Τι είναι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση που επηρεάζει εκατομμύρια άντρες
- 29 ΟΚΤ 2023
Την ίδια ώρα, είναι εκατομμύρια οι άντρες που υποφέρουν από κάτι άλλο: την καθυστερημένη εκσπερμάτιση (Erectile Dysfunction -ED).
Σύμφωνα με τον Δρ. Juza Chen, αναπληρωτή καθηγητή γενικής χειρουργικής και ουρολογίας στο Tel-Aviv University «οι άντρες με καθυστερημένη εκσπερμάτιση αναφέρουν λιγότερη συνουσιακή δραστηριότητα, υψηλότερα επίπεδα δυσφορίας στη σχέση, σεξουαλική δυσαρέσκεια, χαμηλότερη διέγερση, άγχος για τη σεξουαλική τους απόδοση και γενικά προβλήματα υγείας σε σύγκριση με σεξουαλικά λειτουργικούς άντρες».
Πότε θεωρείται καθυστερημένη η εκσπερμάτιση
Δεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια για την αξιολόγηση της δυσλειτουργίας, αφού το τι είναι κανονικό διαφέρει για τον καθένα.
Παρ’ όλα αυτά, από 25 έως 30 λεπτά προσπάθειας για την επίτευξη του οργασμού (είτε μέσω αυνανισμού, είτε μέσω σεξ με σύντροφο) είναι συνήθως το όριο που χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι για να μετρήσουν και να διαγνώσουν την καθυστερημένη εκσπερμάτιση.
Όπως λέει ο ειδικός, είναι συνθήκη που επηρεάζει ποσοστό από 4% έως 10% του ανδρικού πληθυσμού και έχει χαρακτηριστεί ως «η λιγότερο μελετημένη από όλες τις αντρικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες από ειδικούς σεξουαλικής υγείας». Παρά την ελάχιστη ερευνητική προσοχή που λαμβάνει η πάθηση, «μπορεί να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στην αυτοεκτίμηση ενός άντρα και στην υγεία της σχέσης του με έναν σύντροφο».
Κάποια γενικά θέματα που μπορεί να ευθύνονται
Οι λίγες επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η πάθηση θα μπορούσε να έχει τις ρίζες της στο παιδικό τραύμα και στις στάσεις ντροπής και άγχους γύρω από το σεξ.
Η επίτευξη ενός οργασμού είναι συνήθως ο τελικός στόχος για τους άντρες σε μια σεξουαλική επαφή, εν τούτοις οι εκείνοι με σημάδια καθυστερημένης εκσπερμάτωσης μπορεί να δυσκολεύονται να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που γεννιούνται με αυτήν τη δυσλειτουργία.
Σε μερικές περιπτώσεις, αναπτύσσεται κάποια στιγμή στη ζωή ενός άντρα και μπορεί να επιμείνει για χρόνια.
Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία, κάτι που ισχύει και με τη στυτική δυσλειτουργία, λόγω των πολλών αλλαγών που επιφέρει το πέρασμα των χρόνων στο σώμα μας.
Για παράδειγμα, η φυσική μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης ή οι εξασθενημένοι πυελικοί μυς και η επιδείνωση της νευρικής λειτουργίας που βοηθά τον εγκέφαλο να επικοινωνήσει με τα συστήματα του σώματος που οδηγούν στη στύση.
Τα επίπεδα τεστοστερόνης συνήθως κορυφώνονται περίπου στην ηλικία των 20 ετών και μειώνονται αργά κατά την υπόλοιπη ενήλικη ζωή.
Σε σχετική μελέτη που έκανε ο Δρ. Chen το 2016 αναφέρθηκε πως «ο ψυχολογικός και σχεσιακός αντίκτυπος είναι συχνά σημαντικός, καθώς συνήθως οδηγεί σε έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης τόσο για τον άντρα όσο και για τη σύντροφό του».
Σύμφωνα δε με ερευνητές στις ΗΠΑ και την Ολλανδία «όπως οι άντρες με άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, αυτοί με καθυστερημένη εκσπερμάτιση εκφράζουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση τους και αυξημένα επίπεδα φόβου για αποτυχία σε σεξουαλικές καταστάσεις».
Τα πιθανότερα αίτια της καθυστερημένης εκσπερμάτισης
Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Journal of Sexual Medicine ρώτησε περισσότερους από 3.000 άντρες ποια πίστευαν ότι ήταν η αιτία της καθυστερημένης εκσπερμάτισης.
- Στην κορυφή της λίστας ήταν το γενικό άγχος (45%).
- Ακολούθησε το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης (34%).
- Στο Νο3 ήταν η ανεπαρκής διέγερση του πέους (30%).
Οι συγγραφείς της δημοσίευσης είπαν ότι τα αποτελέσματά τους επιβεβαίωσαν προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με πιθανές αιτίες, εν τούτοις δεν περίμεναν ότι το άγχος θα έπαιζε τόσο μεγάλο ρόλο.
Χαρακτηριστικά έγραψαν πως «η συσχέτιση μεταξύ του άγχους και των προβλημάτων σεξουαλικής απόδοσης είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, αλλά μας εξέπληξε το γεγονός ότι κατείχε τέτοια πρωτοκαθεδρία στη λίστα των λόγων για τη συμπτωματολογία της καθυστερημένης εκσπερμάτισης».
Πώς όμως, αντιμετωπίζεται το θέμα.
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι λένε ότι απαιτείται η βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας.