφίσεις πριν ρίξεις μια βουτιά στα ζεστά -ακόμα και τον Σεπτέμβριο- νερά της Γούπας.