ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
LIFE

Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος που επιστρέφει στην Ελλάδα

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο με ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες και χιόνια.

Μπορεί την τελευταία εβδομάδα η θερμοκρασία να θύμιζε Ιούλιο και οι παραλίες της Αττικής να γέμισαν πριν καλά καλά φτάσουμε στα μέσα του Απριλίου, όμως φαίνεται ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με τα κρύα. Έτσι, ίσως θυμηθούμε ότι είμαστε ακόμη στον δεύτερο μήνα της άνοιξης.

 

 

Από σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου και για τα επόμενα 24ωρα, η θερμοκρασία αναμένεται να κάνει «βουτιά», ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές να δούμε μέχρι και χιόνια. Και όλα αυτά εξαιτίας του φαινομένου του πολικού αεροχείμαρρου, που δεν είναι πρωτόγνωρος για τη χώρα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, «ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς. Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο».

 

Τι είναι ο αεροχείμαρρος που φέρνει (ξανά) πολικές θερμοκρασίες

Στη μετεωρολογία, ο αεροχείμαρρος (Jet stream) είναι ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά ποτάμια – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων.

Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και τη θερμοκρασία. Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων την ώρα (215 κόμβων), με τη μέγιστη που έχει παρατηρηθεί να φτάνει τα 500 χλμ. την ώρα (300 κόμβοι), πάνω από την Ιαπωνία. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.

Η μεγαλύτερη σε συχνότητα εμφάνισης αεροχειμάρρων, ετησίως, παρατηρείται πάνω από τις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ και ειδικότερα την περίοδο του Χειμώνα και της Άνοιξης.

Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν τη θέση των αεροχειμάρρων ως βοήθημα για την πρόγνωση του καιρού. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί σημασία και στη μελέτη του ενδεχομένου να παίζουν κάποιο ρόλο στον σχηματισμό ορισμένων σιφώνων, ιδιαίτερα των πλέον ισχυρών και καταστροφικών. Εικάζεται ότι τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα που παρατηρούνται σε βαριές καταιγίδες, αν τυχόν φτάσουν σε μεγάλα ύψη, μπορεί να «πιαστούν» από αεροχειμάρρους και να αρχίσουν να περιστρέφονται βιαίως. Ενδεχομένως έτσι να δημιουργείται μια τεράστια περιστρεφόμενη στήλη, η οποία αν τελικώς στραφεί προς το έδαφος καταγράφεται ως σίφωνας/ σίφουνας.

Με απλά λόγια, αυτό που συμβαίνει αυτές τις ώρες στη χώρα μας είναι ότι ο αεροχείμαρρος μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες από το βόρειο ημισφαίριο στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα αυτών των μεταφορών είναι η αιφνίδια αλλαγή του καιρού και η κακοκαιρία με ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες και χιονοπτώσεις. 

Πού θα χιονίσει

Αύριο, Παρασκευή, αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα εκτός από την ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 καθιστάμενοι από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 ενώ στο βόρειο Αιγαίο τις βραδινές ώρες θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο βορειοδυτικό Αιγαίο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά τους 18 με 20 βαθμούς, στα βορειοανατολικά τους 16 με 18 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.